Linkovi

Izraelska reakcija na napade Hamasa podelila Amerikance


Dim tokom izraelskih bombardovanja u Gazi sa položaja preko granice u južnom Izraelu, 8. novembar 2023. (Foto: AFP / Jack Guez)
Dim tokom izraelskih bombardovanja u Gazi sa položaja preko granice u južnom Izraelu, 8. novembar 2023. (Foto: AFP / Jack Guez)

Amerikanci su sve skloniji da Izrael opisuju kao saveznika koji deli američke interese i vrednosti od kako je počeo rat sa Hamasom, ali su podeljeni oko toga da li su izraelske vlasti otišle predaleko u svom odgovoru na prošlomesečni napad, navodi se u novom istraživanju agencije Asošijeted presa i Centra za istraživanja javnog mnjenja (NORC).

Istraživanje - koje je sprovedeno od 2. do 6. novembra - takođe ukazuje na skepticizam demokrata prema Izraelu, što bi moglo da predstavlja izazov za predsednika Džoa Bajdena dok pokušava da balansira između podrške odbrani Izraela i promenjenih prioriteta svoje stranke.

"To je veoma komplikovano", kaže Karolin Rejes, 36-godišnja pristalica Demokratske partije iz Njujorka. "A, ja neću ni da se pretvaram da razumem komplikovanu prirodu odnosa između Sjedinjenih Država i Izraela."

Tokom ankete u avgustu, samo 32 odsto Amerikanaca opisalo je Izrael kao saveznika koji deli američke interese i vrednosti. Ali taj broj se povećao na 44 procenta u poslednjem istraživanju, koje je sprovedeno posle napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno 1400 Izraelaca.

Međutim, samo 36 odsto je reklo da je izuzetno ili veoma važno pružiti pomoć izraelskoj vojsci u borbi protiv Hamasa. Takođe, 40 odsto Amerikanaca je reklo da je izraelska vojna reakcija u Gazi otišla predaleko. Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je 10 hiljada Palestinaca poginulo u višenedeljnom izraelskom bombardovanju i nedavnoj kopnenoj invaziji.

Rejes se prisetila da je čula na vestima o broju poginulih i pomislila: "Izgleda tako mnogo, da sam mislila da to nije tačno."

Četiri hiljade dece je umrlo u Gazi, saopštilo je Hamasovo ministarstvo zdravlja, a Rejes kaže da je time prekoračena svaka granica. To je osećanje koje je češće prisutno među demokratima, od kojih 58 odsto smatra da je protivnapad Izraela preteran.

Ukupno 38 odsto Amerikanaca reklo je da je odgovor Izraela bio dobar, a samo 18 odsto smatra da nije otišao dovoljno daleko.

Komplikovanju situacije doprinosi zainteresovanost Amerikanaca da istovremeno balansiraju nekoliko spoljnopolitičkih ciljeva. Oko 60 odsto smatra da je izuzetno ili veoma važno da SAD pomognu da se povrate taoci koje drži Hamas u Gazi, dok je oko polovine reklo istu stvar o sprečavanju nanošenja štete palestinskim civilima ili pružanju humanitarne pomoći na toj teritoriji.

Skoro dve trećine Amerikanaca, 63 odsto, ne odobrava način na koji predsednik Bajden rešava sukob između Izraela i Hamasa, dok samo jedna trećina odobrava. To je u skladu sa njegovim ukupnim rejtingom - 60 odsto odraslih Amerikanaca ne odobrava način na koji Bajden obavlja svoj posao predsednika, dok 38 odsto odobrava.

Robert Bird, 50-godišnji demokrata iz Virdžinije, rekao je da mu je drago što Bajden podržava Izrael.

U Drugom svetskom ratu, kada se desio holokaust, "Sjedinjene Države su predugo čekale da pomognu jevrejskoj zajednici" rekao je on. "Mislim da smo naučili iz naših grešaka iz prošlosti. Divno je što imamo predsednika koji je spreman da istupi i uradi pravu stvar."

Bird je naveo da će ostati zadovoljan Bajdenovim rešavanjem situacije "sve dok tamo ne budemo vojno uključeni“, i zadovoljan je reakcijom Izraela na napad Hamasa.

"Izrael pokušava da zadrži svoju nezavisnost“, kaže on. "Oni rade ono što bi verovatno trebalo da rade da bi zadržali nezavisnost."

Takva osećanja su manje uobičajena među mlađim biračima kao što je Šon O'Hara, 18-godišnjak iz Kalifornije. On kaže da je registrovan da glasa, ali da ne pripada ni jednoj političkoj stranci.

"Finansiranje takvog rata nije baš u skladu sa mojim uverenjima. Mislim da je bolje da se ne mešamo". O'Hara je zabrinut zbog podrške Izraelu jer "kolonizuju celu Palestinu i to već godinama."

Iako su se ljudi koje poznaje saosećali sa Izraelom posle napada Hamasa, O'Hara ističe da se to odjednom promenilo.

Zapadna obala ostaje pod vojnom okupacijom. Izrael se povukao iz Gaze 2005. godine, ali je uveo blokadu kada je Hamas preuzeo kontrolu, a već godinama postoje sporadične borbe.

Amerikanci svaljuju krivicu za trenutni sukob na Hamas, koji vlada SAD smatra terorističkom organizacijom. Oko dve trećine Amerikanaca, 66 odsto, reklo je da Hamas ima veliku odgovornost za rat, dok je 35 odsto reklo isto za Izrael.

Aron Filipson, 64-godišnji republikanac sa Floridie, rekao je da je razočaran Bajdenovim pristupom ratu.

"On ne zauzima pravilan stav. Izgleda da on pokušava da diktira politiku Netanjahuu, a čini se da Netanjahu ne sluša ništa od toga", rekao je on, misleći na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

"Nikad nisam video tako veliko antiizraelsko osećanje. Užasno je to što se sada dešava", kaže on.

Oko polovine Amerikanaca, 52 odsto, kaže da su izuzetno ili veoma zabrinuti da će rat između Izraela i Hamasa povećati predrasude prema Jevrejima u Sjedinjenim Državama. Istu zabrinutost zbog predrasuda prema muslimanima deli 43 odsto.

Većina demokrata takođe je zabrinuta zbog predrasuda prema Jevrejima, 57 odsto, i muslimanima, 58 odsto. Mala većina republikanaca zabrinuta je zbog predrasuda prema Jevrejima, 54 odsto, a, manje je zabrinutih zbog Muslimana, 28 odsto.

Filipson je rekao da ne želi ponovo da glasa za Donalda Trampa, ali će razmisliti o podršci bivšem predsedniku u na izborima naredne godine.

"Pod Bajdenovim vođstvom sve se raspada upravo sada i taj rat je kao šlag na torti", rekao je on.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.239 punoljetnih građana. Marža greške u uzorcima za sve ispitanike je plus ili minus 3,9 odsto.

XS
SM
MD
LG