Linkovi

Avganistanske devojčice žrtve prodaje i prisiljavanja na brakove


Talibanske vlasti nedavno su pooštile zakone propise koji se odnose na žene u Avganistanu. (Foto: Too Young to Wed)
Talibanske vlasti nedavno su pooštile zakone propise koji se odnose na žene u Avganistanu. (Foto: Too Young to Wed)

Trogodišnja talibanska vladavina izazvala je velike probleme avganistanskim ženama i devojkama, ukazuju kritičari tamošnjeg rigidnog režima.

Predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris obeležili su treću godišnjicu povlačenja američkih snaga iz te zemlje.

Međutim, posmatrači i aktivisti očekuju žustriju reakciju Vašingtona povodom ugrožavanja ljudskih prava u Avganistanu.

Za to vreme, talibanske vlasti u javnosti nastoje da grade pozitivniju sliku o zemlji u kojoj su vlast preuzeli nakon povlačenja vojnih trupa zapadnih saveznika 2021.

Međutim, realniji prikaz trenutne situacije u Avganistanu je prodaja devojčica, kako bi postale supružnice, u unapred dogovorenim brakovima.

Takva je i sudbina devojčice Parvane Malik, koja je u trenutku prodaje pre tri godine, bila devetogodišnjakinja.

Teška sudbina devojčica i žena u Avgaistanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Njena priča nije izuzetak. Lokalni mediji izveštavali su da se devojčice, uzrasta od sedam do osam godina, udaju za talibanske zvaničnike. Parvanu je fotografisala neprofitna organizacija “Premlade za udaju”, čija je osnivačica Stefani Sinkler.

Postupci talibana prema ženama i devojkama predstavljaju apsolutni zločin protiv čovečnosti. Avganistanske devojke i žene zaista pate", kaže ona za Glas Amerike.

Predsednik Džo Bajden je povodom trogodišnjce povlačenja u saopštenju odao počast poginulim američkim vojnicima, braneći odluku o napuštanju Avganistana.

Potpredsednica Kamala Haris oglasila se u istom tonu, ne pominjući avganistanske devojke i žene – iako se kao pravna zastupnica i pretendent na predsedničku funkciju zalaže za odbacivanje talibanskog zakona prema kom se devojčice ne mogu školovati posle šestog razreda.

I republikanski predsednički kandidat Donald Tramp se istim povodom usredsredio na pogibiju trinaest američkih vojnika, kritikujući Bajdenovu administraciju zbog povlačenja.

Kamala Haris i Džo Bajden uzrok su poniženja u Avganistanu koje je izazvalo kolaps američkog kredibiliteta i poštovanja širom sveta", tvrdi bivši američki predsednik.

Ranije tokom meseca, na obeležavanja godišnjice, jedan od talibanskih zvaničnika prkosno je govorio kritikujući strano mešanje. Ženama, uključujući novinarke, prisustvo je bilo zabranjeno. Talibanski režim nedavno je doneo zakon kojim se ograničava kretanje žena. Takođe, od njih se zahteva da pokriju telo i da ne govore u javnosti.

Ujedinjene nacije su zakon označile sramnim i zatražile njegovo povlačenje.

Jedan od prognanih lidera avganistanske opozicije tvrdi da ugrožavanje ljudskih prava žena, koje čine polovinu stanovništva te zemlje, predstavlja lošu politiku i vladavinu.

Oni ne predstavljaju volju stanovništva. Avganistanska mladost, posebno mlade devojke, dele snove i težnje sa svojim vršnjakinjama širom sveta", poručio je Ahmad Masud iz Nacionalnog fronta otpora Avganistana.

Na aktuelnu godišnjicu povlačenja zapadnih trupa, fotografkinja Sinkler pozvala je američke lidere da se usredsrede na ljude koji su ućutkani i da odgovorne oštrije kazne.

I sada - u priči sledi preokret!

Neprofitna organizacija “Premlade za udaju” uspela je da ubedi mnogo starijeg supruga Parvane Malik, devojčice sa početka priče, da je vrati njenoj porodici.

Vratila se tamo gde pripada, a Stefani Sinkler dodaje i da se devojčica školuje.

Sjajna je! Ima mnogo velikih želja, da bude učiteljica ili doktorka. Želi nešto da učini i ima moć za to. Problem je što ne živi u društvu koje to dozvoljava", kaže sagovornica Glasa Amerike.

Kako se približava uzrastu šestog razreda Parvala je opterećena saznanjem da joj vreme ističe, ukoliko ne bude nekih promena.

XS
SM
MD
LG