Linkovi

Borbeni avioni SAD i Južne Koreje započeli redovne godišnje zajedničke vojne vežbe


Arhiva - Dva borbena aviona F-16 američkog vazduhoplovstva rulaju pistom dok borbeni avion F-16 Republike Koreje poleće, tokom trenažnog redovnog događaja za fiskalnu 2023. u vazduhoplovnoj bazi Kunsan, 2. novembra 2022.
Arhiva - Dva borbena aviona F-16 američkog vazduhoplovstva rulaju pistom dok borbeni avion F-16 Republike Koreje poleće, tokom trenažnog redovnog događaja za fiskalnu 2023. u vazduhoplovnoj bazi Kunsan, 2. novembra 2022.

Sjedinjene Države i Južna Koreja započele su u ponedeljak velike vazdušne vežbe, u kojima učestvuje 130 ratnih aviona obe zemlje kako bi se simulirale 24-časovne ratne operacije.

Godišnje vežbe, nazvane "Obazriva odbrana" (Vigilant Defense) , trajaće do petka, a na njima će, između ostalih aviona, biti prikazane varijante stelt lovca F-35 iz Sjedinjenih Država i Južne Koreje, saopštile su južnokorejske vazduhoplovne snage.

Vežbe imaju za cilj poboljšanje interoperabilnosti dve vojske u izvođenju velikih vazdušnih misija, kao što su vežbe gađanja iz vatrenog oružja vazduh-zemlja, odbrambene protivvazdušne operacije i druga obuka u vanrednim situacijama.

"Održaćemo najbolju borbenu spremnost da odmah odgovorimo i oštro kaznimo svaku provokaciju neprijatelja kroz intenzivnu obuku koja simulira stvarnu situaciju", navodi se u saopštenju vojske Južne Koreje.

Vežbe su odvijaju u trenutku kada Severna Koreja pojačava vojnu saradnju sa Rusijom, što su SAD i njihovi azijski saveznici osudili kao pokušaje Pjongjanga da unapredi svoje vojne sposobnosti u zamenu za podršku Moskvi u naoružanju.

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje Čoe Son Hui rekao je u subotu da je volja Pjongjanga da proširi veze sa Rusijom "postojana", dodajući da će njihovi odnosi delovati kao "moćan strateški" element ako bezbednost u regionu bude ugrožena.

Specijalni predstavnik SAD za Severnu Koreju Sung Kim održao je u ponedeljak video-konferenciju sa svojim kineskim kolegom Liu Somingom. U saopštenju Stejt departmenta navodi se da su njih dvojica razgovarali o "sve više destabilišućem i eskalirajućem ponašanju Severne Koreje" i njenoj vojnoj saradnji sa Rusijom.

Severna Koreja već dugo osuđuje zajedničke vežbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Vašingtona i Seula.

XS
SM
MD
LG