Linkovi

Američki birači različito o Bajdenovom ostanku u trci za predsednika


Potpredsednica Kamala Haris i predsednik Džo Bajden posle govora o zdravstvenoj zaštiti u Severnoj Karolini, 26. mart, 2024.(Foto: AP/Matt Kelley)
Potpredsednica Kamala Haris i predsednik Džo Bajden posle govora o zdravstvenoj zaštiti u Severnoj Karolini, 26. mart, 2024.(Foto: AP/Matt Kelley)

Predsednik Džo Bajden kaže da ostaje u trci za reizbor protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, nakon lošeg učinka u prvoj debati.

Bajdenova kampanja odbija pozive da se njihov kandidat povuče posle prve predsedničke debate, dok je 50 miliona dolara plaćeno za oglase u medijima tokom jula, a raspored kampanje za ovu nedelju je bio prilično intenzivan. Bajden je rekao u petak u Viskonsinu da ostaje u trci. Glasačica Sabrina Džordan kaže da je Bajden još uvek dobar kandidat.

“Trebalo bi da bude dosledan. Trebalo bi da bude, neću reći prkosan, ali negde između doslednog i prkosnog, on mora dati ljudima do znanja, i danas jeste, da on ne ide nigde. I ako se nešto dramatično ne promeni, on je pravi čovek, za mene", kaže Džordan.

Glasač Džonatan Lustag nije baš ubeđen.

"Ta fiziologija koju je pokazao, on nije isti čovek. Ne možeš se vratiti. Ne postajemo mlađi. Ne možeš da pobediš starost", kaže on.

Povratak Bajdena u kampanju posle debate ne ublažava zabrinutost registrovanog glasača demokrata, Elis Džonston.

Šta birači misle o kandidaturi predsednika Bajdena?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

"Ne osećam se pouzdano u sposobnost Džoa Bajdena da pobedi na ovim izborima, i to me veoma plaši", ističe ona.

Za Trampove pristalice, Bajdenov povremeno problematičan nastup tokom debate potvrdio je njihovo mišljenje da on nije sposoban za još jedan mandat.

“Ništa ne može da izađe iz usta Džoa Bajdena da me natera da pomislim nešto drugo osim onoga što mi je već pokazao. Kao i Tramp", smatra Lamont Pirson, glasač iz Kalifornije.

Bajdenov nastup u debati nije potpuna slika, kažu neki.

Džefri Tanareli, glasač iz Džordžije misli da je Džo Bajden veoma strastven i veoma inteligentan. "Mislim da nije bio dobar jer nije ispunio očekivanja, njegov nastup nije ispounio očekivanja."

Taj nedostatak energije ostavlja glasačicu iz Vašingtona Hanu Sobolevič otvorenom za novog kandidata.

"Bilo mi je jasno da možda Bajden nije više kao što je bio. I mislim da bih podržala da izaberu drugog kandidata umesto Bajdena", objašnjava ona.

Ako bi demokrate imale drugog kandidata, moraju da deluju brzo, kaže glasačica iz Mičigena, Leksis Zajdan.

“Ima mnogo razgovora koji treba da se održe u narednih mesec dana oko toga šta bi Demokratska stranka mogla da uradi da vrati sve svoje podeljene baze u svoje jezgro i, nadamo se, izgradi ih snažne uoči novembra, ili ćemo se suočiti sa Trampovim predsedništvom", navela je Zajdan.

Bajdenova potpredsednica i takodje kandidatkinja za tu funkciju u narednom mandatu Kamala Haris biće na vrhu liste da ga zameni kao kandidat stranke. Ali to možda neće uspeti, kaže glasačica iz Kalifornije, Stefani Bauers.

“Kamala bi preuzela, što bih ja volela. Ali takođe mislim, kako stvari stoje i zbog predrasuda, da bi Tramp pobedio Kamalu ubedljivije nego Bajdena", kaže Bauers.

Sa Bajdenom kao kandidatom, njegova kampanja planira susrete prve dame Džil Bajden sa vojnim porodicama u tri savezne države ove nedelje, kao i predsednikov kontra program tokom konvencije Republikanske stranke sledeće nedelje, sa obraćanjima u Teksasu i Nevadi.

XS
SM
MD
LG