Linkovi

Bajden pozitivan na kovid


Predsednik SAD Džo Bajden na NATO samitu (AP Photo/Jacquelyn Martin)
Predsednik SAD Džo Bajden na NATO samitu (AP Photo/Jacquelyn Martin)

Predsednik SAD Džo Bajden ima kovid što je utvrđeno testiranjem posle događaja u Las Vegasu, saopšteno je iz Bele kuće. Kako je rečeno, predsednik je primio vakcine i bustere, i ima blaže simptome.

U saopštenju se dodaje da će se Bajden vratiti kući u Delaver gde će biti u samoizolaciji i nastaviće da obavlja svoje dužnosti. Javnost će, kako se navodi, biti obaveštena o njegovom zdravstvenom stanju dok je u izolaciji.

Bela kuća je u saopštenju dodala da je Bajden u poslepodnevnim satima osetio simptome u gornjem disajnom traktu - curenje iz nosa i neproduktivni kašalj, i da se osećao slabo. Testiran je na kovid i rezultat je bio pozitivan.

"Predsednik će biti u samoizolaciji u skladu sa uputstvima Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) za one koji imaju simptome. Njegovi simptomi su blagi, disanje je normalno kao i temperatura, a saturacija je 97 odsto. Primio je i prvi dozu Pakslovida", navodi se u saopštenju.

Bela kuća je potvrdila da Bajden ima kovid nakon što je predsednik organizacije UnidosUS, koja se bavi ljudskim pravima latino populacije, objavio da predsednik SAD neće biti u mogućnosti da govori na njihovom događaju u Las Vegasu jer ima kovid.

Ubrzo posle objave, kolona vozila u kojoj je bio predsednik uputila se ka aerodromu, pošto je snimio intervju za jednu radio stanicu. Pre tog intervjua, Bajden se pozdravljao sa ljudima iz Meksika. Kada je kasnio da događaj UnidosUS, objavljeno je da je kovid pozitivan, javlja Rojters.

Bajden je proveo dve noći u Vegasu, u kampanji.

Predsednik je već nedeljama pod pritiskom nekih demorata da izađe iz trke za reizbor jer je suviše star, i drugi kandidat bi bio bolji izbor.

Ranije tokom dana, Bajdenu je jak udarac zadao poznati demokratski kongresmen Adam Šif iz Kalifornije, koji je rekao da je vreme da Bajden prepusti kormilo nekom drugom.

XS
SM
MD
LG