Linkovi

Bajden otkrio zbog čega bi preispitao kandidaturu dok sve više demokrata traži da se povuče


Predsjednik Džo Bajden (Foto: AP/Susan Walsh)
Predsjednik Džo Bajden (Foto: AP/Susan Walsh)

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da bi možda preispitao predsjedničku kandidaturu ako bi došlo do nekog novog "zdravstvenog stanja", prenosi agencija Frans pres pozivajući se na izvod iz intervjua objavljen u srijedu.

"Da imam neko novo zdravstveno stanje, da neko, da ljekari dođu i kažu 'imaš ovaj ili onaj problem,", rekao je Bajden za televiziju BET, u intervjuu snimljenom u utorak, u odgovoru na pitanje šta bi ga podstaklo da preispita kanddiaturu.

Gotovo dvije trećine pristalica američke Demokratske stranke smatra da bi Bajden trebalo da se povuče iz predsjedničke trke i prepusti partiji da imenuje drugog kandidata, pokazuje nova anketa koju su sproveli agencija Asošijeted pres i Centar za istraživanje javnog mnjenja NORC.

Anketa je sprovedena dok Bajden pokušava da spasi predsjedničku kandidaturu, dvije nedelje nakon lošeg nastupa tokom debate sa republikanskim kandidatom Donaldom Trampom. Posle toga, Bajdena su mnoge demokrate i javno pozvale da se povuče iz trke, a poslednji u nizu je predstavnik u Kongresu Adam Šif, prenosi Rojters. Šif je 20. demokrata iz Kongresa koji traži od aktuelnog predsednika da se ne kandiduje za reizbor i poručuje da bi "Trampov drugi mandat podrio temelje demokratije, te da brine da li Bajden može da ga pobedi".

Prema istraživanju AP i NORC-a, oko trećine demokrata je veoma ili vrlo uvjereno da Bajden ima mentalne kapacitete da bude efikasan predsjednik, što je pad u odnosu na 40 procenata u anketi u februaru.

Anketa ukazuje na izazove s kojima se suočava 81-godišnji američki lider dok pokušava da se odupre pozivima u stranci da se povuče iz trke, i da ubijedi demokrate da je najbolji kandidat da porazi bivšeg predsjednika Trampa. Sprovedena je uglavnom prije atentata na Trampa u subotu, na mitingu u Pensilvaniji. Nije poznato da li je pucnjava uticala na stavove građana o Bajdenu, ali mali broj razgovora sa ispitanicima, koji su obavljeni posle napada, ne ukazuje na to da su se mišljenja o demokratskom kandidatu promijenila.

U međuvremenu, potpredsjednica Kamala Haris - koja se našla u centru pažnje javnosti u svijetlu poziva da se Bajden povuče - ima sličan rejting kao i Bajden, mada je broj Amerikanaca koji o njoj imaju nepovljno mišljenje manji.

Istraživanje pruža određene dokaze da su crnci među Bajdenovim najsnažnijim pristalicama u Demokratskoj stranci. Oko polovine je navelo da bi trebalo da ostane u trci, u poređenju sa oko trećinom bijelaca i latino pristalica demokrata. Ukupno, 70 odsto Amerikanaca smatra da bi Bajden trebalo da se povuče, a broj demokrata koji to misli je neznatno manji u odnosu na republikance i one koji ne podržavaju ni jednu stranku.

"Istinski brinem da li može da obavlja položaj predsjednika. Iskreno mislim da je prestar za taj posao", kaže 27-godišnji Endrju Holkomb iz Denvera.

Džejni Stejplton, 50-godišnja pristalica demokrata iz Misisipija, smatra da je Bajden najbolji kandidat za predsjednika.

Građani nisu samo nezadovoljni Bajdenom, dok razmatraju koga da podrže na izborima. Oko 60 odsto Amerikanaca želi da se Tramp povuče, ali među njima je relativno malo republikanaca.

Kada je riječ o Bajdenu, mlađe demokrate su naročito nezadovoljne i žele da se povuče iz trke. To podržava tri četvrtine demokrata mlađih od 45 godina, u poređenju sa 60 odsto starijih.

Podrška Bajdenu pala je posle debate. Prema novoj anketi, oko polovine je nezadovoljno što je Bajden kandidat, dok je ta cifra u junu - prije debate - bila oko 40 procenata.

U poređenju sa tim, većina republikanaca - oko 60 odsto - bila je veoma zadovoljna ili donekle zadovoljna Trampom kao kandidatom posle debate. Još nije ponato da li se podrška Trampu povećala posle atentata, s obzirom na to da je premalo anketiranih posle incidenta.

Zbog nedavnog razvoja događaja, više Amerikanaca misli da Tramp ima veće šanse da pobijedi od Bajdena - 42 odsto naprema 18. Oko četvrtine smatra da imaju podjednake šanse.

Samo oko trećine demokrata vjeruje da Bajden ima veće šanse. Oko trećine vjeruje da dva kandidata imaju podjednake šanse. Velika većina republikanaca uvjerena je da je Tramp u najboljoj poziciji da pobijedi.

Istraživanje je pokazalo i da veći broj Amerikanaca misli da je Tramp sposobniji da rešava krize od Bajdena, 38 naprema 28 procenata. Građani su podijeljeni kada je riječ o odgovoru na pitanje koji kandidat ima bolju viziju za zemlju - 35 odsto kaže da je to Bajden, a 34 Tramp.

Uprkos svim problemima s kojima se suočava, predsjednik ističe da nije prekasno da se stvari preokrenu, navodeći da su neki njegovi prethodnici uspjeli da prevaziđu zaostatak u ovoj fazi kampanje. Bajden je u intervjuu za televiziju BET, u utorak, rekao da mnogi birači još nisu usredsređeni na izbore.

Istraživanje je pokazalo i da 40 odsto Amerikanaca misli da je Bajden pošteniji od Trampa, dok oko 20 procenata smatra suprotno.

Većina demokrata - oko 60 procenata - kaže da bi potpredsjednica Haris bila dobra predsjednica, 22 misli suprotno, dok 20 procenata nije znala dovoljno da iskaže stav. Pozitivno mišljenje o njoj ima 43 odsto punoljetnih građana, dok 48 procenata ima negativno. Nepovoljno mišljenje o Bajdenu ima oko 60 odsto Amerikanaca.

Istraživanje je sprovedeno prije nego što je Tramp izabrao senatora Džej Di Vensa za kandidata za potpredsjednika. Pokazalo je međutim da je Vens nepoznanica za većinu Amerikanaca. Šezdeset odsto ga ne poznaje dovoljno da bi imalo stav o njemu, 17 procenata ima pozitivno mišljenje, a 22 odsto negativno o senatoru iz Ohaja.

XS
SM
MD
LG