Linkovi

Bajden predstavio plan za reformu Vrhovnog suda: "Poverenje javnosti je sve manje"


Američki predsednik Džo Bajden (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
Američki predsednik Džo Bajden (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Američki predsednik Džo Bajden otkriće dugo očekivani predlog promena u Vrhovnom sudu SAD, pozivajući Kongres da uspostavi ograničenja mandata i etički kodeks za devet sudija suda. On takođe vrši pritisak na zakonodavce da ratifikuju ustavni amandman kojim bi se ograničio predsednički imunitet.

Bela kuća je u ponedeljak detaljno opisala konture Bajdenovog sudskog predloga, za koji se čini da ima male šanse da ga odobri duboko podeljeni Kongres samo 99 dana do dana izbora.

Ipak, demokrate se nadaju da će to pomoći da se glasači fokusiraju dok razmatraju opcije na izborima. Verovatni kandidat demokrata, potpredsednica Kamala Haris, nastojala je da svoju trku protiv bivšeg republikanskog predsednika Donalda Trampa predstavi kao "izbor između slobode i haosa".

Bela kuća nastoji da iskoristi sve veći gnev demokrata zbog suda, koji ima konzervativnu većinu od 6-3, dajući mišljenja koja su poništila značajne odluke o pravima na abortus i federalnim regulatornim ovlašćenjima koja su važila decenijama.

Liberali su takođe izrazili užasnutost zbog otkrića o, kako navode, sumnjivim odnosima i odlukama nekih članova konzervativnog krila suda koje sugerišu da je njihova nepristrasnost ugrožena.

„Izuzetno poštujem naše institucije i podelu vlasti“, tvrdi Bajden u autorskom tekstu u Vašington postu. „Ono što se sada dešava nije normalno i podriva poverenje javnosti u odluke suda, uključujući i one koje utiču na lične slobode. Sada vidimo kršenje.“

Predsednik će govoriti o svom predlogu kasnije u ponedeljak tokom obraćanja u Predsedničkoj biblioteci LBJ u Ostinu u Teksasu, povodom obeležavanja 60. godišnjice Zakona o građanskim pravima.

Bajden poziva da se ukine doživotna imenovanja u sudu. On kaže da bi Kongres trebalo da usvoji zakon kojim bi se uspostavio sistem prema kome bi aktuelni predsednik imenovao sudiju svake dve godine da bi proveo 18 godina u službi u sudu. On tvrdi da bi ograničenja mandata pomogla da se osigura da se članstvo u sudovima menja prema određenom redu i dodalo bi meru predvidljivosti procesu nominovanja.

On takođe želi da Kongres usvoji zakon kojim se uspostavlja etički kodeks za sudije. Taj kodeks bi zahtevao od sudija da otkriju poklone, da se uzdrže od javnih političkih aktivnosti i da se izuzmu iz slučajeva u kojima oni ili njihovi supružnici imaju finansijski ili drugi sukob interesa.

Bajden takođe poziva Kongres da usvoji ustavni amandman kojim bi se poništila nedavna značajna odluka Vrhovnog suda o imunitetu koja je utvrdila da bivši predsednici imaju širok imunitet od krivičnog gonjenja.

Odluka je produžila odlaganje krivičnog postupka protiv Trampa u Vašingtonu zbog optužbi da je planirao da poništi svoj poraz na izborima 2020. i skoro je ukinula izglede da bi bivšem predsedniku moglo da se sudi pre novembarskih izbora.

Kongres je poslednji put ratifikovao amandman na Ustav pre 32 godine. U 27. amandmanu, ratifikovanom 1992, stoji da Kongres može da usvoji zakon kojim se menjaju plate za članove Predstavničkog doma i Senata, ali takva promena ne može da stupi na snagu sve dok se ne održe sledeći novembarski izbori za to telo.

Tramp je osudio predlog reforme suda kao očajnički pokušaj demokrata da „izigraju sudiju“.

„Demokrate pokušavaju da se umešaju u predsedničke izbore i unište naš pravosudni sistem, napadajući svog političkog protivnika, mene i naš časni Vrhovni sud. Moramo da se borimo za naše poštene i nezavisne sudove i da zaštitimo našu zemlju“, napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži Truth Social ranije ovog meseca.

XS
SM
MD
LG