Linkovi

Vrhovni sud odlučio da je Tramp delimično imun od krivičnog gonjenja za 6. januar


Tramp na mitingu u Viskonsinu, jun 2024. (AP Photo/Jeffrey Phelps)
Tramp na mitingu u Viskonsinu, jun 2024. (AP Photo/Jeffrey Phelps)

Vrhovni sud SAD doneo je istorijsku presudu u slučaju Donalda Trampa, koji je od tog suda tražio da odluči da li je, kao bivši predsednik, imun od krivičnog gonjenja.

Sa 6 konzervativnih glasova za i 3 liberalna protiv, najviši sud u Americi odlučio je da bivši predsednici imaju apsolutni imunitet od krivičnog gonjenja za dela koja su počinili dok su na funkciji, dok za dela koja su počinili van funkcije nemaju imunitet.

Ali, Vrhovni sud nije sam doneo odluku kako to konkretno da se primeni na Trampov slučaj. Predsedavajući sudija Džon Roberts rekao je da o tome treba da odluče niži sudovi.

Slučaj će biti vraćen Federalnom apelacionom sudu u Vašingtonu i sutkinji Tanji Čatkan, koja je i vodila ceo postupak dok se Tramp nije obratio Vrhovnom sudu i koja je rekla da "predsednici nisu kraljevi".

Reagujući na odluku Vrhovnog suda, Tramp je na društvenoj mreži Truth social napisao:

"Velika pobeda za naš ustav i demokratiju. Ponosan sam što sam Amerikanac!"

Objava Donalda Trampa na mreži Truth Social posle odluke Vrhovnog suda (screenshot)
Objava Donalda Trampa na mreži Truth Social posle odluke Vrhovnog suda (screenshot)

Kampanja predsednika Džoa Bajdena je u saopštenju navela da presuda o imunitetu "ne menja činjenice o događajima 6. januara 2021.".

"Da budemo jasni u vezi sa događajima od 6. januara: Donald Tramp je pobesneo zato što je izgubio i ohrabrio je nasilnu gomilu da preokrene rezultate slobodnih i poštenih izbora. Tramp se kandiduje za predsednika pošto je osuđen za krivično delo iz istog razloga zbog kojeg je mirno posmatrao kako gomila napada Kapitol: misli da je iznad zakona i uradiće sve što može da dobije i zadrži vlast".

Šta piše u odluci?

Vrhovni sud u odluci navodi da predsednici uživaju imunitet dok su na funkciji.

"U okviru naše ustavne strukture podele vlasti, predsednička funkcija daje bivšem predsedniku apsolutni imunitet od krivičnog gonjenja za dela koja je počinio u okviru svojih ustavnih ovlašćenja. Predsednik ima pravo na pretpostavljeni imunitet kada je reč o njegovim zvaničnim potezima. Nema imuniteta za poteze koji su nezvanični", piše u presudi Vrhovnog suda.

Analizirane su četiri kategorije iz optužnice protiv Trampa: njegovi razgovori sa Sekretarijatom za pravosuđe posle izbora 2020, navodni pritisci na potpredsednika Majka Pensa da blokira Bajdenovu izbornu pobedu, navodnu ulogu u okupljanju lažnih elektora i poteze koje je povlačio tokom nereda na Kapitolu 6. januara 2021.

Sud je zaključio da Tramp ima apsolutni imunitet u prvoj kategoriji razgovora sa Sekretarijatom za pravosuđe, a za ostale tri je prepustio odluku nižem sudu.

Tramp je tražio od Vrhovnog suda da se izjasni da li je on kao predsednik imao zaštitu od krivičnog gonjenja. Specijalni tužilac Džek Smit podigao je optužnicu protiv Trampa zbog njegove uloge u neredima na Kapitolu 6. januara 2021.

Bivši predsednik je tvrdio da on ne može biti krivično gonjen zbog predsedničkog imuniteta, i tražio je od sudova da se o tome izjasne. Specijalni tužilac Smit je tvrdio da niko ne može biti izvan zakona ako je počinio krivično delo.

Liberalna sutkinja Sonja Sotomajor, koja je bila jedna od tri glasa protiv ovakve odluke, napisala je u svom odvojenom mišljenju da je odluka "ismevanje principa koji je temelj Ustava i sistema vladavine - da niko nije izvan zakona".

"Sud je dao bivšem predsedniku Trampu sav imunitet koji je tražio, i više", navela je Sotomajor i dodala da će ova odluka "preoblikovati instituciju predsednika".

Profesor prava Rik Hejsen za Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA), koji je kritikovao Trampove pokušaje da poništi svoj izborni poraz 2020, rekao je za Rojters da je "Vrhovni sud stavio na test granice predsedničkog imuniteta i da je odobrio predsednički imunitet u ovom slučaju u kojem suđenje sigurno neće početi pre izbora".

Profesor prava na Univerzitetu Džordžtaun Klif Sloun kazao je za AP da je "iznenađen koliko se presuda malo bavi osnovama za krivično gonjenje".

"Sud u svojoj odluci prolazi kroz različite elemente optužnice, kao što su Trampovi razgovori sa Sekretarijatom za pravosuđe, ali me iznenađuje koliko se malo sud bavi ozbiljnošću krivičnog dela... Tramp je zapravo pokušao da poništi izbore i izvede državni udar, a nemam utisak da se to pominje u odluci većine", smatra Sloun.

Tramp je prvi predsednik SAD koji je krivično gonjen, i prvi koji je osuđen za krivično delo. Uprkos brojnim sudskim postupcima, Tramp je u trci za reizbor 5. novembra ove godine.

XS
SM
MD
LG