Linkovi

Specijalni tužilac razgovarao sa Bajdenom u istrazi o povjerljivim dokumentima


Predsjednik Džo Bajden na brifingu u Bijeloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsjednik Džo Bajden na brifingu u Bijeloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)

Američki predsjednik Džo Bajden dao je iskaz u okviru istrage o povjerljivim dokumentima koju vodi specijalni tužilac Robert Hur, saopšteno je iz kancelarije pravnog zastupnika Bijele kuće.

Bajden je dobrovoljno razgovarao sa specijalnim tužiocem tokom dva dana, u nedelju i ponedeljak, navodi se u saopštenju portparola Ijana Samsa.

Sekretar za pravosuđe Merik Garland u januaru je imenovao Hura za specijalnog tužioca u istrazi o načinu na koji je Bajden postupao sa povjerljivim dokumentima koja su prošle godine pronađena u njegovom domu u Delaveru i u kancelariji Pen Bajden centra u prestonici Vašingtonu.

Dokumenta su iz perioda kada je Bajden bio potpredsjednik SAD, od 2009. do 2017. godine.

"Kao što smo od početka govorili, predsjednik i Bijela kuća sarađuju u ovoj istrazi i, gdje je to bilo adekvatno, javno smo saopštili relevantne informacije, i bili transparentni koliko smo mogli u skladu sa zaštitom i očuvanjem integriteta istrage", naveo je Sams.

Istraga o povjerljivim dokumentima koja je vođena protiv Bajdenovog potencijalnog republikanskog predsjedničkog rivala, bivšeg predsjednika Donalda Trampa, rezultirala je podizanjem optužnice.

Povjerljiva dokumenta pronađena su na Trampovom imanju na Floridi, a bivši predsjednik je između ostalog optužen da je nezakonito zadržao dokumenta o nacionalnoj odbrani i da je opstruisao istragu.

XS
SM
MD
LG