Linkovi

Bajden i Tramp u sukobu oko prava na oružje, NRA podržao Trampa


FILE - Prodavnica oružja Dragonmen u Koloradu Springsu, 20. jula 2014. (Foto: AP/Brennan Linsley)
FILE - Prodavnica oružja Dragonmen u Koloradu Springsu, 20. jula 2014. (Foto: AP/Brennan Linsley)

Oružje je tema koja je odavno podelila američke glasače. Broj pristalica i protivnika veće kontrole oružja je skoro jednak – prema podacima Istraživačkog centra Pju. Predsednički kandidati Džo Bajden i Donald Tramp takođe imaju suprotna gledišta o bezbednosti oružja.

Skoro trećina Amerikanaca kaže da poseduje oružje, prema istraživačkom centru Pju. U pitanju je ustavno pravo koje često postane politička tema za predsednike, kada se dogode školske pucnjave, kao što je bio maskr u srednjoj školi na Floridi 2018. godine, koji je okončan kada su policajci evakuisali učenike koji su se krili u svojim učionicama.

Donald Tramp, koji je tada bio predsednik, sastao se sa porodicama žrtava da govori o oružanom nasilju i rekao: "To se predugo dešava, bilo je previše slučajeva. Mi ćemo to promeniti”.

Bajden i Tramp različito o bezbednosti oružja, najveći lobi za oružje podržao Trampa.
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Dok je bio predsednik, Trampova politika o oružju se uglavnom fokusirala na jačanje bezbednosti škola, uključujući predloge da nastavnici budu naoružani.

Kao predsednički kandidat, Tramp je, na skupu najvećeg lobija za oružje u Americi, poručio da je oružje ključno za ličnu bezbednost.

“Zemlja nam ide u propast. Razularene bande i okrutni kriminalci terorišu naše ulice a zbog slabosti korumpiranog Džoa Bajdena visimo na ivici Trećeg svetskog rata.”

Tramp, čiju je kandidaturu podržalo Nacionalno udruženje vlasnika oružja – NRA - rekao je da Bajden pokušava da, citiramo, “istrgne vatreno oružje iz ruku građana koji poštuju zakon”, i ukine prava garantovana Drugim amandmanom ustava.

“Drugi amandman mora da ima smisla. U protivnom, imaćemo broj pogibija i nivo uništenja kakav nije viđen u ovoj zemlji.”

Kada je tinejdžer, napadač, ubio 19 dece i dvoje nastavnika u osnovnoj školi u Teksasu 2022, predsednik Bajden je izjavio – “Moramo da delamo”.

"Kao nacija, moramo da postavimo pitanje – kada ćemo se zaboga suprotstaviti lobiju za oružje? Kada ćemo za ime Boga uraditi ono što svi instinktivno osećamo da mora da se uradi?”.

Bela kuća i Kongres su se dogovorili o dvostranačkom planu kojim se proširuje provera biografije za mlađe kupce oružja, a pojedinačnim državama olakšava da oduzmu oružje ljudima za koje je procenjeno da predstavljaju opasnost za sebe ili okolinu.

Bajden vodi kampanju zalažući se za strože zakone, posebno u zajednicama pogođenm oružanim nasiljem.

"Potpisao sam najznačajniji zakon o kontroli oružja u skoro 30 godina, za šta znam da je veoma važno zajednici čiju tugu delim, i sećam se Atlante, Haf Mun Beja i Monterej parka”, izjavio je na jednom skupu.

Od kada su republikanci preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom 2022, nije usvojen nijedan novi zakon o oružju. Vođa demokratske manjine Hakim Džefris za to krivi Trampove pristalice.

"MAGA ekstremisti i nepreduzmljivi republikanski kongresmeni sada napuštaju grad a da nisu na suštinski način razmotrili i odgovorili na epidemiju oružanog nasilja u Americi”.

Američki glasači su, u svojim stavovima o oružju, podeljeni uglavnom duž političkih linija. Podaci Pju centra pokazuju da su republikanci i njima naklonjeni nezavisni birači više nego dvostruko skloniji da poseduju oružje od demokrata i nezavisnih glasača bližih toj stranci.

XS
SM
MD
LG