Linkovi

Religija u kampanji: Ko je veći vernik i kome birači veruju?


Džo Bajden i Donald Tramp, arhiva (REUTERS/Kevin Lamarque and Elizabeth Frantz)
Džo Bajden i Donald Tramp, arhiva (REUTERS/Kevin Lamarque and Elizabeth Frantz)

Ako pitate američke predsedničke kandidate ko je najreligiozniji – obojica će vam odgovoriti - "ja sam". Džo Bajden i Donald Tramp tvrde da im je religija jako važna, a u praksi se njihov odnos prema veri prilično razlikuje.

Za neke birače poput Treja Malinsa, miting Donalda Trampa je kao odlazak u crkvu.

Meni je verovanje u Hrista veoma važno. I znam da postoji lider, Donald Tramp, koji je već bio predsednik i uradio sjajan posao dok je bio na funkciji, znam da će se vratiti i ponovo uspostaviti te vrednosti, da će vratiti pobožnost u Belu kuću i u ovu zemlju”, kaže ovaj Trampov pristalica.

Kakav je odnos Trampa i Bajden prema crkvi i veri
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Komentari bivšeg predsednika o religiji dopadaju se evangelistima i konzervativnim hrišćanima.

“Majica sa natpisom “Bog, oružje i Tramp” je jedna od najprodavanijih, i tako već zadnje dve-tri godine”, kaže prodavac suvenira Tomas Izbel.

Ali, Tramp je daleko od tipičnog konzervativnog hrišćanina.

Bivši predsednik se dvaput razvodio i trenutno mu se sudi za krivično delo falsifikovanja dokumenata, kojim je hteo da prikrije isplatu novca porno glumici, sa kojom je navodno imao seks.

Robert P. Džons sa Instituta za istraživanje religije smatra da Tramp koristi upravo taj sudski proces kako bi se poredio sa Isusom – za kojeg hrišćani veruju da je stradao zbog grehova drugih.

“Tramp je zapravo upotrebljavao slične fraze, čuli smo ga da kaže - “Optužen sam zbog vas”

Tramp ne ide redovno u crkvu, ali na svojoj društvenoj mreži Truth Social reklamira Bibliju na rasprodaji.

Istraživanje Asošiejted presa pokazalo je da je 8 od 10 evangelista belaca na prošlim izborima glasalo za Trampa. Istraživanje Pju centra od ove godine pokazuje da protestanti crnci preferiraju Bajdena.

Predsednik Džo Bajden je redovan na misama u katoličkoj crkvi subotom ili nedeljom, i to obično u Delaveru gde ima kuću, ili u Džordžtaunu ako je u Vašingtonu. Njegove pristalice se sa tim identifikuju.

“On je išao u mušku katoličku školu i ozbiljno shvata katoličanstvo. Jednostavno, govorimo istim jezikom”, kaže Piter Saliven, volonter u Bajdenovoj kampanji.

Bajden i njegova supruga sastali su se sa papom u Vatikanu 2021. Papa Franja je tada rekao Bajdenu, inače drugom američkom predsedniku koji je katolik, da može da nastavi da se pričešćuje – uprkos njegovoj politici prema abortusu.

Bajdenov stav o pravu na abortus komplikuje situaciju kod nekih katolika. Zapravo, istraživanje sa prošlih izbora govori da su katolici podeljeni između Trampa i Bajdena 50-50.

Za mene je pitanje abortusa broj jedan. Odvratno je gledati kako se Bajden izjašnjava kao katolik, a ne štiti prava nerođenih pripadnika našeg naroda”, smatra Aura Stritman.

Kada govori o religiji, Bajden obično pominje inkluziju.

“Univerzalna je poruka ljubavi, nade i radosti, bez obzira na to da li ste hrišćanin, jevrejin, hindu, musliman, budista ili pripadnik neke druge vere, ili uopšte niste vernik. Ta poruka je upućena svim ljudskim bićima na zemlji, koja brinu jedna o drugima”.

Bajden svoju veru praktikuje tradicionalno, dok Tramp poručuje da je bog prisutan u njegovom životu.

XS
SM
MD
LG