Linkovi

Izložba o genocidu u Srebrenici postavljena u sedištu UN


Izložba „Priče o preživljavanju i sećanju - poziv na akciju za prevenciju genocida“ u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku (Foto: Memorijalni centar Srebrenica)
Izložba „Priče o preživljavanju i sećanju - poziv na akciju za prevenciju genocida“ u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku (Foto: Memorijalni centar Srebrenica)

U sedištu Ujedinjenih nacija postavljena je multimedijalna izložba posvećena genocidu u Srebrenici.

Postavka obuhvata predmete, fotografije i video zapise u vidu svedočanstava preživelih,

Organizator je Memorijalni centar Srebrenica koji je izložbu postavio uz pomoć Stalne misije Bosne i Hercegovine pri UN.

"Ova izložba, koja obuhvata predmete, fotografije i video svjedočanstva preživelih, izuzetno je važna za očuvanje sjećanja na žrtve genocida i podizanje svesti o događajima povezanim za genocid u Srebrenici. Ogroman trud i predanost uloženi su kako bi se ova izložba realizovala, zato smo izuzetno ponosni na naš tim koji je neumorno radio na ovom projektu", objavio je Memorijalni centar Srebrenica, organizacija koja čuva uspomenu na žrtve genocida u Srebrenici.

Na sajtu UN-a navedene su procene da je od 1992. do 1995. godine, posle raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), u Bosni i Hercegovini ubijeno više od 100.000 ljudi.

Ubijeno je 80 odsto Bošnjaka, pretežno muslimanskog stanovništva, dok je dva miliona ljudi bilo prisiljeno da napusti svoje domove. Uspostavljeni su koncentracioni logori, hiljade bosanskih žena je sistematski silovano”, navode Ujedinjene nacije.

Precizirano je da su jula 1995. snage bosanskih Srba pogubile više od 8.000 muškaraca i dečaka Bošnjaka u gradu Srebrenici, uz više od 20.000 civili proterani - što je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju kvalifikovale genocidom.

Srebrenica je bila sigurna zona koju su uspostavile Ujedinjene nacije. To je bio najveći masakr u Evropi od Holokausta i uprkos tome što je doprineo prekidu vatre koji je doveo do kraja rata, genocid je ostavio duboke ožiljke na preživele, porodice žrtava i bosanskohercegovačko društvo općenito, stvarajući trajne prepreke do pomirenja među različitim etničkim grupama u zemlji”, navode Ujedinjene nacije.

U tekućoj godini obeležava se 29 godina od genocida u Srebrenici – kada su snage Vojske Republike Srpske u zoni koja se nalazila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Uprkos obećanjima Ratka Mladića bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske osuđenog na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici, da će lokalno nesrpsko stanovništvo koje ne želi da ostane u tom području biti sigurno prebačeno u oblasti pod kontrolom suprotstavljene Armije BiH, ubijeno je više od 8.000 muškaraca i mladih - što su činjenice potvrđene, konačnim i prvostepenim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Zvanični Beograd, uprkos postojanju više presuda međunarodnih sudova kojima je potvrđeno da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima to ne priznaje i karakteriše događaj kao zločin masovnih razmera.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je u maju 2024. usvojila je rezoluciju o genocidu u Srebrenici - čiji je zvanični naziv, "Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici 1995.

Dokument je usvojen uz oštro protivljenje Srbije, Rusije i bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske - uz tvrdnje da srpski narod kolektivno određuje genocidnim.

Istine i mitovi o rezoluciji o Srebrenici
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:54 0:00

Rezolucija ne pominje nikakav vid odgovornosti bilo kog naroda ili države, uključujući tu i Srbiju, već, između ostalog, poziva na bezrezervnu osudu poricanja genocida u Srebrenici. Takođe, osuđuje postupke koji veličaju osuđenike za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, uključujući i odgovorne za genocid u Srebrenici.

Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija nisu obavezujuće, ali se tumači da imaju političku težinu i odražavaju stavove članica tog tela o pitanju ili temi u vezi sa kojom su usvojene.

XS
SM
MD
LG