Linkovi

Hrvatska proglasila Mandića, Kneževića i Bečića personama non grata


Arhiva - Čelnici liste Za buducnost Crne Gore
Arhiva - Čelnici liste Za buducnost Crne Gore

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske u četvrtak je obavijestilo Crnu Goru, notom koja je upućena Ambasadi Crne Gore u Zagrebu, da je Hrvatska proglasila Andriju Mandića, predsjednika Skupštine Crne Gore, Milana Kneževića, poslanika u Skupštini Crne Gore, te Aleksu Bečića, potpredsjednika Vlade Crne Gore, nepoželjnima u toj državi, zbog "sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom" i "kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutarašnje političke svrhe", saopšteno je na vebsajtu MVEP Hrvatske.

"Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova žali što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila zanemariti kontinuirane pozive Republike Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Hrvatski MVEP navodi da se, “u tom kontekstu, djelovanje spomenutih političkih zvaničnika posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako ne može smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je sukladno deklarisanom cilju članstva Crne Gore u Evropskoj uniji".

Hrvatska u noti Crnoj Gori navodi da su “dobrosusjedski odnosi jedan su od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja te jedan od ključnih kriterija za ocjenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, skladno Pregovaračkom okviru Evropske unije za Crnu Goru”.

"Hrvatska podržava evropsku Crnu Goru, podržava proces pristupanja Evropskoj uniji i zalagala se za napredak na evropskom putu Crne Gore”, navodi MVEP Hrvatske.

MVEPH navodi da “Republika Hrvatska očekuje da će se Crna Gora ponašati u skladu s evropskim vrijednostima i u evropskom duhu te da će svoje napore usmjeriti na daljnje ispunjavanje uslova i mjerila u pristupnom procesu”.

Potez Hrvatske uslijedio je nakon što je crnogorski parlament prošlog mjeseca, tijesnom većinom PES-a Milojka Spajića. Bečićevih Demokrata te poslanika Mandićeve i Kneževićeve partije, izglasao Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Dahauu I Mauthauzenu.

Zvanični Zagreb je to ocijenio neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim donošenje rezolucije čija namjera nije izgradnja kulture sjećanja i pomirenja, već instrumentalizacija sjećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora ove rezolucije”.

Bečić: Kriterijuma očito nema, ima politike

Potpredsjednik Vlade Crne Gore, Aleksa Bečić, koga je Hrvatska proglasila nepoželjnim, saopštio je da "ako dobro razumije, jer se nije bavio Hrvatskom u svojim javnim nastupima, niti je poslanik, Hrvatska ga proglaslila nepoželjnim, jer su poslanici partije čiji je predsjednik glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu".

"Mada, ima još predsjednika partija koje su glasale i članovi su Vlade, tako da kriterijuma očito da nema. Ima politike, kao i ranije u odlukama nekih drugih susjeda", rekao je Bečić navodeći da su ga vlasti Srbije maltretirale nakon glasanja o Rezoluciji o Srebrenici.

Arhiva - Aleksa Bečić (Photo: demokrate.me)
Arhiva - Aleksa Bečić (Photo: demokrate.me)

"Kada su Demokrate glasale prije par godina Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, tada nas je Srbija stavila na 'crvenu' listu, odnosno maltertirani smo satima prilikom svakog prelaska granice nekih preko godinu dana dok ta mjera nije ukinuta. Sada repriza u nešto malo drugačijem obliku", navodi Bečić i dodaje da je "vrijeme, kao i u prvom slučaju, majstorsko rešeto".

On je poručio "dragim komšijama" da kao "nacionalni Crnogorac i predsjednik građanske partije u kojoj su evo deset godina kao braća djeluju zajedno ljudi svih vjera i nacija, nikada nije ni on ni partija koju predvodi dijelio žrtve po vjeri i naciji, zato su uvijek sve genocide i zločine osudili, uvijek ističući i zapisujući po više puta da je odgovornost individualna, te da ni jedan narod nije i ne može biti genocidan, jer ljude nikada nijesmo dijelili osim na ljude i one druge", rekao je.

On je naveo da će (Demokrate) nastaviti da se snažno zalažu za jaku građansku Crnu Goru, lišenu kriminala i korupcije, ekonomski osnaženu, Crnu Goru koja želi dobre odnose sa svima, Crnu Goru kredibilnu članicu NATO-a, koja se snažno nalazi na prozapadnom putu i korača ka EU... "koja ne umije da mrzi, već želi dobro svima".

On je zaključio da su "zato istorijski rezultati 44. Vlade u prvih devet mjeseci, ali i istorijska podrška 2/3 poslanika koji je prije neki dan dobila i moja malenkost i Vlada i od poslanika građanskih partija, i bošnjačkih, i srpskih, i albanskih partija, najbolja potvrda da Crna Gora snažno korača putem stabilnosti, društvene kohezije i daljeg progresa".

Grlić Radman: Trojica narušili odnose sa Hrvatskom, Crna Gora pokazala da joj nije stalo do odnosa sa Hrvatskom

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman kazao je, komentarišući odluku Hrvatske da političare Andriju Mandića, Milana Kneževića i Aleksu Bečića proglasi nepoželjnima da je "naša suverena procjena odlučiti o tome koga proglasiti nepoželjnim" dodajući da su "upravo ove osobe svojim sistemskim radom i aktivnostima vodili do pogoršanja i do situacije kada su odnosi dije države narušeni".

Grlić Radman je, na konferenciji za novinare u Zagrebu, ukazao da je "Hrvatska podržala sve dosadašnje aktivnosti Crne Gore ka EU".

"Da bi drugi dan nakon što je Crna Gora dobila zeleno svijetlo učinili potez koji ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima. Crna Gora je pokazala činom na koji je bila upozoravana, koji nije u skladu sa dobrosusjednim odnosima, da joj očito nije stalo do odnosa sa Hrvatskom. To je vrlo jasan čin koji pokazuje da Crna Gora nije okrenuta ka dorosusjedskim odnosima, da nije okrenuta ka evropskim vrijdnostima", rekao je Grlić Radman i naglasio da će Hrvatska podržavati proevropske snage u Crnoj Gori.

On je rekao da je prošlo dosta vremena da je Htvatska, kak je kazao, davala šansu politici Crne Gore te da e nikada nisu željeli miješati u unutrašnju politiku Crne Gore.

"Ali ova situacija nas ipak zabrinjava, to nije dobro. Mi smo Crnoj Gori jako pun pomagali. Crna Gora je imala i uživala našu stručnu pomoć, tako da nam nisu jasni ti ishitreni potezi crnogorske Vlade koja, umjesto da se okrene budućnosti i evropskoj perspektivi Crne Gore, radi sve kako bi ovim potezima koji nisu od juče, kako bi te odnose narušila", kaže Grlić Radman i dodaje da je njemu bila zabranjena posjeta školskom brodu Jadran u Tivtu.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova rekao je da su se prilikom odluke o proglašenju nepoželjnima, "rukovodili teritorijom Hrvatske".

"U noti stoji da nisu dobrodošli na teritoriju Republike Hratske", naveo je on.

Odgoarajući na pitanja novinara o tome da li će Hrvatska blokirati Crnu Goru na putu ka EU, Grlić Radman je kazao da "blokiranje obično nije evropska vrijednost, to je način i instrument koji se izbjegava, ali uvijek se nalaze neki drugi mehanizmi kako bi se uticalo na određene odluke".

"Crna Gora mora ispuniti završna mjerila kako bi se završile neke procedure, a tu su naša mjerila, prije svega procesuiranje ratnih zločina na višoj razini, pitanje nestalih, pitanje odštete logoiraša, pitanje zaštite hrvatske manjine. Sada očekujemo, naravno, odgovore Crne Gore na sva ona neriješena pitanja koja pokušavamo rješavati već 32 godine. Tako da mislim da je došao trenutak da se Crna Gora okrene vladavini prava i eropskim vrijednostima. Naravno da tu Hrvatska ostaje saveznik, mi smo saveznici u NATO-u", poručio je Grlić Radman.

Mandić: Predlažem Vladi da ne uvodi recipročne mjere

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da "iako su iznenađeni ovakvom reakcijom Hrvatske, predlaže Vladi Crne Gore da "ne uvodi nikakve recipročne mjere".

On kaže da "Crna Gora ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima". Mandić je, takođe, rekao da mu je "žao što ovoga ljeta neće moći da ljetuje na Korčuli".

"To jeste nezgodno, ali snaći ću se i na našem primorju", kazao je Mandić u Skupštini Crne Gore.

Mandić je, povodom odluke zvaničnog Zagreba da njega, potpredsjednika Vlade Aleksu Bečića i lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića proglasi za persone non grata, takođe, kazao da "razumije da i Hrvatska želi da vodi politiku kakvu ona hoće".

Prema riječima Mandića "sve se na kraju svelo na reakciju koja se odnosi na samo tri političara".

"Nijedan dobronamjerni čovjek nije mogao ni da nasluti da će se u 2024. moderna Hrvatska, u određenom kontekstu, poistovjećivati sa Nezavisnom Državnom Hrvatskom na način što će liderima tri parlamentarne stranke, koji su glasali da Crna Gora napravi civilizacijski iskorak i osudi najstravičniji zločin, genocid u Jasenovcu, zabraniti ulazak u Hrvatsku", kazao je Mandić.

Predsjednik Skupštine Crne Gore, takođe, je rekao da je nakon usvajanja Rezolucije o Jasenovcu pozvao delegaciju Hrvatskog sabora da posjeti Crnu Goru i istakao da taj taj poziv i daje stoji.

Knežević: Đed mi je zalud poginuo braneći Karlovac od ustaša

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević rekao je, reagujući na odluku Zagreba, da je njegov djed "zalud poginuo braneći Karlovac od ustaša".

"Znači, moj đed Milan po kome nosim ime, zalud je poginuo na Đurđevdan 1945. godine, oslobađajući Karlovac od ustaša i nacista", rekao je Knežević i poručio da su "izgleda oni pobijedili, a mi izgubili".

"Ubiće me žena, propade nam rezervacija za Rovinj", napisao je Knežević na mreži Eks.

Vuković: Crnu Goru brukaju svi zajedno

Opozicione Socijaldemokrate saopštile su da "članica EU i nama prijateljska Hrvatska proglasila je nepoželjnima čelnike nove vlade i parlamentarne većine!"

"To je sve što je potrebno da znamo o karakteru i suštini aktuelne prepakovane i nevješto našminkane vladajuće garniture", poručio je predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović.

On je ocijenio da se, "tako, nakon samo dva dana od konstituisanja, kao kula od karata srušila mantra o 'evropskom' i 'pomiriteljskom' karakteru novoformirane po(D)miriteljske vlade".

"Sada oni kojima u takvoj Vladi nije ni bilo mjesto, ali su na zaprepašćenje građanske Crne Gore samo zbog fotelja u nju uskočili, shvataju u kakvo su loše političko društvo upali. P.S. Kad smo već kod društva, očekujem da novi ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović našim prijateljima u Hrvatskoj objasni da su njegovi novi koalicioni partneri zapravo dobri momci", poručio je Šehović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković rekao je, reagujući na informacije iz Zagreba, da "Crnu Goru pred svijetom brukaju svi zajedno".

"Predsjednik Skupštine i potpredsjednik Vlade - persone non grata u državi-članici EU. I nesretni premijer čija se partija ‘ubi’ dokazujući pro-EU karakter vladajuće većine. I Crna Gora, nesuđena prva naredna članica Unije, koju pred svijetom brukaju svi zajedno", napisao je Vukovič na Eksu.

XS
SM
MD
LG