Linkovi

Mišel otkazao posjetu Crnoj Gori, Milatović kaže da je razlog - rezolucija o Jasenovcu


Predsednik Evopskog saveta Šarl Mišel na Bledskom strateškom forumu (Foto: FoNet)
Predsednik Evopskog saveta Šarl Mišel na Bledskom strateškom forumu (Foto: FoNet)

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović potvrdio je u nedjelju kasno uveče da je otkazana posjeta predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela Crnoj Gori najavljena za petak, kao i da će se, umjesto toga, Milatović i Mišel sastati u utorak u Briselu.

“Upravo sam razgovarao sa predsjednikom Evropskog savjeta g. Mišelom. Nažalost, njegova posjeta Crnoj Gori je odložena”, napisao je Milatović na mreži X.

Milatović je rekao da će, “umjesto toga, na njegov (Mišelov) poziv, otići u utorak u Brisel".

“Naši partner ostaju i dalje posvećeni punopravnom članstvu Crne Gore", rekao je crnogorski predsjednik.

On je istakao da će, "kao predsjednik države, sa svoje strane i uz pomoć evropskih snaga, uraditi sve u domenu svojih moći i nadležnosti, da se ostvari crnogorska EU agenda 2028", aludirajući na članstvo Crne Gore u EU.

Milatović je u ponedeljak saopštio da "nema dilemu da je Predsjednik (ES) Mišel odložio posjetu Crnoj Gori zbog posljednjih dešavanja u vezi sa motivima i okolnostima usvajanja Rezolucije o Jasenovcu, i odgovornosti koju za to ima parlamentarna većina".

"Smatram da su politički akteri koji obavljaju najvažnije funkcije u zemlji dužni da, umjesto relativizacije i izvrtanja realnosti, odgovornije pristupaju u odnosu na ono što su državni interesi Crne Gore", napisao je Milatović na mreži X.

Kabinet predsjednika Evropskog savjeta saopštio je da je Šarl Mišel odložio svoju zakazanu posjetu Crnoj Gori 2. i 3. jula za kasniji datum “kako bi osigurao uspješne razgovore sa ključnim sagovornicima u zemlji, koji ne bi trebali zasijenjeni najnovijim dešavanjima”.

Portal Café del Montenegro preneo je da je iz Mišelovog kabineta tom portalu saopšteno da je predsjednik Evropskog savjeta u kontaktu sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem i premijerom Milojkom Spajićem.

Kabinet predsjednika ES-a podsjeća da su “dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja suštinski djelovi procesa proširenja”.

“Crna Gora je predvodnik u procesu pridruživanja EU i važan partner u regionu, Nakon značajne Međuvladine konferencije Crne Gore i EU i pozitivnog IBAR-a za poglavlja 23 i 24, važno je ostati na putu EU u svim aspektima”, rekli su iz Mišelovog kabineta za CdM.

Evropski savjet navodi da EU želi da vidi kako zemlja napreduje, te da je važno fokusiranje na reforme vezane za EU.

Otkazivanje posjete predsjednika Evropskog savjeta Podgorici dolazi nakon što je prošle nedjelje crnogorski parlament, i pored negodovanja susjedne Hrvatske, tijesnom većinom poslanika Pokreta Evropa sad premijera Milojka Spajića, Demokrata Alekse Bečića i prosrpskih partija bivšeg Demokratskog fronta predvođenih šefom parlamenta Andrijom Mandićem, usvojio rezoluciju o Jasenovcu.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić rekao je u parlamentu je da nema informaciju zašto je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel odložio zvaničnu posjetu Crnoj Gori, te da to najbolje zna predsjednik Milatović, koji ga je i pozvao.

"Sastajao sam se sa njim (Mišelom), on je prijatelj Crne Gore, mnogo je pomogao da dobijemo pozitivan IBAR...", rekao je Mandić na sjednici parlamenta.

Poslanik opozicione Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić rekao je da je "ovo ozbiljna poruka upozorenja", navodeći da predsjednik Evropskog savjeta "ne predstavlja samo svoj funkcionalni autoritet, već je predstavnik članica EU koje sjede u Evropskom savjetu".

Nikolić je rekao da, "ako je (Mišel) odlučio da ne dođe, pretpostavka je - makar su takve procedure u Briselu - da je ta odluka konsultovana sa članicama EU".

"Vi ste u parlamentu izveli akciju kojom ste ugrozili evropski put zemlje. Ne poziva slučajno gospodin Mišel da Crna Gora ostane na evropskom putu, jer je najnovije ponašanje u parlamentu shvaćeno kao odstupanje od tog puta", naglasio je Nikolić, aludirajući na usvajanje rezolucije o Jasenovcu.

Kako su poslanici u Skupštini Crne Gore glasali o Rezoluciji o Jasenovcu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

Poslanik Miloš Konatar (URA) je rekao da odluka Mišela predstavlja njegov i odnos Evropskog savjeta prema Mandiću i premijeru Milojku Spajiću.

On je naveo da “odgovornost treba da ponesu kolege poslanici koji su, uprkos tome što smo upozoravali, podržali ono što su Vaše aktivnosti i Vaš plan, predsjedniče Mandiću”.

“Dobro je što će predsjednik razgovarati sa Mišelom u Briselu, ali nije dobro što predsjednik Evropskog savjeta odbije da se u Crnoj Gori sastane sa predsjednikom skupštine i predsjednikom vlade. To treba da prihvatite kao jasan znak prema onome što su Vaše aktivnosti u posljednje vrijeme", rekao je Konatar.

Analitičarka Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje ocijenila je u ponedjeljak, u izjavi za Antenu M, da se "nažalost, prebrzo dokazalo ono na šta je kritički orijentisan dio civilnog društva ukazivao - parlamentarna većina i vlada nijesu bili iskreni u svom opredjeljenju da dinamiziraju proces EU integracija Crne Gore".

Uljarević je ocijenila da su "oni samo zloupotrijebili do sad nezabilježenu političku volju EU i država članica da Crnu Goru 'poguraju' naprijed kako bi sama EU pokazala da ima fokus na Zapadni Balkan i da je politika proširenja revitalizovana”.

"Umjesto da se odmah krenulo u građenje sinergije oko načina da se ispune završna mjerila za poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, i da se napravi jasan akcioni plan kako to postići, vladajuća parlamentarna većina je IBAR pretvorila u hod ka najopasnijem putu - Ibarskoj magistrali", ocijenila je.

Ona je istakla da "to dovodi u pitanje i dalju funkcionalnost deblokade procesa evropskih integracija od prije neki dan".

XS
SM
MD
LG