Linkovi

Euleks: Pritvor bez pravosnažne presude i neproduktivnost najveći problemi


ILUSTRACIJA - Pravosuđe na Kosovu
ILUSTRACIJA - Pravosuđe na Kosovu

Predugo trajanje pritvora bez pravosnažne presude, jedan je od većih problema u funkcionisanju pravosudnih institucija na Kosovu, navodi se u izveštaju Euleksa (EULEX) o nadgledanju pravosuđa. Na Kosovu prema ovom izveštaju postoje osobe koje se nalaze u pritvoru i do 12 godina.

U izveštaju Euleksa o sistemskom i tematskom nadgledanju pravosuđa na Kosovu navodi se da je broj neproduktivnih sudskih ročišta u porastu, da ne postoji napredak u rešavanju predmeta visokog profila i bivših predmeta Euleksa i da se u pojedinim slučajevima pritvor često primenjuje na opšti način i bez analize, što za posledicu ima predugo trajanje pritvora bez pravosnažne presude.

Izveštaj o pravosuđu na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

„Jedna od najbitnijih zabrinutosti u ovom izveštaju je predugo trajanje sudskog pritvora bez pravosnažne presude. Znamo da je Sudski savet svestan ovoga. Misija je identifikovala 37 slučajeva u kojima su osumnjičeni držani, a i još su u pritvoru od dve do čak 12 godina bez presude. Dakle 12 godina u tom nedefinisanom stanju, stanju iščekivanja. Ovo je direktna posledica mnogih ponovljenih suđenja koja su se nekoliko puta ponovila, to je pitanje koje je misija istakla i u prethodnom izveštaju prošle godine“, kazao je šef Euleksa Lars Gunar Vigemark.

Nadgledanje rada pravosudnih institucija je u periodu od marta 2020. do oktobra 2021. godine vršila Euleksova Jedinica za nadgledanje predmeta. U tom periodu nadgledano je 295 predmeta i 378 ročišta, uključujući predmete visokog profila, ratnih zločina, rodno zasnovanog nasilja, korupcije i predmete na kojima je ranije radio EULEKS.

„Još jedan važan sistemski nalaz jeste beleženje, odnosno vođenje sudskih postupaka. Na osnovu našeg nadgledanja suđenja utvrđeno je da se sudski zapisnici vode u pisanoj formi, iako zakon dozvoljava samo zvučni zapis. Navodno se kaže da se ovo ne primenjuje zbog nedostatka tehničke opereme u većini sudova. Problem koji nastaje je što se pretresi još više odugovlače zbog potrebe da se urade pisani zapisnici. Sudija, stranke i svedoci često moraju da prilagode način na koji govore i često ih prekidaju i traže da ponove svoje izjave. Zato, umesto da vode pretres, sudije moraju da obrate pažnju na sam proces vođenja zapisnika. Ova praksa otežava smisleno unakrsno ispitivanje i otežava javnosti da prati postupak“, rekao je šef Euleksove Jedinice za nadgledanje predmeta Hubert van Ek Koster.

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju rekla je da je ministarstvo pravde posvećeno unapređenju vladavine prava, ali da nailazi na brojne izazove.

„Smatram da je glavni problem sistem reagovanja na spoljne aktere i ne govorim samo o svim, sudijama, tužiocima, policajcima govorim o pojedincima unutar sistrema koji su i dalje pod spoljnim uticajima“, rekla je Aljbuljena Hadžiju.

Šef Euleksa Lars Gunar Vigenmark naveo je da je cilj ovog izveštaja povećanje transparentnosti i unapređenje vladavine prava na Kosovu, istakavši da se Misija Euleksa „ne meša u sudske procese već samo daje preporuke kosovskim institucijama u skladu sa zakonima Kosova i standardima ljudskih prava“.

XS
SM
MD
LG