Linkovi

Svećlja optužio Milana Radoičića da je povezan sa napadom na policiju, hapšenja u selu Banjska


Kosovska policija prikazala je oružje i drugi materijal zaplenjen posle napada u selu Banjska na severu Kosova, 25. septembra 2023.
Kosovska policija prikazala je oružje i drugi materijal zaplenjen posle napada u selu Banjska na severu Kosova, 25. septembra 2023.

Dan posle ubistva kosovskog policajca i trojice napadača u selu Banjska na severu Kosova, bezbednosne snage i dalje pretražuju to područuje, a ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svećlja zatražio je od Srbije da preda šest osoba za koje tvrdi da su učestovale u napadu, a sada su na lečenju u Novom Pazaru, navodeći da sumnjaju da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić povezan sa incidentom.

Na severu Kosova atmosfera je i dalje napeta, a administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su i dalje zatvoreni za saobraćaj i putnike iz centralne Srbije, dok je moguće proći iz pravca Leposavića ka Raški.

U ponedeljak uveče dve osobe uhapšene su u hotelu u blizini sela Banjska, potvrdila je kosovska policija, navodeći da su osumnjičeni za nedozvoljeno držanje oružje, javlja prištinska Koha.

Veton Eljšani, zamenik direktora kosovske policije za region Sever najavio je da će biti istraženo da li su u oni vezi sa jučerašnjim napadima na kosovsku policiju.

Prema ranijim podacima, uhapšeno je šest osoba, od kojih dve u uniformi i četvoro osumnjičenih da su komuinicirale s grupom porestvo radio-veze.

Selo Banjska i dalje u blokadi posle napada
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:09 0:00

Ministar Svećlja je na konferenciji za novinare rekao da su pronašli mape i planove za napad na Kosovsku policiju i nedelju i da napad nije bio "ad hok" već da je planiran mesecima. Naveo je da je na osnovu dokumenata koji su pronađeni Radoičić povezan sa napadom.

"U tim materijalima pronašli smo i dokumente kriminalca koji je na crnoj listi SAD, Milana Radoičića, dokumente koji dokazuju njegovu povezanost ili direktno učešće u ovoj akciji. Ovo je popis oružja, odnosno dozvola institucija Srbije koje su dali Radoičiću, gde je i popis oružja koje poseduje, sa brojevima", rekao je Svećlja.

Policajac Afrim Bunjaku koji je ubijen u Banjskoj sahranjen je ponedeljak u selu Samodreža kod Vučitrna. Njega je predsednica Kosova proglasila za “Heroja Kosova”. Prethodno je održana komemoracija ubijenom policajcu, kojoj je prisustvovao i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Kosovski tužilac Naim Abazi rekao je da je kod Banjske pronađeno još jedno telo, čime je broj žrtava kod tog mesta, uključujući i pripadnika kosovske policije, porastao na pet, objavila je Koha.

Direktor Klinike za ortopediju Univerzitetsko-kliničkog centra u Prištini Gani Jašanica izjavio je da je Srbin, koji je ranjen u sukobu sa kosovskom policijom, operisan i da je njegovo stanje stabilno.

Kosovski policajci nose kovčeg sa telom ubijenog kolege u selu blizu Vučitrna (Foto: REUTERS/Florion Goga)
Kosovski policajci nose kovčeg sa telom ubijenog kolege u selu blizu Vučitrna (Foto: REUTERS/Florion Goga)

Snažne osude iz SAD, Rusija prati situaciju

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je u ponedeljak da Sjedinjene Države najoštrije osuđuju "koordinisane nasilne napade na kosovsku policiju kod manastira Banjska" i pozvao Srbiju i Kosovo da se suzdrže od akcija i retorike koji bi mogli da podstaknu tenzije.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler, na konferenciji za novinare, nije želio da komentariše izveštaje da su neki napadači ubijena snajperima.

"Video sam te izveštaje, ali ih neću komentarisati, jer nisu potvrđeni", odgovorio je Miler na novinarsko pitanje i ponovio američke ocene o napadu, iznesene u Blinkenovom reagovanju.

Američka ambasada u Beogradu pozvala je Kosovo i Srbiju da izbegnu poteze ili retoriku kojima bi dodatno podstakli napetosti, kao i da se vrate dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

U objavi na društvenoj mreži Iks, Ambasada Sjedinjenih Država navodi da SAD najoštrije osuđuju koordinirane nasilne napade na kosovsku policiju od 24. septembra.

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin ocenio je u Prištini da je napad na kosovsku policiju na severu bio "teroristički čin", javlja RTK na albanskom jeziku.

Zaracin je, posle sastanka sa premijerom Kurtijem, rekao da je u nedelju viđena "užasna situacija".

"Najoštrije osuđujemo taj zločinački i teroristički napad na Kosovsku policiju. Ovde smo da izrazimo solidarnost i saučešće porodicama, kosovskoj policiji i celoj zemlji", rekao je Zaracin.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je održao "intenzivne i veoma sadržajne konsultacije" sa diplomatskim savetnicima lidera Francuske, Nemačke i Italije i izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom.

"Razgovarali smo o narednim koracima u vezi sa primenom Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i o situaciji na severu Kosova", napisao je Lajčak na Tviteru.

Rusija je saopštila da pažljivo prati "potencijalno opasnu situaciju" na Kosovu.

"Veoma je teška situacija. Na Kosovu vidimo da postoji tradicionalno pristrasan odnos, protiv Srba... Veoma je napeto i detaljno posmatramo šta se dešava", rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja na redovnoj konferenciji za novinare.

Šta je rekao Svećlja?

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Svečlja je rekao da se, prema dosadašnjim informacijama, "šest terorista nalazi na lečenju u bolnici u Novom Pazaru" i pozvao Srbiju da ih preda Kosovu. Kazao je da osim njih i druge članove grupe koji su možda pobegli u Srbiju treba predati Kosovu kako bi se suočili s pravdom.

On tvrdi da su, prema informacijama, neki od članova grupe koja je napala policiju bili pripadnici "Brigade Sever" i "Civilne odbrane", koje je Kosovo početkom godine proglasilo terorističkim organizacijama.

Kosovska policija izložila je oružje i drugi materijal zaplenjen posle napada u selu Banjska na severu Kosova, 25. septembra 2023. (Foto: VOA)
Kosovska policija izložila je oružje i drugi materijal zaplenjen posle napada u selu Banjska na severu Kosova, 25. septembra 2023. (Foto: VOA)

Gazmend Hodža, generalni direktor kosovske policije rekao je da je u automobilu mercedes beogradskih registarskih oznaka, pronađena oružna dozvola na ime Radoičić.

"Dokument su izdale srpske vlasti, izazivajući jaku sumnju da je i sam Milan Radoičić među naoružanim i uniformisanim licima", rekao je Hodža.

"Sumnja se da je ovu terorističku grupu organizovao Milan Radoičić, osoba bliska predsedniku (Srbije) Aleksandru Vučiću. Sumnja se da je teroristička grupa u nabavci oružja i logističkih sredstava, uključujući i ulazak na Kosovo sa preko 26 motornih vozila, aktivno podržavala Vlada Srbije", naglasio je on.

Hodža je rekao da je u manastiru Banjska i oko njega pronađeno oružje različitog kalibra, raketni bacači, eksplozivi i detonatori.

Pored oružja, zaplenjena su 24 vozila, jedno oklopno vozilo i dva četvorotočkaša. Na konferenciji za novinare policija je izložila oružje i opremu koje je pronašla na mestu događaja

SPC tvrdi da manastir Banjska nije kompromitovan

Episkop raško-prizrenski Teodosije posetio je Banjsku, a monasi su ga obavestili da su Euleks i kosovska policija završili uviđaj i da nisu našli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i sveštenstvo.

Evakuacija civila iz manastira Banjska (Foto: Government of Kosovo/AFP)
Evakuacija civila iz manastira Banjska (Foto: Government of Kosovo/AFP)

U manastirskim konacima i crkvi, koji se nalaze unutar zidina i koji su bila zaključani za vreme svih napada, Euleks i policija nisu našli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju, tvrdi se u saopštenju Eparhije, ali se dodaje da su na dva mesta u manastirskom dvorištu nađeni oružje, pancir i delovi opreme, koje su naoružane osobe bacile prilikom povlačenja iz manastira.

U manastiru nisu našli ni na kakve tragove krvi i za sve vreme dešavanja nije bilo žrtava unutar zidina manastira, naglašeno je u saopštenju.

Forenzičari su uzeli otiske i obavili su razgovor sa prisutnim vernicima, koji su potom u pratnji policije i Euleksa, preko prelaza Jarinje otputovali svojim kućama.

Brnabić, Dačić: Kurti želi rat

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u nedelju uveče da je kosovski premijer Aljbin Kurti kriv za ono što se desilo u Banjskoj i da on želi oružane sukobe.

"Jedini krivac za ovo je Aljbin Kurti. Ovo je njegov životni san. On želi oružane sukobe, on će uraditi šta god je potrebno da se uradi da isprovocira te oružane sukobe, ali na kraju krajeva njemu neko dozvoljava", rekla je Brnabić gostujući na Televiziji Pink.

Brnabić je rekla da onaj ko je pažljivo slušao govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija mogao je jasno da čuje da Vučić upozorava da je potpuno moguće i vrlo izvesno da do ovakvog sukoba može da dođe na Kosovu.

Rekla i da je Kurti iz Brisela poručio da Srbi moraju da pate i da plate, a da se na to niko nije osvrnuo ni iz SAD, ni iz Evropske unije i navela da je za nju to "vetar u leđa".

Aljbin Kurti o oružanom incidentu na severu Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Brnabić je rekla i da je Vučić upozorio na "puzajuće etničko čišćenje i nikome ništa".

Ona je rekla da će Srbija pokušati da nađe najbolje rešenje za "našu zemlju, za narod na Kosovu i Metohiji, za mir i stabilnost".

"Situacija u koju je sve nas doveo Aljbin Кurti, ćutanje međunarodne zajednice je katastrofalno. Da neko dozvoli da u srcu Evrope imate poslednji evropski geto u 21. veku, je strašno, i da neko dozvoli, da, kao što je predsednik rekao, da Kurtiju kart blanš, da se obračunava sa teroristima, da ih praktično sve pobije, da sve strelja", rekla je ona.

Brnabić je komentarišući spekulacije u javnosti da je Srbija naoružala ljude koji su učestvovali u incidentu, ocenila da je to skandal, i da je to "hibridni rat protiv naše zemlje i naroda na Kosovu i Metohiji" koji se vodi iz centralne Srbije, uglavnom iz Beograda.

Pripadnici Policije Kosova evakuišu ranjenika na prilazu selu Banjska na severu Kosova, 24. septembra 2023.
Pripadnici Policije Kosova evakuišu ranjenika na prilazu selu Banjska na severu Kosova, 24. septembra 2023.

I ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da oni koji su podržavali agresiju na Srbiju 1999. godine nastvljaju svoju politiku i podržavaju Kurtija, čija je želja da izazove rat.

On je u ponedeljak za TV Prva ocenio da međunarodna zajednica praktično dozvoljava da dođe do sukoba na Kosovu i podsetio da je tako bilo i u slučaju ulazaka albanskih gradonačelnika u opštinske kancelarije na severu Kosova.

Dačić je istakao da srpski narod ima pravo da se brani i izražava političku volju i da ne želi sukob ni sa kim. On smatra da je trebalo je pozvati KFOR pre nego što je došlo do incidenta.

"Osuda svakog nasilja", "očigledan potpis ruske tajne službe"...

Odbijanje Aljbina Kurtija da ispuni obaveze i formira Zajednicu srpskih opština, sprovođenje nelegitimnih izbora i represija nad Srbima koja vodi njihovom ubrzanom iseljavanju siguran su put do tenzija i sukoba, saopštila je Stranka slobode i pravde (SSP) i najoštrije osudila svako nasilje.

Prema stavu SSP, besmislena odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da srpski policajci napuste kosovske policijske snage ostavila je srpski narod bez zaštite od Kurtijeve represije, ali i kriminalaca koji su naoružani upali u manastir Banjska i sveštenstvu upirali oružje u lice.

Zbog nesposobnosti Vučića, šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina i ministra odbrane Miloša Vučevića i ostalih nekompetentnih kadrova Srpske napredne stranke i zbog saradnje sa kriminalcima koji su postali najbogatiji ljudi u Srbiji dok su "branili" srpski narod na Kosovu, Srbi na Kosovu prepušteni su na milost i nemilost suludom Kurtijevom režimu koji nad njima sprovodi otvoreni teror, ukazuje se u saopštenju SSP.

Za smrt policajca albanske nacionalnosti i još neutvrđen broj poginulih Srba odgovorni su prvenstveno Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, organizatori i zaštitnici kriminalnog klana sa severa Kosova, koji teroriše preostale Srbe, tvrdi predsednik organizacije Liberali i demokrate (LIBDEM) Đorđo Žujović.

Žujović je ocenio da je Vučić u svom obraćanju u nedelju pokazao da očito nema hrabrosti da kaže istinu o najnovijem sukobu na severu Kosovu. I laicima je jasan rukopis ruske tajne službe koja će, zajedno sa našim "patriotama", žrtvovati i poslednjeg Srbina, pošto mi njima i vredimo samo kao topovsko meso i broj na nekom frontu, ukazao je Žujović.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencije FoNet.

XS
SM
MD
LG