Linkovi

Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)
Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)

SAD će sarađivati na jačanju demokratije sa novom Vladom Srbije, za Nemačku neprihvatljive izborne neregularnosti

Predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" organizovali su skup ispred sedišta Republičke izborne komisije, zahtevajući novo glasanje u Beogradu

08:41 17.12.2023

Predsednik RIK: Birališta otvorena na vreme

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je da su jutros na vreme, odnosno u 7 sati otvorena sva biračka mesta za glasanje na parlamentarnim izborima, izobrima za Skupštinu Vojvodine i za odbornike u 65 gradova i opština.

Dimitrijević je na prvoj konferenciji za novinare RIK rekao da je u Žitorađi promenjeno sedište jednog biračkog mesta jer nije bilo struje, a u Somboru sedište dva biračkog mesta zato što je pukla cev.

Glasanje na biračkom mestu u OŠ Veljko Dugošević, u Beogradu, tokom izbora u Srbiji, 17. decembra 2023.
Glasanje na biračkom mestu u OŠ Veljko Dugošević, u Beogradu, tokom izbora u Srbiji, 17. decembra 2023.

On je naveo da za sada nisu prijavljene ili zabeležene nepravilnosti prilikom otvaranja biračkih mesta.

Sledeća konferencija za novinare Repuliče izborne komisije u 11:05, preneo je FoNet.

08:38 17.12.2023

U noći pred izbore napadnuta opoziciona članica biračkog odbora

U subotu uveče, nakon sastanka kontrolora na Zvezdari u Beogradu, napadnuta je i povređena žena koja je trebalo u nedelju da bude predstavnica stalnog sastava biračkog odbora ispred opozicione koalicije Srbija protiv nasilja, sapoštio je Zeleno-levi front, član te koalicije.

"Na mestu napada su se ubrzo pojavili policija i hitna pomoć. Pozivamo nadležne državne organe da sprovedu istragu još jednog politički motivisanog napada i da pred lice pravde privedu počinioce", navodi se u saopštenju.

08:14 17.12.2023

Koji glasački listići su važeći, koji ne

Organizacija CRTA predstavila je na svom sajtu kako treba da izgledaju glasački listići nakon glasanja, da bi glas bio važeći i uračunat prilikom brojanja.

Organizacija CRTA izradila je prikaz izgleda važećeg i nevažećeg glasanja na izbornom listiću (Foto: Skrinšont, crta.rs)
Organizacija CRTA izradila je prikaz izgleda važećeg i nevažećeg glasanja na izbornom listiću (Foto: Skrinšont, crta.rs)

08:06 17.12.2023

CRTA prati izbore sa 3.000 posmatrača

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pratiće današnje izbore u Srbiji sa 3.000 posmatrača, obučenih u skladu sa međunarodnim standardima, a o parlamentarnim i beogradskim izborima izveštavaće na osnovu dva slučajna uzorka, reprezentativna za Srbiju i Beograd, sa po 500 biračkih mesta.

Posmatrači će biti prisutni na biračkim mestima od početka priprema za otvaranje biračkih mesta, pa sve dok članovi biračkih odbora ne objave rezultate izbora za posmatrano biračko mesto, čime će se obezbediti sveobuhvatan uvid u dešavanja na biračkim mestima tokom izbornog dana, saopštila je ta organizacija.

Tokom izbornog dana, CRTA će u više navrata obaveštavati javnost o tome kako protiče proces glasanja, a konferencije će prenositi uživo na svom sajtu Crta.rs, Youtube kanalu i Fejsbuk strani u 12:00; 16:30; 20:15 i nakon 22:00.

Pošto se danas izbori održavaju izbori na više nivoa, očekuje se da će proces prebrojavanja glasova trajati dugo kao i na izborima 2022. godina, a znatno duže nego 2020. godine kada su održavani samo parlamentarni izbori, navela je na svojoj internet strani CRTA.

Da bi se obezbedila potpuna pouzdanost podataka, CRTA će, kako je najavljeno, projekciju rezultata izbora objaviti tek kad prikupi i obradi podatke sa najmanje 95 odsto biračkih mesta iz uzorka.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG