Linkovi

Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)
Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)

SAD će sarađivati na jačanju demokratije sa novom Vladom Srbije, za Nemačku neprihvatljive izborne neregularnosti

Predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" organizovali su skup ispred sedišta Republičke izborne komisije, zahtevajući novo glasanje u Beogradu

11:59 17.12.2023

Šef ODIHR-a: Ide glatko, utisci sutra

Šef Misije Kancelarije za ljudska prava i demokratske institucije (ODIHR) Albert Jonson izjavio je danas je do sada posetio dva biračka mesta i da će u toku dana posetiti još jedno u Beogradu i preneo prvi utisak da proces ide glatko i da je dobar odziv, ali da će konačni nalazi biti izneti sutra na konferenciji za novinare.

Misija ODIHR je ovde duže od mesec dana u vidu 30 dugoročnih posmatrača, dok je u Beogradu, kao srž tog tima 11 ljudi, rekao je Jonson medijima, pošto je posetio biračko mesto 26 u opštini Vračar.

Glasanje na biračkom mestu u Mesnoj zajednici Terazije, u Beogradu, tokom izbora u Srbiji, 17. decembra 2023. (Foto: FoNet)
Glasanje na biračkom mestu u Mesnoj zajednici Terazije, u Beogradu, tokom izbora u Srbiji, 17. decembra 2023. (Foto: FoNet)

Sutra ćemo izneti svoje analize i zaključke i onda se konačni izveštaj može očekivati u naredna dva ili tri meseca, kao i preporuke za izborni proces, objasnio je šef Misije ODIHR, prenosi FoNet.

Jonson je rekao da skoro 350 međunarodnih posmatrača prati izbore, dodajući da su, uz misiju ODIHR, tu još 200 kratkoročnih posmatrača iz Parlamentrane skupštine Saveta Evrope, OEBS i Evropskog parlamenta.

10:22 17.12.2023

CeSID: Do 9 sati glasalo 5,2 odsto birača, uočeno više od 50 nepravilnosti

U Srbiji je danas do 9:00, prema projekciji izlaznosti Ipsos Srbija i CeSID-a, glasalo 5,2 odsto građana s pravom glasa.

CeSID je na svojoj veb stranici objavio da je, na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, zaključno sa 9:00, uočio više od 50 različitih nepravilnosti.

Kako se navodi, zabeleženo je da članovi biračkih odbora na većem broju biračkih mesta ne poštuju proceduru, zatim da biračima nije prskan sprej na nekoliko biračkih mesta (Čačak 72, Trstenik 23), kao i da se biračima pre glasanja ne proverava identitet.

Zabeležene su i nepravilnosti sa kontrolnim listićem, ubacivanje listića u pogrešne kutije na više biračkih mesta, a na nekoliko birališta su uočene i greške u potpisivanju u izvode iz biračkog spiska.

Na po dva biračka mesta iz uzorka uočen je pokušaj uticanja na birače, narušavanje tajnosti glasanja - fotografisanjem ili snimanjem (Grocka 33, Novi Beograd 4, Zemun 62, Novi Sad 140), kao i lakši incidenti zbog kojih je glasanje na kratko prekinuto.

Posmatrači CeSID-a su na nekoliko biračkih mesta imali problem sa ulaskom na biračka mesta zbog nesnalaženja članova biračkog odbora sa spiskom posmatrača, a na više biračkih mesta su uočene situacije porodičnog glasanja, preneo je FoNet.

08:56 17.12.2023

Glasanje u Vojvodini za sada bez problema

Predsednik Pokrajinske izborne komisije (PIK) Rajko Marinković izjavio je da su jutros u sedam sati otvorena sva biračka mesta u Vojvodini i da za sada, prema saznanjima Komisije, nema nepravilnosti.

Na izborima za 120 poslanike Skupštine Vojvodine učestvuje 13 izbornih lista, a 1.669.734 građanina s pravom glasa može da glasa na 1.776 biračkih mesta. Marinković je najavio da će PIK u 10:30 objaviti prve podatke o izlaznositi, sa presekom u 10 časova.

Komisija će imati konferencije za novinare i u 14:30, 18:30 i još jednu posle zatvaranja biračkih mesta, najavio je Markinović, preneo je FoNet.

08:46 17.12.2023

Predsednik GIK: I brališta u Beogradu otvorena na veme

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić izjavio je da su u Beogradu sva biračka mesta jutros otvorena na vreme, u 7:00.

Lukić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je otvoreno svih 1.180 biračkih mesta u Beogradu. On je prvu današnju konferenciju za novinare Gradske izborne komisije najavio za 9:00, preneo je FoNet.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG