Linkovi

Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)
Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)

SAD će sarađivati na jačanju demokratije sa novom Vladom Srbije, za Nemačku neprihvatljive izborne neregularnosti

Predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" organizovali su skup ispred sedišta Republičke izborne komisije, zahtevajući novo glasanje u Beogradu

13:00 17.12.2023

CeSID: Primećeno 70 nepravilnosti

Posmatrači Centra za slobodne izbore demokratije (CeSID) u periodu od 9 do 11 sati uočili su 70 nepravilnosti na biračkim mestima.

Na sajtu Cesid, kako javlja FoNet, navodi se kako je primećeno da birači često fotografišu biračke listiće i ubacuju listiće u pogrešne kutije.

Posmatrači su uočili i proceduralne greške članova biračkih odbora i prisustvo propagandnog materijala na biračkim mestima.

Na biračkom mestu 46 u Čačku glasač sa invaliditetom nije mogao da pristupi biračkom mestu, a zatim su mu članovi biračkog odbora izneli napolje listić da glasa, umesto da je traženo glasanje van biračkog mesta.

U Barajevu na biračkom mestu 11 članovi biračkog odbora ne nose akreditacije. U Kikindi na biračkom mestu 15 i na Palilula na biračkom mestu 83 posmatrači su primetili organizovano dovođenje birača na biračko mesto istim automobilom. Porodično glasanje uočeno je na nekoliko biračkih mesta.

U Subotici na biračkom mestu 82 posmatrači su primetili vođenje paralelne evidencije. Kontrolni sprej nije korišćen na biračkim mestima Trstenik 23 i Čačak 72.

Posmatrači su zabeležili i da nije proveravan identitet biračima pre glasanja, nepravilnosti na kontrolnim listićima, a na nekoliko biračkih mesta posmatrači su primetili greške u potpisivanju u izvode iz biračkog spiska.

Na biračkim mestima Grocka 33, Novi Beograd 4, Zemun 62 i Novi Sad 140 uočen je pokušaj uticanja na birače, narušavanje tajnosti glasanja (Zemun 62, Novi Sad 140), a zbog lakših incidenta na tim biračkim mestimaje glasanje prekinuto na kratko.

Posmatrači CeSID su na nekoliko mesta imali problem sa ulaskom na biračka mesta zbog nesnalaženja članova biračkog odbora sa spiskom posmatrača.

12:27 17.12.2023

CRTA: Napadnuti posmatrači, oštećeno im vozilo

Šef posmatračke misije Crta Raša Nedeljkov izjavio je na konferenciji za novinare u podne da su posmatrači te misije napadnti u Odžacima i da im je uništeno vozilo.

Nedeljkov je rekao da je napadnut mobilni tim koji je posmatrao dešavanja van biračkih mesta i koji je uočio korupciju, odnosno kupovinu glasova.

On je dodao da su posmatrači uočili radnje za koje su sumnja da su "bugarski voz", odnosno da se više desetina glasačkih listića iznosi sa biračkog mesta i odnosi u stranačke prostorije preko puta biračkog mesta.

Dodao je da su, prema njihovim podacima, glasački listići nošeni u prostorije Srpske napredne stranke, ali da je na policiji da utvrdi sve okolnosti.

Kako je rekao, posmatrači su praćeni i palicama im je uništeno vozilo.

Nedeljkov je naveo da su posmatrači povučeni sa terena, kao i posmatrač koji je bio na samom biračkom mestu broj osam, prenosi FoNet.

On je istakao da se to do sada nikada nije dogodilo, a da Crta izbore posmatra od 2016. godine.

"Ovo je izolovan slučaj i nadam se da će to ostati na tom nivou", rekao je Nedeljkov.

Ako bude više takvih situacija, Crta će, kako je naglasio, morati da obustavi svoju posmatračku misiju.

On je naveo da u velikoj većini biračkih mesta nisu identifikovani problemi - da je bilo malog kašenjenja otvaranja biračkih mesta na devet odsto biračkih mesta.

Nedeljkov je dodao da imaju još dva slučaja sumnji koja su prijavljena policiji - grupno dovođenje birača kojima su po glasanju davane koverte u Rušnju, te da su i na Novom Beogradu zabeležene sumnje na kupovinu glasova za 4.000 dinara.

Kako je rekao zabeleženo je da se kroz Beograd kreću ista vozila koja dovoze birače na biračka mesta, a da se sumnja da ti ljudi nisu iz Beograda, jer su imala poteškoće da se snađu. Crta ima oko 3.000 posmatrača na 500 biračkih mesta širom Srbije.

12:02 17.12.2023

Skoro 10 odsto izašlih do 10 sati

U Srbiji je danas do 10 sati na izborima glasalo 9,94 odsto građana od ukupnog broja upisanih birača, saopštio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

On je na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK) rekao da je na prethodnim izborima, 3. aprila 2022. do 10 sati glasalo 9,59 odsto građana. Kovačević je dodao da je do 10 sati u Vojvodini glasalo 11,61 odsto građana, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 8,18, u regionu južne i istočne Srbije 9,53 i u beogradskom regionu 9,88 odsto građana s pravom glasa, preneo je FoNet.

Predsednik RIK Vladimir Dimitijević rekao je da se izbori na gotovo svim mestima sprovode u najboljem mogućem redu i istakao da je nedopustivo širenje panike, da su nedopustivi pristici na organe za spovođenje izbora iz pojedinih nevladinih organizacija, a posebno na društvenim mrežama.

Dimitrijević je objasnio da se paušalno navodi da postoje neregularnosti na biračkim mestima, bez navođenja konkretnih biračkih mesta.

Glasanje na biračkom mestu u Školi za dizajn, na opštini Savski venac, tokom održavanja izbora u Srbiji, u Beogradu, 17. decembra 2023. (Foto: FoNet)
Glasanje na biračkom mestu u Školi za dizajn, na opštini Savski venac, tokom održavanja izbora u Srbiji, u Beogradu, 17. decembra 2023. (Foto: FoNet)

Nisu tačni navodi da se na biračkom mestu 112 Zemun vode paraleleni spiskovi, navodeći da nema paralelenih spiskova ni na biračkom mestu 7 u Raškoj, kao ni u Kovilju, kao što neki tvrde, rekao je Dimitrijević.

On je naveo i da je utvrđeno da je na biračkom mestu 46 u opštini Stari grad u glasačkoj kutiji postojao kontrolni listić popunjen u skladu s popisima, kao i da na biračkom Ruski Krstur nije bilo fizičkog napada, već je u pitanju bio verbalni sukob usled nesporazuma članova biračkog odbora.

Tamo gde bude nepravilnosti, to će neposredno rešavati članovi biračkog odbora koji su i jedini po zakoni nadležni da ih rešavaju, kazao je Dimitrijević. Apelovao je da se ne širi panika među građanima, da nema prtisaka na članove biračkog odbora i da se glasanje održi u najboljem mogućem redu.

12:01 17.12.2023

Napadnuta još jedna članica biračkog odbora

U Ruskom Krsturu, mestu u opštini Kula, na biračkom mestu 34 napadnuta je članica lokalne izborne komisije, predstavnica opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja", saopštio je Zeleno-levi front, član te koalicije.

Kako je prenosi FoNet, u okviru redovnih aktivnosti ona je ustanovila da osobe sa lažnim akreditacijama na biračkom mestu vode paralelnu evidenciju izašlih birača, a nakon što je od njih zatražila da se legitimišu i objasne šta rade, treća osoba je fizički nasrnula, udarila je i otela joj mobilni telefon.

Osobe sa lažnim akreditacijama i paralelnom evidencijom predstavili su se kao posmatrači IPSOS i dodali da su "obuku prošli u Areni". Članovi mobilnog tima "Srbija protiv nasilja" su na terenu i čekaju policiju, navedeno je u saopšštenju.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG