Linkovi

Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)
Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)

SAD će sarađivati na jačanju demokratije sa novom Vladom Srbije, za Nemačku neprihvatljive izborne neregularnosti

Predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" organizovali su skup ispred sedišta Republičke izborne komisije, zahtevajući novo glasanje u Beogradu

14:35 17.12.2023

Crta: Nove sumnje u kupovinu glasova

Potencijalni slučajevi korupcije i sumnje na kupovinu glasova tokom izbornog dana zabeleženi su danas, osim u Odžacima, i u Rušnju, opština Čukarica, i u Novom Beogradu, objavila je danas posmatračka misija Crte.

U pitanju je grupno dovođenje birača, kojima su po izlasku sa biračkog mesta davane koverte, što izaziva sumnju u kupovinu glasova, navela je Crta na svom sajtu.

Ranije danas šef posmatračke misije Crte Raša Nedeljkov izjavio na konferenciji za novinare da su posmatrači te misije napadnti u Odžacima i da im je uništeno vozilo.

Da se dogodio taj incident danas je potvrdio i predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević na konferenciji za novinare u rekao da RIK to "najoštrije osuđuje" Nedeljkov je prethodno objasnio da je napadnut mobilni tim Crte koji je posmatrao dešavanja van biračkih mesta i koji je uočio korupciju, odnosno kupovinu glasova.

On je dodao da su posmatrači uočili radnje za koje su sumnja da su "bugarski voz", odnosno da se više desetina glasačkih listića iznosi sa biračkog mesta i odnosi u stranačke prostorije preko puta biračkog mesta. Dodao je da su, prema njihovim podacima, glasački listići nošeni u prostorije Srpske napredne stranke, ali da je na policiji da utvrdi sve okolnosti.

Kako je rekao, posmatrači su praćeni i palicama im je uništeno vozilo. Nedeljkov je naveo da su posmatrači povučeni sa terena, kao i posmatrač koji je bio na samom biračkom mestu broj osam.

Ako bude više takvih situacija, Crta će, kako je naglasio, morati da obustavi svoju posmatračku misiju. Crta ima oko 3.000 posmatrača na 500 biračkih mesta širom Srbije.

14:32 17.12.2023

RIK osuđuje napad na posmatrače Crte u Odžacima

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević potvrdio je danas da se u Odžacima dogodio incident kada je posmatračima CRTE uništen automobil i poručio da RIK najoštrije osuđuje taj incident.

Dimitrijević je na konferenciji za novinare RIK istakao da će odgovorni za uništavanje automobila posmatrača CRTE biti privedeni. Oni su identifikovani, biće adekvatno sankcionisani u skladu sa nadležnostima drugih državnih organa, rekao je Dimitrijević.

On je naveo da se u Blacu dogodio incident kada je, kako su naveli mediji, jedna osoba u blizini biračkog mesta delila novac glasačima.

Dimitrijević je rekao da je policija tu osobu odvela u policijsku stanicu da da izjavu.

On je potvrdio da je biračko mesto 27, u naselju Novi gradski centar u Boru preseljeno na osnovu rešenja koje je doneto 8. decembra, u zakonom propisanom roku.

Glasanje na ostalim biračkim mestima, kako tvrdi Dimitrijević, "protiče bez ijednog fizičkog sukoba, bez igde ičega" i sa mnogo manje incidenata nego u proteklim izbornim ciklusima.

On je poručio predstavnicima posmatrača da ne "kače po društvenim mrežama razne snimke", već da sva zapažanja koja imaju o toku izbornog dana unesu u svoje izveštaje i da nakon završetka glasanja to objave, javio je FoNet.

14:29 17.12.2023

CRTA: Do 13 sati glasalo 26,6 odsto, malo manje nego lani

Do 13 sati na parlamentarne izbore izašlo je 26,6 odsto građana sa pravom glasa, što je 0,1 odsto manje nego na izborima 2022 godine, saopštio je Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Prema podacima te organizacije, u Beogradu je do 13 sati glasalo 26,1 odsto birača, što je više nego na izborima 2022 godine, kada je u tom na birališta ozašlo 23,3 odsto.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima ukupno 6.500.666 građana upisanih u birački spisak, a u na izborima u Beogradu 1.613.369.

13:47 17.12.2023

Do podne glasalo 21,33 odsto

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je da je do 12 sati na izborima u Srbiji glasalo 21,33 odsto građana od ukupnog broja upisanih birača.

On je, na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK), rekao da je do 12 sati u Vojvodini glasalo 22,88 odsto, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 19,58 odsto, u regionu južne i istočne Srbije 22,21 odsto i u beogradskom regionu 20,77 odsto, preneo je FoNet.

Na prethodnim parlamentarnim i predsedničkim izborima, koji su održani 3. aprila 2022. godine, odziv do 12 časova bio je 20,52 odsto, a konačna izlaznost 58,6 odsto, rekao je Kovačević.

Izlaznost birača na teritoriji Vojvodine danas do 12 sati je 22,88 odsto, saopštila je Pokrajinska izborna komisija.

Konačan broj birača u AP Vojvodini koji mogu da iskoriste svoje biračko pravo je 1.669.791, na ukupno 1.776 biračkih mesta na teritoriji AP Vojvodine, utvrdila je Pokrajinska izborna komisija.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG