Linkovi

Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)
Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)

SAD će sarađivati na jačanju demokratije sa novom Vladom Srbije, za Nemačku neprihvatljive izborne neregularnosti

Predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" organizovali su skup ispred sedišta Republičke izborne komisije, zahtevajući novo glasanje u Beogradu

17:05 17.12.2023

Opozicionim članovima RIK-a obezbeđenje nije dozvolilo da uđu u Arenu

Deo članova Republičke izborne komisije (RIK) fizički je danas sprečen da uđe u Štark Arenu, kako bi proverili tvrdnju da se u toj dvorani nalazi nelegalno glasačko mesto, ali su ih pripadnici obezbeđenja u tome sprečili, navodi Televizija N1.

Na društvenim mrežama je objavljen snimak članova RIK dok se raspravljaju sa pripadnikom obezbeđenja, koje im ne onemogućava ulazak u halu, sa obrazloženjem da se radi o "privatnom posedu" gde se snima film.

Došli smo da vidimo zbog čega ovde birači ceo dan dolaze u grupama u autobusima, izlaze i voze se do Beograda, rekao je član RIK i dobio odgovor da se radi o "statistima". Pripadnici obezbeđenja su zatim izgurali članove RIK iz Arene.

16:59 17.12.2023

Do 16 časova glasalo 42,1 odsto, u Beogradu 41,4

Do 16 časova glasalo je 42,1 odsto birača na nivou Srbije, dok je prošle godine u to vreme odziv bio 42,4 odsto, rekao je novinarima šef posmatračke Misije Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA, Raša Nedeljkov.

On je naveo da je do 16 časova na parlamentarnim izborima u Beogradu glasalo 41,4 odsto birača, što je za tri odsto više nego prethodne godine.

16:50 17.12.2023

Hil obišao biračka mesta, Ambasada SAD posmatra izbore

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da je uvek dobar dan da građani koriste demokratsko i ustavno pravo da glasaju i da je bilo lepo videti redove ljudi koji na biralištima izražavaju volju.

Hil je novinarima pre obilaska biraličkog mesta u Petoj beogradskaoj gimnaziji rekao da je obišao nekoliko biračkih mesta u Novom Beogradu i Grockoj.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil obišao je biračko mesto u Petoj beogradskoj gimnaziji na vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima, u Beogradu, 17. decembra 2023. (Foto: FoNet)
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil obišao je biračko mesto u Petoj beogradskoj gimnaziji na vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima, u Beogradu, 17. decembra 2023. (Foto: FoNet)

To je mali broj biračkih mesta da bih izjavio šta se događa. Ocena će biti poznate kasnije večeras, rekao je Hil. On je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja stranih posmatrača, kojih je, kako je naveo, više od 5.800. Hil je izjavio da Ambasada SAD ima 14 timova i da je on deo jednog.

14:51 17.12.2023

Priveden osumnjičeni za napad na kontrolore Crte

Policija je identifikovala i privela u Odžacima jednu osobu zbog sumnje da je danas učestvovala u napadu na mobilni tim Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA u tom gradu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Navodi se da se u saradnji sa tužilaštvom radi na utvrđivanju svih okolnosti i činjenica tog događaja.

Pripadnici MUP intenzivno prate sve aktivnosti tokom dana i preduzimaju mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi očuvali javni red i mir tokom izbornog dana. Sve učesnike u izbornom procesu je MUP pozvao da se ponašaju u skladu sa izbornim zakonima.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG