Linkovi

Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)
Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)

SAD će sarađivati na jačanju demokratije sa novom Vladom Srbije, za Nemačku neprihvatljive izborne neregularnosti

Predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" organizovali su skup ispred sedišta Republičke izborne komisije, zahtevajući novo glasanje u Beogradu

19:24 17.12.2023

RIK: Do 18 časova glasalo 51,93 odsto glasača

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je danas do 18 časova u Srbiji glasalo 51,93 odsto birača upisanih u biračke spiskove.

"U regionu Vojvodine glasalo je 52,24 odsto, u regionu Šumadije i zapadne Srbije 52,75 odsto, u regionu južne i istočne Srbije 51,84 odsto, a u beogradskom regionu 51,07 odsto", rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević na konferenciji za medije RIK-a u 19 časova.

Kovačević je dodao da je poređenja radi, na prethodnim parlamentarnim i predsedničkim izborima koji su održani 3. aprila 2022. godine, izlaznost do 18 časova iznosila 50,82 odsto dok je konačna izlaznost bila 58,6 odsto.

Glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima i lokalnim izborima u Kragujevcu (Fonet/Miki Jevtović)
Glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima i lokalnim izborima u Kragujevcu (Fonet/Miki Jevtović)

18:01 17.12.2023

Do 17 časova izlaznost 47,2 veća nego lani

Prema procenama CeSID/IPSOS, izlaznost do 17 časova iznosi 47,2 odsto, dok je na izborima prošle godine iznosila 45,1 odsto.

U Beogradu je izlaznost do 17 časova bila 46 odsto, dok je na prošlim izborima iznosila 44,8 odsto. Kada je reč o izlaznosti na pokrajinskim izborima, dosad je izašlo 47,4 odsto birača, dok ih je prošle godine do 17 izašlo 49,9 odsto

17:59 17.12.2023

ProGlas: Tužilaštvo da reaguje na dovođenje ljudi

Pokretači inicijative ProGlas pozvali su Više javno tužilaštvo u Beogradu da u najkraćem roku obavesti javnost o saznanjima do kojih je došlo kada je reč o današnjem organizovanom dovođenju ljudi iz Republike Srpske na glasanje u beogradsku Arenu.

ProGlas u saopštenju ističe da nezakonito sastavljanje biračkih spiskova i nuđenje novca za glasanje predstavljaju krivična dela i da svaka sumnja u to da se ovakve i slične radnje događaju ozbiljno narušavaju legitimnost izbornog procesa i mogu dovesti do nesagledivih posledica.

Neprijavljivanje najtežih oblika krivičnih dela iz oblasti izbornih prava kada ih počine službena lica takođe predstavlja krivično delo, podseća ProGlas.

17:18 17.12.2023

CRTA: Grupno dovođenje birača u Beograd

Šef posmatračke Misije CRTA Raša Nedeljkov rekao je novinarima da najveću zabrinutost na današnjim izborima izazivaju slučajevi sistematskog dovođenja birača u Beograd, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva, i gužve na biračkim mestima.

On je izjavio da je u Beogradu primećeno nekoliko punktova gde se koncentrišu kombiji i autobusi.

Nedeljkov je rekao da su na Novom Beogradu utvrdili da je zbirno mesto za dovoženje glasača iz Bosne i Hercegovine, uglavnom iz Republike Srpske, oko Štark Arene, ali i kod tržnog centra Zmaj i Kvantaške pijace, dok su na Palilulu dovoženi birači sa Kosova.

Ne zna se koliki je broj tih birača, izjavio je Nedeljkov. On je naveo da je, zahvaljujući posmatračima izbora van biračkih mesta, CRTA podnela pet krivičnih prijava za korupciju, a dva slučaja su zabeležena su u Malom Iđošu i Vršcu, gde je zabeležena kupovina glasova i dovoženje birača, uz instrukcije kako i za koga da glasaju i novčanu nadoknadu.

Nedeljkov je dodao da je ispred biračkog mesta u Doljevcu fizički prećeno posmatraču CRTA, koji se povukao sa mesta tog, dok su se u Žablju dogodila dva incidenta, gde je posmatračima prećeno fizičkim obračunom.

Što se tiče incidenta u Odžacima, gde je palicama oštećen automobil posmatračkog tima CRTA, Nedeljkov je rekao da je policija privela jedno od više lica odgovornih za incident i pozdravio hitru reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG