Linkovi

Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)
Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)

SAD će sarađivati na jačanju demokratije sa novom Vladom Srbije, za Nemačku neprihvatljive izborne neregularnosti

Predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" organizovali su skup ispred sedišta Republičke izborne komisije, zahtevajući novo glasanje u Beogradu

20:07 17.12.2023

Zatvorena su biračka mesta

Širom Srbije su zatvorena biračka mesta, ali građani koji su se zatekli u redu i posle 20 časova - mogu i dalje da glasaju.

Glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima i lokalnim izborima u Kragujevcu (Fonet/Miki Jevtović)
Glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima i lokalnim izborima u Kragujevcu (Fonet/Miki Jevtović)

19:51 17.12.2023

Do 19 sati izlaznost 55,9 odsto

Prema procenama CeSID/IPSOS izlaznost, do 19 časova iznosi 55,9 odsto, dok je na izborima prošle godine iznosila 54,6 odsto.

U Beogradu je izlaznost do 19 časova 54,3 odsto, dok je na prošlim izborima iznosila 54,8 odsto.

Kada je reč o izlaznosti na pokrajinskim izborima, dosad je izašlo 56,3 odsto birača, dok ih je prošle godine do 19 izašlo 58,9 odsto.

19:48 17.12.2023

CESID: Ponavljaju se nepravilnosti

Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) saopštio je danas da su se danas od 17.00 do 19.00 ponavljale nepravilnosti koje su zabeležene ranije tokom dana.

Te nepravilnosti obuhvataju ponovljene slučajeve ubacivanja glasačkih listića u pogrešne kutije, kao i proceduralne greške poput glasanja bez identifikacije birača i korišćenja spreja.

Na nekoliko biračkih mesta su prijavljene i greške u potpisivanju birača, gde su potpisi stavljeni na pogrešna mesta u izvodu iz biračkog spiska.

Pas čeka vlasnika ispred glasačkog mesta u Beogradu (Foto: REUTERS/Marko Djurica)
Pas čeka vlasnika ispred glasačkog mesta u Beogradu (Foto: REUTERS/Marko Djurica)


Kako se dodaje, na nekoliko biračkih mesta birači su bili sprečeni da glasaju jer njihova imena nisu bila prisutna u izvodu iz biračkog spiska, iako su proverom na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave potvrdili svoje pravo glasa na tim mestima.

Pored tih nepravilnosti, posmatrači su beležili i aktivnosti koje ugrožavaju tajnost glasanja, kao što su fotografisanje listića ili snimanje samog procesa glasanja, porodično glasanje, kao i manje incidente i verbalne sukobe.

19:37 17.12.2023

VJT: Nema dokaza o krivičnim delima u vezi izbornog procesa

Više javno tužilaštvo (VJT)u Beogradu saopštilo da "pomno prati" izborni proces, te da obaveštava javnost da za sada nema dokaza da je izvršeno bilo koje krivično delo u vezi izbornog procesa.

VJT je u saopštenju navelo da izborni proces prati u saradnji sa osnovnim tužilaštvima sa teritorije grada Beograda.

"U tom smislu apeluje da se javnost ne uznemirava neproverenim informacijama koje plasira deo medija, a pogotovo pripadnici takozvanog (inicijative) ProGlasa", piše u saopštenju.

VJT je na svom sajtu navelo i da "nastavlja da prati izborni proces u okviru svojih nadležnosti, u saradnji sa drugim državnim organima".

Učitajte još

XS
SM
MD
LG