Linkovi

Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)
Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)

SAD će sarađivati na jačanju demokratije sa novom Vladom Srbije, za Nemačku neprihvatljive izborne neregularnosti

Predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" organizovali su skup ispred sedišta Republičke izborne komisije, zahtevajući novo glasanje u Beogradu

23:44 17.12.2023

SPN: Masovna krađa glasova, ne prihvatamo projekcije SNS

Predstavnici opozicione koalicije “Srbija protiv nasilja” na konfenciji za novinare su odbacili “projekciju rezultata Srpske napredne stranke” i poručili da će se zbog, kako su naveli, “brutalnog pokušaja izborne krađe” boriti svim raspoloživim demokratskim sredstvima da se odbrani izborna volja Beograđana i građana širom Srbije.

Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, rekao je da je uprkos nepravilnostima, lista SNP u Beogradu izjednačena sa SNS-om, a da glasovi sa velikih biračkih mesta još nisu izbrojani. Rekao je da je prema podacima SPN, 40.000 ličnih karti izdato ljudima koji su došli da glasaju u Beogradu gde ne žive.

Miroslav Aleksi', jedan od lidera opozicione liste Srbija protiv nasilja (Foto: REUTERS/Marko Djurica)
Miroslav Aleksi', jedan od lidera opozicione liste Srbija protiv nasilja (Foto: REUTERS/Marko Djurica)

Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde rekla je da je do izbornih manipulacija došlo ne samo u Beogradu nego u svim većim gradovima Srbije i da SNP ne prihvata “konačnost rezultata koje je projektovala Srpska napredna stranka budući da prvi rezultati pristižu sa manjih biračkih mesta”.

Navela je da je projekcija da je Srbija protiv nasilja osvojila minimum 26% glasova na parlamentarnim izborima. Ističući da je tokom izbornog dana došlo do “hipeprodukcije birača koji ne žive u Srbiji” rekla je da će pokret “Srbija protiv nasilja” iskoristiti sva pravna sredstva da odbrani izbornu volju građana.

Srđan Milivojević rekao je da za 14 parlamentarnih kampanja u kojima je učestvovao "nikada nije prisustvovao antologijskoj krađi koja treba da uđe u udžbenike - političkog bezobrazluka kako se vlast brani mahinacijama".

23:23 17.12.2023

Nestorović: Nećemo koalicije, niti da trgujemo

Nosilac liste "Mi - Glas iz naroda" na republičkim izborima Branimir Nestorović izjavio je da je uspeh koji je ostvarila ta lista ogroman i da "99 odsto neće ulaziti ni u kakve koalicije i da neće trgovati".

"Bićemo to što jesmo. Rašćemo dalje i to će se širiti", rekao je Nestorović i dodao da bi bilo glupo da narodnu energiju koja je uložena u tu listu iznevere na prvom koraku.

On je rekao da listi "Mi - Glas iz naroda" niko nije davao šanse, a ušli su u krug četiri, pet najjačih partija u zemlji, bez novca, infrastukture.

Nestorović je rekao i da ih je kampanja koštala 12.000 evra.

23:14 17.12.2023

Dačić: Nisam zadovoljan rezultatima, SPS-u možda treba novi lider

Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije, istakao je da ova partija i on lično nisu zadovoljni postignutim rezultatom.

"Ovaj rezultat je što se nas tiče nezadovoljavajući i razgovaraću sa kolegama šta je najbolje za stranku u narednom periodu. Moje mišljenje je da je potrebno naći novog lidera SPS-a", rekao je Dačić.

Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije na konferenciji za novinare u izborom štabu SPS. (Foto: FoNet)
Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije na konferenciji za novinare u izborom štabu SPS. (Foto: FoNet)

On je ponovio da su spremni da nastave koaliciju sa Srpskom naprednom strankom na svim nivoima i da ne razmatraju drugu mogućnost pravljenja odborničke većine u Skupštini Beograda

23:00 17.12.2023

Beogradski izbori: SNS ima 3 odsto više od SPN

Na osnovu 41,3 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a za beogradske izbore lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 38,4 odsto glasova odnosno 48 mandata.

Na drugom mestu je "Srbija protiv nasilja" sa 35,1 odsto ili 43 mandata.

Koalicija NADA osvojila je 6 odsto ili 7 mandata.

Okupljanje građana ispred prostorija Republičke izborne komisije (RIK) (Foto: Marko Dragoslavić/Fonet)
Okupljanje građana ispred prostorija Republičke izborne komisije (RIK) (Foto: Marko Dragoslavić/Fonet)

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 5,4 odsto glasova, odnosno 6 mandata.

Koalicija oko SPS-a osvojila je 4,8 odsto ili 6 mandata.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG