Linkovi

Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)
Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)

SAD će sarađivati na jačanju demokratije sa novom Vladom Srbije, za Nemačku neprihvatljive izborne neregularnosti

Predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" organizovali su skup ispred sedišta Republičke izborne komisije, zahtevajući novo glasanje u Beogradu

02:18 18.12.2023

"Srbija protiv nasilja" traži poništavanje izbora u Beogradu i poziva građane na protest

Na osnovu 81 procenta prebrojanih glasova u Beogradu, lista SNS ima 21 hiljadu glasova više od naše liste Srbija protiv nasilja, saopštila je u noći između nedelje i ponedeljka koalicija "Srbija protiv nasilja".

Ova koalicija tvrdi da je više od 40 hiljada ljudi bez legalnog prebivališta u Beogradu organizovano dovedeno radi podrške SNS listi, čime je drastično promenjena izborna volja Beograđana, kako dodaju, zahtevaju poništavanje izbora u gradu Beogradu i ponavljanje glasanja za Skupštinu grada.

„Prethodno, zahtevamo čišćenje biračkog spiska. Pozivamo građane Beograda na proteste zbog krađe izborne volje isped Gradske Skupštine (Starog dvora) u 18h, odakle ćemo se uputiti ka sedištu Republičke izborne komisije u Ulici kralja Milana“, navodi se u saopštenju.

01:34 18.12.2023

Šapić: Bez Nestorovića nema vlasti u Beogradu

Kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić izjavio je večeras da, ukoliko lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" ne želi razgovore o budućoj gradskoj vlasti, SNS je "neće plakati".

On je dodao da opozicija u Beogradu neće moći da formira vlast bez Branimira Nestorovića.

„Bez Nestorovića, čoveka sa kojim su se najviše sprdali, ne bi me čuduli da se sada sete da on nije tako loš pedijatar. Pokazaće vreme kako se odvija“, rekao je Šapić novinarima u izbornom štabu SNS-a.

On je rekao da je SNS otvoren za pregovore, ali da ako drugi ne budu hteli koaliciju „neće da plaču“.

Aleksandar Šapić, kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda (Foto: Aleksandar Barda/Fonet)
Aleksandar Šapić, kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda (Foto: Aleksandar Barda/Fonet)

00:44 18.12.2023

CRTA: Konačna procena izlaznosti - 59,1 odsto

Na parlamentarnim izborima glasalo je 59,1 odsto građana s pravom glasa, a lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,9 odsto glasova, saopštila je večeras posmatračka misija Crte na osnovu 95 odsto obrađenog uzorka.

Lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 23,1 odsto, lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" 6,7 odsto, lista koalicije NADA pet odsto i lista "Mi - Glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović" 4,6 odsto.

Ispod cenzusa je lista Nacionalno okupljanje Dveri i Zavetnici sa 2,9 odsto, Srpska radikalna stranka sa 1,9 odsto, lista Saše Radulovića i Borisa Tadića sa 1,2 odsto, Narodna stranka sa 0,9 odsto, "Čedomir Jovanović - Mora drugačije" sa 0,3 odsto i "Srbija na zapadu - Zoran Vuletić" 0,2 odsto.


Kada je reč o manjinskim strankama, Savez vojvođanskih Mađara je osvojio 1,9 odsto, lista "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu" 0,7 odsto, SAD Sandžak 0,6 odsto, "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi" 0,4 odsto.

Pored toga, od stranaka manjina Ruska stranka osvojila je 0,3 odsto, a "Zajedno za budućnost i razvoj - koalicija za mir i toleranciju" 0,2 odsto i "Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina" 0,1 odsto.

Nevažećih listića je 2,8 odsto.

00:15 18.12.2023

CESID/Ipsos: SNS 128 mandata, SPN 65

Na osnovu 90,2 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,3 odsto glasova odnosno 128 mandata.

Na drugom mestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23,6 odsto ili 65 mandata. Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,6 odsto ili 18 mandata.

Koalicija NADA osvojila je 4,9 odsto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Od manjinskih lista, očekuje se da Savez vojvođanskih Mađara ima 6 mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 3 mandata, SDA Sulejmana Ugljanina 2 mandata i po 1 mandat lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG