Linkovi

Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)
Pristalice srpske opozicije na protestu u Beogradu (AP/Marko Drobnjakovic)

SAD će sarađivati na jačanju demokratije sa novom Vladom Srbije, za Nemačku neprihvatljive izborne neregularnosti

Predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" organizovali su skup ispred sedišta Republičke izborne komisije, zahtevajući novo glasanje u Beogradu

17:44 18.12.2023

Milatović: Andriji Mandiću nije bilo mjesto ni u jednom izbornom štabu u Srbiji

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović kazao je u ponedeljak, komentarišući prisustvo predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića na konfercenciji na kojoj je Aleksandar Vučić proglasio izbornu pobjedu, da smatra da Mandiću "nije bilo mjesto sinoć ni u jednom izbornom štabu u Srbiji i da to nije dobra poruka”.

Andrija Mandić (sasvim desno) u izbornom štabu SNS-a u Beogradu (Foto: REUTERS/Zorana Jevtic)
Andrija Mandić (sasvim desno) u izbornom štabu SNS-a u Beogradu (Foto: REUTERS/Zorana Jevtic)

“Vidio sam to sinoć. Mislim da je to pitanje lične i profesionalne odgovornosti gospodina Mandića. Ja mislim da predsjedniku Skupštine Crne Gore nije sinoć bilo mjesto u izbornom štabu bilo koje partije u Srbiji, ali u svakom slučaju, kao što sam rekao, to je pitanje profesionalne i lične odgovornosti gospodina Mandića, ali svakako, mislim, da poruka nije bila dobra”, kazao je Milatović novinarima na Cetinju.

17:32 18.12.2023

CRTA: Rezultati izbora ne odražavaju volju birača

Na pet odsto biračkih mesta na parlamentarnim izborima i na čak devet odsto mesta na beogradskim izborima zabeležene su nepravilnosti, koje su neposredno kompromitovale rezultate izbora, izjavio je u ponedeljak šef posmatračke misije Crte Raša Nedeljkov i naglasio da zbog velikog obima nepravilnosti rezultati izbora za Beograd ne odražavaju volju birača koji žive u glavnom gradu.

“U popodnevnim i večernjim časovima izbornog dana postojao je jasan trend izrazitog rasta broja slučajeva unapred popunjenih glasačkih listića i nezakonitog prisustva trećih lica na biračkim mestima. Naročito u Beogradu. Takođe, u Beogradu se do kraja dana utrostručio broj mesta na kojima su zabeleženi slučajevi da se neko potpisao u izvod iz biračkog spiska umesto birača u poređenju sa prvom polovinom dana”, rekao je Nedeljkov na predstavljanju rezultata i analizi nedeljnih izbora u Srbiji

Opširnije možete da pročitate OVDE

16:56 18.12.2023

Strani mediji o izborima u Srbiji: Vučić učvrstio vlast, tenzije zbog Beograda

Predsednik Aleksandar Vučić, srpski moćnik i najbliži saveznik Rusije u Evropi, učvrstio je svoju desetogodišnju vlast u nedelju, pošto prvi rezultati ukazuju na veliku pobedu njegove vladajuće stranke na prevremenim parlamentarnim izborima, piše Njujork tajms.

Sedište lista Njujork tajms na Menhetnu (Foto: REUTERS/Shannon Stapleton)
Sedište lista Njujork tajms na Menhetnu (Foto: REUTERS/Shannon Stapleton)

Opozicija u Srbiji nadala se da će iskoristiti talas javne zgroženosti zbog dve masovne pucnjave, ali nije uspela da energiju uličnih protesta pretvori u uspešan izborni rezultat, ocenjuje uticajni američki dnevnik, koji dodaje da su izbore obeležili izveštaji o neregularnostima i žalbe da je Vučićeva stranka imala nefer prednost zbog kontrole nad većinom medija, i činjenice da veliki državni sektor zapošljava stotine hiljada birača.

Opširnije čitajte OVDE

16:51 18.12.2023

Endrju Hajd: Ozbiljno istražiti sve sumnje o izbornim neregularnostima 

Enrju Hajd, stručnjak Stimson centra – američke nevladine istraživačke grupe, kaže za Glas Amerike da navode o izbornim zloupotrebama u Srbiji treba ozbiljno istražiti.

“Bio sam član posmatračkih izbornih misija u drugim zemljama. Znam šta je potrebno za razumevanje moguće izborne prevare i nepravilnosti. To su ozbiljne optužbe. Nažalost, to je postalo standarno, pa čak, i u Sjedinjenim Državama. Mislim da će to biti detaljno provereno. To zabrinjava. Optužbe se mogu iznositi iz brojnih razloga. Ne znam da li to u ovom trenutku podriva poverenje u izborne rezultate, ali jeste nešto što treba pažljivo pratiti."

Glas Amerike: Može li to na bilo koji način da bude značajan faktor u postizbornom periodu?

Hajd: To bi moglo da se desi, ukoliko bi postojao širi konsenzus međunarodne zajednice i političkih partija o ispravnosti izbornog procesa u Srbiji. Sa druge strane, moglo bi da bude zaključeno da je pobednik slavio sa velikom razlikom. Nepravilnosti su, nesumnjivo, mogle da utiču na pojedinačni učinak učesnika u izborima. Ne mogu, međutim, da kažem koliki bi to uticaj imalo na ukupne rezultate glasanja.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG