Linkovi

Fiona Hil: Da li Srbija zauvek želi da ostane u sivoj zoni?


ARHIVA - Bivša savetnica u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Fiona Hil tokom svedočenja pred Odborom za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma 21. novembra 2019. (Foto: AP/Alex Brandon)
ARHIVA - Bivša savetnica u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Fiona Hil tokom svedočenja pred Odborom za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma 21. novembra 2019. (Foto: AP/Alex Brandon)

"SAD imaju ograničen delokrug delovanja u ovom trenutku, a aspiracije Srbije su da se približi Evropskoj uniji, i ako Srbija želi da ne bude izolovana ili zakočena u tom procesu, već krene napred u smislu investicija i političkih veza sa Evropom, mislim da bi trebalo mnogo da obraća pažnju na to što govori Evropska unija", kaže za Glas Amerike Fiona Hil, nekadašnja direktorka za Evropu i Rusiju u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, u administraciji predsednika Donalda Trampa. Ona je to rekla odgovarajući na pitanje da li bi Amerika trebalo da dodatno reaguje na ocene međunarodnih posmatrača da su na izborima u Srbiji zabeležene neregularnosti.

Posmatračka misije Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je da su izbore u Srbiji obeležile neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha. Na sve to su ukazale i nevladine posmatračke organizacije, među kojima i CRTA, čiji su predstavnici upozorili su zabeležene nepravilnosti koje su neposredno kompromitovale izborne rezultate.

Vlada Srbije je u međuvremenu saopštila da je upoznata sa preliminarnim zaključcima izveštaja ODIHR o izborima, kao i da je spremna da sarađuje na pojašnjenju pokrenutih pitanja i unapređenju daljeg izbornog ambijenta.

Fiona Hil, u razgovoru za Glas Amerike, podseća da su izborne nepravilnosti “stalni problem” ne samo u Srbiji, već i drugim zemljama.

"Zarad legitimiteta te vlade, naravno da bi se time trebalo pozabaviti. Aktuelna američka administracija ima čvrst stav o tome, koji je prenela Srbiji, ali mislim da uputstva o tome treba da stignu od Evrope. A Srbija pred sobom ima izazov da odluči gde želi da bude. Da li zauvek želi da bude u sivoj zoni? Da li želi da se druži samo sa Mađarskom i Slovačkom? Ili želi da krene napred, drugačijim putem, jer na kraju krajeva, Srbija je sebe takođe ostavila podložnom brojnim ruskim manipulacijama".

Hil, koja je trenutno visoka saradnica Instituta Brukings, vašingtonske nevladine organizacije, uporedila je situaciju u kojoj se Srbija nalazi sa - Jermenijom.

"Predsednik Srbije (Aleksandar) Vučić bi možda trebalo da porazgovara sa Jermenima, možda bi bilo interesantno da čuje kako je to funkcionisalo za Jermene, ta zavisnost od Rusije i to što su zaglavljeni u sivoj zoni. To nije dobro za budućnost i mislim da je na Srbiji, srpskom rukovodstvu i građanima da donesu odluke o tome".

Fiona Hil takođe postavlja pitanje "prevelikog oslanjanja to što SAD kažu ili urade", jer - kako ističe - kao rezultat toga - kad god SAD zapadnu u krizu, sledi "domino efekat".

“Ova politička kriza u SAD je u tom smislu slična kao i ekonomska kriza 2008 i 2009. i mogla bi da ima katastrofalne posledice na Evropu, Srbiju i druge zemlje, ukoliko nastave da žele da SAD budu lider kada je reč o svim ovim pitanjima. Zaista mislim da je poruka za sve evropske zemlje, pojedinačno i kolektivno, da preuzmu inicijativu i da počnu da obraćaju pažnju na svoje probleme, radi se o njihovim sudbinama, one su dovedene u pitanje", zaključila je nekadašnja visoka zvaničnica američke administracije.

Fiona Hil: Da li Srbija želi da zauvek ostane u sivoj zoni?
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

XS
SM
MD
LG