Linkovi

Rada Trajković prebačena u bolnicu, prethodno je srpska policija satima držala na prelazu Merdare


Rada Trajković tokom prebacivanja, kako je navedeno, u prokupačku bolnicu (Foto: Twitter/@trajkovic_rada)
Rada Trajković tokom prebacivanja, kako je navedeno, u prokupačku bolnicu (Foto: Twitter/@trajkovic_rada)

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i savetnica ministra u Vladi Kosova Rada Trajković prebačena je u petak uveče sanitetskim vozilom u bolnicu u Prokuplje, pošto joj je "zdravstveno stanje naglo pogoršano", napisala je na Tviter nalogu Rade Trajković osoba koja se u poruci predstavila kao njena ćerka.

"Pregled pokazuje rane znake upale pluća. Zahvaljujemo vam se na podršci i obaveštavaćemo vas o njenom stanju", stoji u poruci uz fotografiju Rade Trajković, koja leži u sanitetskom vozilu priključena na infuziju i kiseonik.

Rada Trajković je u četvrtak uveče objavila da je policija Srbije drži na administrativnom prelazu Merdare, na ulazu u Srbiju.

"12 sati na administrativnoj liniji na putu sa Kosova. Bez hrane, bez vode, bez lekova, bez razloga. Cela noć, usred zime, u automobilu. Dokumenta oduzeta, komunikacije nema. Da li će iko reagovati na ovu torturu?", napisala je na Tviteru Rada Trajković u petak ujutro.

"10-satni granični pritvor srpskog autokratskog režima za dr Radu Trajković, savetnicu kosovskog ministra Nenada Rašića i dijabetičarku, po drugi put ove nedelje, je grubo kršenje ljudskih prava i tipična odmazda nad kosovskim Srbima koji poštuju zakon", tvitovao je premijer Kosova Aljbin Kurti pominjući u poruci Biro američkog Stejt dipartmenta za Evropu i Evroaziju, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozefa Borelja i Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine.

Trajković je nakon zadržavanja u četvrtak uveče rekla Regionalnoj informativnoj agenciji JUGpress da su joj policajci kazali da imaju naređenje iz Beograda da je zadrže.

Ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića pitam ko će biti odgovoran ako mi pozli, jer nemam insulin kod sebe, i da li je namera da mi pozli, rekla je Trajković, preneo je FoNet.

Istakla je da je i jutros zadržana na istom prelazu, kada joj srpska policija nije dozvoljavala da uđe na Kosovo, gde je išla na ranije zakazan sastanak sa ambasadorom SAD u Prištini.

"Ne znam koliko će me još držati. Nisam uplašena, baš se osećam jakom, na ovaj način obračunava se sa mnom", napisala je Rada Trajković u petak."Čak sam jača nego što sam verovala da jesam", zaključila je i napisala da će joj Nenad Rašić, lider Progresivno demokratske stranke i ministar u Vladi Kosova, čija je savetnica, poslati potrebne lekove.

U petak pre podne, Trajković je poručila da "neće plakati pred kamerama" zbog progona sebe i svoje dece, niti će se "prodati".

Pozvala je sve u goste na svoju slavu, Svetog Nikolu, u ponedeljak, na administrativnu liniju.

Zvaničnici Srbije nisu za sada ponudili zvanično objašnjenje zbog čega je Rada Trajković zadržana na graničnom prelazu sa Kosovom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oštro je 1. decembra komentarisao ulazak Nenada Ristića i Rade Trajković u vladu Kosova, upotrebljavajući pogrdne reči za njih dvoje, kao i za samog premijera Aljbina Kurtija.

Advokatska kancelarija: Građaninu se ne sme uskratiti sloboda kretanja

Rada Trajković angažovala je advokatsku kancelariju Tomanović, saopšteno je u petak rano popodne iz te kancelarije.

"Građaninu Srbije se ne sme protivpravno uskratiti sloboda kretanja. Ako BIA i MUP ipak uvažavaju Ustav i zakone Republike Srbije i Kosovo i Metohiju pravno tretiraju kao deo Srbije, onda je nužno da prihvate da se građaninu Srbije ne sme ograničavati da iz jednog dela Srbije dolazi u drugi deo Srbije", navodi se u saopštenju kancelarije Tomanović koje je preneo FoNet.

Ističe se da i Minstarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Bezbednosno informativna agencija (BIA) moraju da poštuju zakone Srbije i predviđene procedure i prava građana, ali ako je BIA pravno pogrešno preuzela nadležnost policije ne sme da preuzima nadležnost suda.

"Uzimanje i zadržavanje ličnih dokumenata našem klijentu, njenom sinu i još jednom licu, u mestu Merdare bez pravnog osnova, bez pravnog akta i pravne argumentacije sfera je protivpravnosti koja traje već više od 17 sati", navodi se u saopštenju i dodaje da objašnjenje da je to nalog iz Beograda takav postupak ne čini zakonitim.

Kancelarija Tomanović zatražila je od BIA i MUP podatke nužne radi pokretanja odgovarajućih pravnih postupaka jer protivpravnost u postupanju prema građanima zabranjuju zakoni Republike Srbije, Ustav i međunarodnopravna dokumenta.

XS
SM
MD
LG