Linkovi

U skupštini Srbije završena rasprava o budžetu, poslanici uglavnom o Draganu Đilasu


Arhiva - Sednica Skupštine Srbije 24.maj 2023. (FoNet)
Arhiva - Sednica Skupštine Srbije 24.maj 2023. (FoNet)

Poslanici Skupštine Srbije završili su u sredu raspravu o amandmanima podnetim na Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu i počeli razmatranje amandmana podnetih na Predlog zakona o javnom informisanju i medijima.

Na Predlog zakona o javnom informisanju i medijima podneto je ukupno 237 amandmana.

Poslanici su iu sredu tokom razmatranja amandmana podnetih na predloženi budžet govorili o izborima, kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, ali su ponovo spominjali i predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da Srpska napredna stranka "svog glavnog šefa i ideologa Aljbina Kurtija ne može da stavi da bude nosilac liste, ali je zato mrtva trka da li će nosilac liste biti Aleksandar Vučić, Stanko Subotić, Veljko Belivuk ili neko od poznatih kriminalnih klanova".

Šef poslaničke grupe “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” Milenko Jovanov rekao je kako se nada da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatiti da se njegovo ime nađe u nazivu izborne liste Srpske napredne stranke na izborima 17. decembra.

Jovanov se nada da će Dragan Đilas "konačno pokazati hrabrost jednom u životu i kandidovati se imenom i prezimenom na izborima koji dolaze, da se ne krije više iza javnih ličnosti, glumaca, sportista".

"Pre će Kurti napraviti listu pod svojim imenom koliko pratilaca njegove politike danas ima na političkoj sceni među Đilasovim poslanicima nego što će Dragan Đilas izaći na izbore pod svojim imenom, jer izgleda da bi čak taj i takav Kurti imao više hrabrosti od Dragana Đilasa da izađe sa svojim imenom i prezimenom na izbore", rekao je Jovanov.

Poslanici poslaničke grupe Pravac Evropa pokušali su da unesu u skupštinsku salu lutku od stiropora sa likom predsednika Stranke slobode i pravde, ali im obezbeđenje to nije dozvolilo.

Na lutki sa likom Đilasa piše "Sve je mega super", "Svi ste normalni", "Sjajni ste".

Predsednica poslaničke grupe Pravac Evropa Marinika Tepić rekla je novinarima da ih je "obezbeđenje direktno po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića opkolilo" čim su izašli ispred kancelarije u kojoj je poslanički klub Pravac Evropa i da ne mogu da se kreću po parlamentu.

Ona je rekla da ih je obezbeđenje fizički okružilo i "da je bilo hvatanja za ruku, guranja“.

Tepić je rekla da su odlučili da unesu u salu lutku od stiropora u prirodnoj veličini Dragana Đilasa zato što on nije u parlamantu "da se odbrani od tri dana iživljavanja nad njim".

Poslanik stranke Zavetnici Strahinja Erac pozvao je građane Srbije da 17. decembra glasaju za one koji ih nikada nisu izneverili, koji su se uvek borili za njih.

"Poštovani građani Srbije u svom poslednjem obraćanju u ovom sazivu želim da vam se zahvalim što ste mi dali mogućnost da vam služim", rekao je Erac i poslanicima Srpske napredne stranke koji su mu se smejali i dobacivali poručio da je njihova politika "politika podela i mržnje".

Samostalni poslanik Aleksandar Jerković poklonio je predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću parče stiropora sa crvenom mašnom kao "oproštajni suvenir danas kada odlaze" i dodao da je Srpska napredna stranka "na tom rekvizitu došla na vlast".

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Fonet.

XS
SM
MD
LG