Linkovi

"Biramo manje zlo" - birači u SAD nisu oduševljeni ni Bajdenom ni Trampom


Džo Bajden i Donald Tramp (Foto: AP)
Džo Bajden i Donald Tramp (Foto: AP)

Mali broj Amerikanaca se raduje potencijalnom ponovnom duelu demokrate Džoa Bajdena i republikanca Donalda Trampa na predsedničkim izborima 2024, iako više republikanaca podržava Trampa nego što demokrate podržavaju Bajdena, pokazuje anketa Asošiejted presa (AP) i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC.

Iako su birači ravnodušni prema njima, i Bajden i Tramp imaju dobre šanse da postanu kandidati svojih stranaka - aktuelni predsednik ima podršku dovoljnog broja delegata i nema jake protivkandidate, dok optužnice ne sprečavaju ni bivšeg predsednika da ima najveću podršku u svojoj stranci. Prvo glasanje republikanaca biće u januaru na kokusima u Ajovi.

"Reći ću to ovako: Tužno je da njih dvojica predstavljaju najbolji izbor u ovoj zemlji", kaže 64-godišnji Rendi Džonson, republikanac iz Mizurija. "Biramo manje zlo".

"Ovo je verovatno najgori izbor koji sam ikada imao", kaže 35-godišnji Endrju Kolins iz Mejna.

Skoro polovina demokrata kaže da bi bila potpuno ili delimično zadovoljna kada bi Bajden bio kandidat za 2024, dok se tako u vezi sa Trampom oseća dve trećine republikanaca.

Kada se gleda na nacionalnom nivou, ni Tramp ni Bajden ne izazivaju oduševljenje birača. Oko 56 odsto odraslih kaže da bi bili nezadovoljni da Bajden bude demokratski kandidat, a 58 odsto bi bilo nezadovoljno Trampom.

Debra Brofi je 2020. glasala za Bajdena, ali sada kaže da je on previše zauzet bavljenjem sukobima van SAD, umesto da se bavi onim što mu se dešava "ispred nosa" - beskućništvom, oružanim nasiljem, ekonomijom. Sa druge strane, odbija je i Trampov stav i kaže za njega da je "pomalo rasista".

"Tako da ne znam šta da radim", kaže ona.

Ipak, i demokrate i republikanci prema ovoj anketi, žele kandidata koji ima dobre šanse da bude izabran, više nego kandidata koji ima široku podršku. Tramp u tom pogledu bolje stoji među republikancima nego Bajden među demokratama.

Džo Hil, 70-godišnjak iz Džordžije, kaže da je dvaput glasao za Trampa i opet će.

"Ali, iskreno bih se obradovao kada bi došao neko nov. Nisam siguran da on može da pobedi Bajdena", kaže Hil i ističe da ga brine to što Tramp mnogo polarizuje glasače.

I Džoš Rid iz Kalifornije kaže da mu se više dopadaju drugi republikanski kandidati, poput Niki Hejli ili Rona Desantinsa.

Ali, smatra da će se izbor na kraju svesti na Bajdena i Trampa.

"Nema trećeg kandidata koji može da napravi neku razliku. To nam je što nam je, moramo da izaberemo između njih dvojice. A nisam uzbuđen zbog toga", zaključuje Rid.

Anketa AP-a i NORC-a rađena je od 30. novembra do 4. decembra na 1.074 ispitanika.

XS
SM
MD
LG