Linkovi

Tramp: Ako se vratim u Belu kuću neću biti diktator, osim prvog dana


Bivši američki predsednik Donald Tramp (Foto: November 6, 2023. REUTERS/Shannon Stapleton)
Bivši američki predsednik Donald Tramp (Foto: November 6, 2023. REUTERS/Shannon Stapleton)

Bivši američki predsednik Donald Tramp nije želeo da odbaci mogućnost da će zloupotrebiti položaj ako se vrati u Belu kuću posle izbora sledeće godine.

Tramp, koji u ovom trenutku ima najveće šanse za predsedničku nominaciju republikanaca, govorio je o targetiranju protivnika, neke od njih je označio kao “gamad”, a govorio je i o odmazdi zbog, kako tvrdi, politički motivisanog krivičnog gonjenja kojem je izložen.

Dok Tramp dominira u predizbnornoj kampanji za rpeublikansku nominaciju, predsednik Džo Bajden pojačava sopstvena upozorenja, tvrdeći da je njegov prethodnik „odlučan da uništi američku demokratiju“.

Tramp je odgovarao na pitanja voditelja televizije Foks Šona Henitija.

“Da li večeras možete da obećate Americi da, ni pod kakvim okolnostima, nećete u znak odmazde zloupotrebiti moć protiv bilo koga”, upitao je Heniti Trampa tokom intervjua snimanog u Devenportu u saveznoj državi Ajovi.

“Osim prvog dana”, odgovorio je Tramp. “Želim da zatvorim granicu i da bušim, bušim, bušim”.

Tramp je potom ponovio tvrdnju. „Volim ovog tipa“, rekao je o voditelju Foks njuza. „On kaže: 'Nećeš valjda biti diktator?' Rekao sam: 'Ne, ne, ne, osim prvog dana. Zatvaramo granicu i bušimo, bušimo, bušimo. Posle toga nisam diktator.'

Ranije u intervjuu, Heniti je pitao Trampa da li on „na bilo koji način“ ima „bilo kakve planove, ako bude ponovo izabran za predsednika, da zloupotrebi vlast, da prekrši zakon da bi koristio vladu da krivično goni ljude“.

"Mislite kao što to sada koriste?", odgovorio je Tramp.

Trampova predizborna retorika i planovi za drugi mandat koji podrazmevaju otpuštanje velikog dela federalne birokratije i ciljanje njegovih rivala uznemirili su demokrate i postali glavni izborni argument za Bajdena dok se priprema za potencijalni revanš protiv Trampa.

„Donald Tramp nam je tačno govorio šta će uraditi ako bude ponovo izabran i večeras je rekao da će biti diktator prvog dana. Amerikanci bi trebalo da mu veruju“, rekla je menadžerka Bajdenove kampanje Džuli Čavez Rodrigez u saopštenju.

Tokom niza skupova za prikupljanje sredstava za predizbornu kampanju u utorak, Bajden je ponovo upozorio da Tramp i njegovi saveznici žele da „unište“ demokratske institucije, napavši republikanskog rivala koji je pokušao da poništi rezultate izbora 2020, a sada se suočava sa krivičnim optužnicama zbog toga.

Tramp je, u međuvremenu, pokušao da promeni taktiku i u govoru prošle nedelje u Ajovi kazao je da je Bajden “taj koji ruši američku demokratiju“, dok je ponavljao dugogodišnju tvrdnju da četiri krivične optužnice protiv njega pokazuju da predsednik zloupotrebljava federalni pravosudni sistem kako bi naštetio ugledu glavnog političkog rivala.

Tramp je obećao da će krivično goniti Bajdena ako pobedi.

Haniti, dugogodišnji Trampov pristalica i savetnik, često je koristio svoje intervjue da bi pomogao bivšem predsedniku da kaže stvari koje će mu politički koristiti. Činilo se da su pitanja u utorak još jedan primer takvih napora.

Dan ranije, razgovor je najavljen kao događaj na kojem će publika moći da postavlja pitanja. Ipak, ovaj put je samo Heniti postavljao pitanja. On je u julu snimio sličan intervju sa Trampom.

Tramp ponovo planira da preskoči debatu i umesto toga će provesti veče na Floridi, na skupu za prikupljanje sredstava za predizbornu kampanju.

Tramp dominira nad republikanskim rivalima i na nacionalnim nivou i u Ajovi, gde će prvi stranački izbori za nominaciju biti održani 15. januara. Njegovi rivali su guverner Floride Ron Desantis i bivša ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, koja dobija na zamahu nakon niza dobro recenziranih nastupa na debatama.

Desantis, koji je u subotu ispunio predizborno obećanje da će posetiti svaki od 99 okruga Ajove, više puta je pozivao Trampa da se pridruži debatama.

„Izađite iz svoje tamnice. Siđite sa tastature, stanite na binu za debate, idemo“, rekao je on u utorak na Floridi.

Posle snimanja, Tramp je posetio jedan od lokalnih pabova u Devenportu, gde je potpisivao crvene šešire sa porukom „Učinimo Ameriku ponovo velikom“, prema video snimku događaja.

XS
SM
MD
LG