Linkovi

Bivši potpredsednik Pens odbio da podrži Trampa 2024.


Predsednik Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens na brifingu u Beloj kući 29. marta 2020. (Foto: AP Photo/Patrick Semansky)
Predsednik Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens na brifingu u Beloj kući 29. marta 2020. (Foto: AP Photo/Patrick Semansky)

Bivši potpredsednik Majk Pens izjavio je da neće podržati Donalda Trampa na izborima 2024.

Mislim da nikoga neće iznenaditi što neću podržati Donalda Trampa ove godine", rekao je Pens u intervjuu za Foks Njuz u petak, što je prvi put da se oglasio od kada je bivši predsednnik postao verovatni republikanski kandidat. Pens se takmičio protiv Trampa u borbi za republikansku nominaciju, ali je odustao pre nego što su počeli primarni izbori prošle godine.

Pens je najnoviji u seriji visokih zvaničnika Trampove administracije koji su odbili da podrže svog bivšeg šefa u nastojanju da se vrati u Belu kuću. Dok su se republikanski članovi Kongresa i drugi zvaničnici Republikanske partije u velikoj meri ujedinili u podršci Trampu, glasna manjina nastavlja da se protivi njegovoj kandidaturi.

Majk Pens je dugo bio doživljavan kao jedan od najlojalnijih Trampovih pristalica ali se razišao od njega kada je odbio da podrži Trampov neustavni pokušaj da ostane na vlasti nakon što je izgubio izbore 2020. Kada su Trampove pristalice upale u Kapitol 6. januara 2021. u pokušaju da zaustave potvrdu izborne pobede Džoa Bajdena, Pens je morao da pobegne do garaže Senata za utovar tereta, dok su izgrednici skandirali "Obesite Majka Pensa".

U intervjuu koji je dao Marti Mekalum na Foks Njuzu, Pens je rekao da je "neverovatno ponosan" na svoj i Trampov učinak u Beloj kući ali je dodao: "Tokom svoje predsedničke kampanje jasno sam stavio na znanje da su između mene i predsednika Trampa postojale duboke razlike po nizu pitanja, a ne samo ustavnnim dužnostima koje sam primenio 6. januara."

Pens je izjavio da Donald Tramp sada definiše i sprovodi agendu koja je suprotna konzervativnim ciljevima na osnovu kojih su vladali tokom četiri godine Trampove administracije. Konkretno je pomenuo Trampove stavove prema nacionalnom dugu, Kini i abortusu, navodeći da se bivši predsednik odmakao od svojih ranijih stavova.

Pens je odbio da kaže za koga će glasati. "Zadržaću svoj glas za sebe" - rekao je, ali je jasno naglasio da to neće biti Bajden.

“Nikada neću glasati za Džoa Bajdena", rekao je. "Ja sam republikanac."

XS
SM
MD
LG