Linkovi

Blinken u Tirani: Dijalog Beograda i Prištine jedini put napred


Edi Rama i Entoni Blinken u Tirani (Foto: Armando Babani/Pool via REUTERS)
Edi Rama i Entoni Blinken u Tirani (Foto: Armando Babani/Pool via REUTERS)

Američki državni sekretar Antoni Blinken posetio je Albaniju kako bi reafirmisao odnose sa ključnim partnerom u regionu i uverio zemlje Zapadnog Balkana u podršku Vašingtona njihovoj integraciji u Evropsku uniju.

Tokom Blinkenove posete je bilo reči i o napetostima između suseda Kosova i Srbije, rekao je Rama. Pregovori o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU sporo napreduju, a povremeni nasilni incidenti podstiču strah od nestabilnosti.

Sjedinjene Države i EU izrazile su zabrinutost zbog nedavne zabrane Kosova za dinar kao valutu u opštinama sa srpskom većinom. „Dijalog uz pomoć EU je pravi, u stvari, mislim da je jedini put napred i mi smo posvećeni tome da učinimo ono što možemo da podržimo obe zemlje dok putuju tim putem“, rekao je Blinken.

Vašington je snažno podržao integraciju Albanije u EU. „Ne možemo da ponovimo ono što smo videli i što je previše ljudi iskusilo devedesetih godina prošlog veka, zbog čega smo posvećeni podršci svim naporima da se unapredi integracija zemalja Zapadnog Balkana među sobom i sa Evropa“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

SAD su pohvalile liderstvo Albanije u bivšem ratom zahvaćenom regionu i njenu nedavnu ulogu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kao nestalne članice.

Albanija je članica NATO-a i redovno je slala male armijske jedinice u međunarodne mirovne misije i operacije NATO-a. Albanija će kasnije ovog meseca biti domaćin međunarodnog samita o Ukrajini, kojem će, kako se očekuje, prisustvovati i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Blinken je prisustvovao forumu sa mladim Albancima koji je održan u piramidi u srcu Tirane, prvobitno izgrađenoj kao spomenik albanskom komunističkom diktatoru Enveru Hodži, sada pretvorenoj u centar za obrazovanje i inovacije.

"To nije relevantna prošlost. To je moćan živi simbol sadašnjosti i budućnosti", rekao je studentima.

Albanija se pomerila ka Zapadu posle decenija izolacije pod Hodžinim režimom.

Većina Albanaca ima veoma pozitivnu sliku o Sjedinjenim Državama, pokazuju nedavna istraživanja javnog mnjenja.

Ogromni plakati na ulicama Tirane pozdravili su Blinkenov dolazak.

Blinken se takođe susreo sa avganistanskim izbeglicama u Tirani koje su pobegle pošto su talibani preuzeli vlast pre dve godine i čekaju američke vize.

„Ne mogu da vam kažem koliko sam zahvalan na partnerstvu koje smo imali u pomaganju našim prijateljima iz Avganistana“, rekao je on posle susreta sa njima.

Mala balkanska država pristupila je NATO-u 2009. godine i kandidat je za članstvo u Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG