Linkovi

Iran "zvecka oružjem": Počele vazdušne vojne vežbe


Lansiranje raktete tokom vežbi u južnom Iranu, na fotografii koju je objavila iranska vojska, 19. januara 2024.
Lansiranje raktete tokom vežbi u južnom Iranu, na fotografii koju je objavila iranska vojska, 19. januara 2024.

Iran je u petak saopštio da je uspešno izveo vežbu protivvazdušne odbrane koristeći bespilotne letelice dizajnirane da presretnu neprijateljske ciljeve u oblasti koja se proteže od njegove jugozapadne do jugoistočne obale, usred pojačanih tenzija u regionu.

Pakistan je u četvrtak pokrenuo vazdušne napade protiv, kako je rekao, separatističkih ekstremista unutar Irana u napadu dva dana pošto je Teheran saopštio da je izvršio udare na baze druge grupe unutar pakistanske teritorije.

Udari odmazde bili su najznačajniji prekogranični upadi u poslednjih nekoliko godina i podigli su uzbunu zbog šire nestabilnosti na Bliskom istoku nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

"Iranske snage su uspešno pokrenule novi metod protivvazdušne odbrane koji koristi bespilotne letelice za presretanje i gađanje neprijateljskih ciljeva", rekao je portparol iranske vojske, a prenosi državna Pres TV.

Dvodnevne vežbe, koje su počele u četvrtak, pokrivaju područje od Abadana u jugozapadnoj pokrajini Khuzestan, do Čahbahara u jugoistočnom Sistanu i pokrajini Beludžistan koja se graniči sa Pakistanom i Avganistanom.

Press TV je izvestila je da su u vežbama učestvovali vojno vazduhoplovstvo i mornarica, vazduhoplovne snage i mornarica Korpusa garde islamske revolucije (IRGC).

Iran i Pakistan imaju istoriju teških odnosa, ali su i jedni i drugi nagovestili želju da smanje napetosti posle ovonedeljnih udara.

U pozadini rata u Gazi, Iran i njegove savezničke milicije širom Bliskog istoka izvode napade na izraelske i američke ciljeve u regionu u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze.

Iran je takođe pokrenuo napade na Siriju protiv, kako je rekao, lokacija Islamske države, i Irak, gde je, kako je rekao, izvršio udare na izraelski špijunski centar.

XS
SM
MD
LG