Linkovi

Pakistan uzvratio na napad Irana, tenzije u sve veće u tom regionu


Lokalni stanovnici provincije Balučistan pokazuju na mesto gde je Iran izveo napade, 18. januar 2024. (BANARAS KHAN / AFP)
Lokalni stanovnici provincije Balučistan pokazuju na mesto gde je Iran izveo napade, 18. januar 2024. (BANARAS KHAN / AFP)

Ujedinjene nacije i Sjedinjene Države pozvali su Iran i Pakistan na uzdržanost, nakon što je Pakistan izvršio napade na separatististe u Iranu, i time uzvratio na napad iz Teherana - koji je rekao da je gađao baze militantne grupe na pakistanskoj teritoriji.

Iranski mediji preneli su da je nekoliko raketa pogodilo selo u provinciji Sistan-Balučistan na granici sa Pakistanom i da je ubijeno najmanje devet osoba, uključujući i četvoro dece.

Ovi međusobni udari Irana i Pakistana su najžešći u proteklim godinama i podigli su tenzije u situaciji kada je stabilnost na Bliskom istoku uzdrmana ratom Izraela i Hamasa.

Iranski šef diplomatije je poručio da želi dobre odnose sa Pakistanom, ali i pozvao Islamabad da spreči osnivanje "terorističkih baza" na svojoj teritoriji. Pakistan je dao slično saopštenje - da je cilj današnjih napada očuvanje pakistanske bezbednosti i nacionalnih interesa.

"U današnjoj akciji je ubijen određen broj terorista", rečeno je u saopšenju ministarstva spoljnih poslova Pakistana. Dodaje se da su gađane baze Oslobodilačkog fronta Baloča (BLF) i istoimene vojske.

Teheran je osudio napade i tvrdi da su ubijeni civili, a pozvao je i najvišeg diplomatu Pakistana u toj zemlji na konsultacije. Iran je, prema svojim tvrdnjama, u Pakistanu gađao baze grupe Džaiš al Adl (JAA).

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je dve vlade da pokažu "maksimalnu uzdržanost" i izrazio zabrinutost zbog situacije.

Iran i saveznici u trenutku sukoba u Gazi pokazuju "mišiće" u regionu. Teheran je pre Pakistana gađao i Siriju, uz obrazloženje da napada baze Islamske države, kao i Irak - gde je naveo da je gađao izraelski špijunski centar.

Huti - milicija u Jemenu koju podržava Iran - gađaju brodove u Crvenom moru od novembra, i kažu da to rade iz solidarnosti sa Palestincima.

Pakistan i Iran bili su na putu da poprave odnose, čemu je doprineo i sastanak ministara spoljnih poslova u Davosu.

Ali, analitičari upozoravaju na eskalaciju.

"Motiv Irana za napad na Pakistan i dalje nije skroz jasan, ali u kontekstu drugih akcija Teherana u regionu, može da eskalira", kaže za Rojters Asfandijar Mir, analitičar u američkom Institutu za mir. "Napad Pakistana na teritoriju Irana dodatno uznemirava, jer je to granica koju su čak i SAD i Izrael pazili da ne pređu".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je u četvrtak pozvalo Pakistan i Iran da ostanu maksimalno uzdržani i diplomatski reše probleme.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan je posle razgovora sa predstavnicima obe zemlje, rekao da nijedna strana ne želi eskalaciju.

Militante grupe koje su bile meta obe strane deluju na teritoriji pakistanske jugozapadne provincije Baločistan, kao i na teritoriji iranske jugoistočne provincije Sistan-Balučistan. Obe provincije su bogate rudama, ali uglavnom nerazvijene.

Grupa BLF, koju je Pakistan gađao u Iranu, vodi oružanu pobunu u Pakistanu, dok je grupa JAA - koju je gađao Iran u Pakistanu -sunitska militantna grupa koju šiitski Iran vidi kao pretnju. Pripadnici te grupe napadali su Iransku revolucionarnu gardu.

XS
SM
MD
LG