Linkovi

Konferencija u Parizu: Humanitarne organizacije zatražile hitan prekid vatre u Gazi


Predstavnici zemalja, međunarodnih organizacija, razvojnih banaka i organizacija civilnog društva učestvuju u radu humanitarne konferencije za pomoć civilima u Gazi, u palati na Jelisejkim poljima, u Parizu, Francuska, 9. novembra 2023.
Predstavnici zemalja, međunarodnih organizacija, razvojnih banaka i organizacija civilnog društva učestvuju u radu humanitarne konferencije za pomoć civilima u Gazi, u palati na Jelisejkim poljima, u Parizu, Francuska, 9. novembra 2023.

Međunarodne i humanitarne organizacije u četvrtak su pozvale na hitni prekid vatre da bi se zaustavio "gubitak ljudskih života" u Gazi, i upozorile da bi situacija brzo mogla da izmakne kontroli.

Apel je upućen na konferenciji u Parizu čiji cilj je da se koordiniše pomoć i procijeni kako se može pomoći ranjenima u Gazi od kako je Izrael pokrenuo kopnenenu i vazdušnu ofanzivu zbog napada Hamasa 7. oktobra.

Konferenciji prisustvuju predstavnici arapskih zemalja, zapadnih sila i zvaničnici G20. Izrael nije pozvan, a bio je prisutan mali broj šefova država, vlade i ministara. Očekivanja da će biti konkretnih rezultata su mala, ako se ne zaustave borbe.

Učesnici bi trebalo da razgovaraju o prijedlogu da se napravi pomorski koridor kojim bi se u Gazu isporučivala humanitarna pomoć ili evakuisali povrijeđeni, da se otvore poljske bolnice i pruži finansijska pomoć da bi se ublažila sve veća humanitarna kriza.

"Ne možemo više da čekamo na humanitarni prekid vatre ili zaustavljanje opsade koja je kolektivno kažnjavanje. Bez prekida vatre, ukidanja opsade i prestanka nasumičnog bombardovanja i ratovanja, nastaviće se gubitak ljudskih života", rekao je Jan Egelend, generalni sekretar Norveškog savjeta za izbjeglice.

Izrael je odbacio mogućnost hitnog prekida vatre, ističući da bi to moglo da ojača Hamas. Sjedinjene Države iznijele su sličan stav i upozorile da bi prekid vatre mogao da pomogne toj ekstremističkoj grupi da se pregrupiše, ali su pozvale na humanitarne pauze.

Direktorka "Ljekara bez granica" Izabel Defurni, čije se osoblje nalazi u Gazi, rekla je da je uspostavljanje bezbjednosnih zona za Palestince u južnoj Gazi nerealno i da su potrebni duži prekidi u borbama "a ne samo po sat".

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je na brzu humanitarnu pauzu.

"Situacija je ozbiljna i pogoršava se svakog dana. Brzo nam je potrebna humanitarna pauza i napori da se uspostavi prekid vatre", poručio je Makron.

Palestinski premijer Mohamed Štaje prisustvovao je konferenciji. Francuski zvaničnici saopštili su da je Izrael informisan o razvoju događaja.

"Koliko Palestinaca mora da pogine da bi se rat zaustavio? Da li dovoljno ubiti 10.000 ljudi za 30 dana", upitao je Štaje.

Bez pristanka Izraela ili Hamasa na pauzu u borbama, male su šanse da se situacija brzo riješi. Međutim, francuski zvaničnici nadaju se da će na konferenciji biti postavljena osnova za brzi međunarodni odgovor ako bude pauze.

Na konferenciji će biti uloženi napori da se sakupe finansijska sredstva, a identifikovano je nekoliko sektora za podršku na osnovu procjene Ujedinjenih nacija da je potrebno milijardu 100 miliona dolara za hitne potrebe. Makron je najaio da će Francuska povećati pomoć za Palestince sa 20 na 100 miliona eura.

Jedan od predloga jeste otvaranje pomorskog humanitarnog regiona, a kiparski predsednik Nikos Hristodulides je obrazlažući taj predlog rekao da on ima za cilj da obezbedi održiv i bezbedan protok humanitarne pomoći u Gazi trenutno i u srednjem i dugoročnom periodu i da bi u transport humanitarne pomoći mogao da započinje iz glavne kiparske luke Limasol, koja je od Gaze udaljena oko 410 kilometara.

Nemačka vlada je u utorak, nakon revizije koju je pokrenula nakon napada Hamasa saopštila da će obezbediti dodatnih 20 miliona evra, uz odobravanje 71 miliona evra već namenjenih agenciji UN za palestinske izbeglice.

XS
SM
MD
LG