Linkovi

Raketa lansirana iz Jemena pogodila i zapalila norveški tanker


Arhiva - Razarač naoružan vođenim raketama, USS Mejson, plovi Atlantskim okeanom, na fotografiji koju je 2008. objavila Mornarica SAD
Arhiva - Razarač naoružan vođenim raketama, USS Mejson, plovi Atlantskim okeanom, na fotografiji koju je 2008. objavila Mornarica SAD

Projektil ispaljen iz oblasti Jemena, sa teritorije koju kontrolišu Huti pobunjenici, pogodio je u utorak tanker pod norveškom zastavom u moreuzu Bab al-Mandab.

Centralna komanda SAD (CentKom) saopštila je da je napad izazvao požar na tankeru STRINDA, ali da nema prijavljenih žrtava.

CentKom je saopštio da je procenjeno da je tanker pogodila protivbrodska krstareća raketa dok je prolazio kroz moreuz Bab al-Mandab, koji povezuje Adenski zaliv i Crveno more.

U trenutku napada u blizini nije bilo američkih brodova, saopštio je CentKom. Razarač američke mornarice "Ju-es-es Mejson" (USS Mason) reagovao je na incident i pružio pomoć norveškom tankeru.

To je najnoviji napad militantnih Hutija, koje podržava Iran, u Crvenom moru ili njegovoj blizini, pored lansiranja bespilotnih letelica i projektila usmerenih na Izrael.

Huti su u subotu ponovili da će gađati sve brodove koji idu ka Izraelu a prolaze pored Jemena.

Huti preuzeli odgovornost

Huti su u utorak saoštili da su izveli vojnu operaciju protiv norveškog trgovačkog tankera u svojoj poslednjoj operaciji protesta protiv izraelskog bombardovanja Gaze.

Grupa je gađala tanker raketom nakon što je posada odbila da odgovori na sva upozorenja, rekao je portparol vojske Hutija Jehia Sarea u televizijskoj izjavi.

On je obećao da će Huti nastaviti da blokiraju brodove koji idu ka izraelskim lukama sve dok Izrael ne dozvoli ulazak hrane i medicinske pomoći u Pojas Gaze - više od 1.000 milja od sedišta Huti u glavnom gradu Jemena, Sani.

Napad na tanker STRINDA dogodio se oko 60 nautičkih milja (111 km) severno od moreuza Bab al-Mandab koji povezuje Crveno more i Adenski zaliv oko 21 čas (GMT), rekao je američki zvaničnik Rojtersu. Drugi američki zvaničnik rekao je da je STRINDA bila u stanju da samostalno plovi u satima nakon napada.

Moreuz Bab al-Mandab Strait, na ulazu u Crveno more.
Moreuz Bab al-Mandab Strait, na ulazu u Crveno more.

Portparol Huta je rekao da je grupa poslednjih dana uspela da omete prolaz nekoliko brodova, delujući kao podrška Palestincima.

Tanker sa hemikalijama sada je krenuo ka bezbednoj luci, saopštio je za Rojters norveški vlasnik broda Movinckel Chemical Tankers. Posada tankera STRINDA od 22 osobe iz Indije je nepovređena, rekao je predsednik kompanije Movinkel Geir Belsnes.

Huti su ušli u sukob između Izraela i Hamasa – koji se proširio na Bliski istok od 7. oktobra – napadajući brodove i ispaljujući projektile na sam Izrael.

Huti su u subotu rekli da će gađati sve brodove koji idu ka Izraelu, bez obzira na njihovu nacionalnost, i upozorili međunarodne brodarske kompanije da ne rade sa izraelskim lukama.

STRINDA je u Maleziji utovarila biljno ulje i biogoriva i krenula je ka Veneciji, u Italiji, pokazali su podaci kompanije za praćenje brodova Kpler.

Nije odmah bilo jasno da li STRINDA ima bilo kakve veze sa Izraelom.

Grupa, koja vlada većim delom Jemena, kaže da su njeni napadi demonstracija podrške Palestincima i obećala je da će se nastaviti sve dok Izrael ne zaustavi ofanzivu na pojas Gaze - više od 1.000 milja od sedišta Hutija u Sani.

Huti su jedna od nekoliko grupa u iranskoj "Osovini otpora" koje su gađale izraelske i američke ciljeve otkako je njihov palestinski saveznik Hamas napao Izrael.

Tokom prve nedelje decembra, tri komercijalna broda su bila napadnuta u međunarodnim vodama, što je navelo razarač američke mornarice da interveniše.

Huti su prošlog meseca takođe zaplenili teretni brod u britanskom vlasništvu koji je imao veze sa izraelskom kompanijom.

Sjedinjene Države i Britanija osudile su napade na brodove, okrivljujući Iran za njegovu ulogu u podršci Hutima. Teheran kaže da njegovi saveznici samostalno donose odluke.

Saudijska Arabija je zatražila od Sjedinjenih Država da pokažu uzdržanost u odgovoru na napade.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencia Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG