Linkovi

Izrael odobrio plan za skoro 5.300 novih domova na Zapadnoj obali


Palestinci prikupljaju hranu iz paketa pomoći bačenih iz vazduha u oblasti Hamad, u Kan Junisu, u južnom Pojasu Gaze 4. jula 2024.
Palestinci prikupljaju hranu iz paketa pomoći bačenih iz vazduha u oblasti Hamad, u Kan Junisu, u južnom Pojasu Gaze 4. jula 2024.

Izraelska vlada je odobrila planove za izgradnju skoro 5.300 novih domova u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštila je u četvrtak grupa za nadzor. To je najnoviji potez u okviru kampanje za ubrzavanje širenja naselja, čiji je cilj učvršćivanje izraelske kontrole nad teritorijom i sprečavanje uspostavljanja buduće palestinske države.

Informacija o odluci pojavila se u trenutku kada se činilo da se diplomatski napori usmereni na okončanje devetomesečnog rata u Gazi vraćaju u život posle višenedeljne pauze.

Kancelarija premijera Benjamina Netanjahua saopštila je da je on odlučio da pošalje pregovarače da nastave pregovore. Dan ranije, ekstremistička grupa Hamas predala je posrednicima svoj najnoviji odgovor na predlog sporazuma koji podržavaju SAD.

Borbe su se intenzivirale između Izraela i libanskog Hezbolaha, a ekstremistička grupa je u četvrtak saopštila da je ispalila više od 200 raketa i eksplodirajućih dronova na severni Izrael kako bi se osvetila za ubistvo visokog komandanta u izraelskom vazdušnom napadu dan ranije.

Meseci razmene vatre bukvalno su zapalili izraelsko-libansku granicu i izazvali strah od potencijalno još razornijeg rata na Bliskom istoku.

Hezbolah je saopštio da će zaustaviti svoje napade ako dođe do prekida vatre između Izraela i Hamasa, koji - kao i Hezbolah - uživa podršku Irana.

Izraelsko "turbo ubrzano" naseljavanje preti da dodatno podstakne tenzije na Zapadnoj obali, gde je došlo do porasta nasilja od početka rata u Gazi 7. oktobra.

Izraelska mirovna organizacija koja se bori protiv naseljavanja "Pis nau" (Peace Now, "Mir sada") saopštila je da je vladin viši savet za planiranje odobrio ili unapredio planove za 5.295 domova u desetinama naselja širom Zapadne obale.

Takođe je "legalizovala" tri neformalne ispostave kao nova naselja postojećih naselja u dolini Jordana i blizu grada Hebrona.

Pis nau je u sredu saopštio da je Izrael odobrio najveću zaplenu zemlje na Zapadnoj obali u poslednje tri decenije. COGAT, izraelsko odbrambeno telo koje nadgleda savet za planiranje, uputilo je pitanja Netanjahuovoj kancelariji, koja nije odmah odgovorila.

Netanjahuovom vladom dominiraju naseljenici i njihove pristalice. Nacionalistički ministar finansija Bazalel Smotrič, koji je i sam doseljenik, postavljen je na čelo politike naseljavanja. On je rekao da je cilj brze ekspanzije naselja delimično namera da se obezbedi da palestinska država ne može da bude stvorena.

U eskalaciji tokom proteklih meseci, doseljenici su izveli više od 1.000 napada na Palestince, uzrokujući smrt, oštetivši imovinu i u nekim slučajevima podstakli Palestince da pobegnu iz sela.

Palestinska porodica se okuplja oko improvizovane peći na drva u oštećenoj zgradi u Kan Junisu u južnom Pojasu Gaze 4. jula 2024.
Palestinska porodica se okuplja oko improvizovane peći na drva u oštećenoj zgradi u Kan Junisu u južnom Pojasu Gaze 4. jula 2024.

Palestinci traže nezavisnu državu na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalimu i u Gazi – oblastima koje je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967.

Nova odobrenja za nastanjivanje bi takođe mogla da uznemire saveznika Izraela, Sjedinjene Države, koje govore protiv naselja, iako su učinile malo da izvrše pritisak na Izrael po tom pitanju.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je u četvrtak da se broj Palestinaca ubijenih u izraelskoj kampanji u Gazi popeo se preko 38.000. Ministarstvo u svojim brojevima ne pravi razliku između boraca i civila. Rat je počeo kada su militanti predvođeni Hamasom 7. oktobra pokrenuli iznenadni napad na južni Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi i otevši još 250 ljudi.

Obnavlja je pregovora

Čini se da je oživljavanje pregovora o prekidu vatre označilo još jedan pokušaj američkih, katarskih i egipatskih posrednika da prevaziđu jaz koji je više puta osujetio dogovor tokom proteklih meseci. Hamas želi sporazum koji će osigurati da izraelske trupe u potpunosti napuste Gazu i da se rat završi;

Netanjahu kaže da se rat ne može završiti pre nego što Hamas bude eliminisan.

Očekuje se da će izraelski pregovarači stići u Dohu, glavni grad Katara, na razgovore već u petak, uz prisustvo američkih, egipatskih i katarskih zvaničnika.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je da Bela kuća gleda na nastavak pregovora kao na "proboj" koji "pomera proces napred" i upozorava da ima još mnogo posla.

Netanjahu je ranije u četvrtak razgovarao sa predsednikom Džoom Bajdenom. Netanjahuova kancelarija saopštila je da je rekao Bajdenu da je Izrael posvećen "okončanju rata tek nakon što budu postignuti našiciljevi" – što se odnosi na dvostruki ratni ciljevi spasavanja talaca i uništavanja Hamasa.

Bajden je Netanijahuu jasno stavio do znanja da je "vreme da se dogovor okonča", rekao je zvaničnik administracije, koji je pod uslovom anonimnosti govorio o 30-minutnom razgovoru.

SAD su prikupile svetsku podršku za plan za fazni prekid vatre u Gazi koji poziva na oslobađanje svih talaca koje Hamas još drži u zamenu za trajno primirje i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze.

Čini se da do sada nijedna strana to nije u potpunosti prihvatila.

Prošlog meseca, Hamas je predložio "amandmane" na predlog, za koje su SAD rekle da su neki neizvodljivi. Razgovori su tada obustavljeni.

Nakon što su SAD iznele novu verziju, Hamas je u sredu rekao da je poslao novi odgovor Egiptu i Kataru. Politički zvaničnik Hamasa Basem Naim rekao je da je grupa "reagovala sa nekim idejama da premosti jaz" između dve strane, bez detaljnijeg objašnjenja.

Sa svoje strane, Netanjahu je davao oprečne stavove — rekao je da je Izrael posvećen predlogu koji je Bajden izneo u govoru 31. maja. Ali u jednom televizijskom intervjuu prošlog meseca, rekao je da je spreman samo da napravi "delimičan dogovor" i da će nastaviti rat "nakon pauze".

Šta sadrži plan

U suštini, predlog SAD pozivaju na proces u tri faze.

Prva faza bi donela prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih gusto naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje jednog broja talaca, uključujući žene, starije ljude i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika.

Nakon što su neki taoci oslobođeni tokom novembarskog primirja, militanti i dalje drže oko 80 talaca i posmrtne ostatke 40 drugih.

Tokom 42 dana prve faze, strane bi pregovarale o uslovima druge faze.

Pregovori imaju za cilj da dovedu do "održivog mira" i povlačenja svih izraelskih trupa iz Gaze – uz Hamasovo oslobađanje svih preostalih muških talaca u zamenu za izraelsko oslobađanje palestinskih zatvorenika.

U trećoj fazi bi se vratili ostali taoci.

Čini se da je prelazak iz prve u drugu fazu glavna prepreka.

Hamas je zabrinut da će Izrael ponovo pokrenuti rat nakon prve faze, možda nakon postavljanja nerealnih zahteva u pregovorima. Izraelski zvaničnici su rekli da žele da pregovori dovedu do uklanjanja Hamasa sa vlasti u Gazi - što je odredba koja nije navedena u predlogu.

Oni su takođe tražili vremensko ograničenje pregovora kako bi zadržali pritisak na Hamas i sprečili ga da se povuče iz pregovora i početnog prekida vatre.

Zvaničnik američke administracije je ukazao da se Hamas pomerio sa svoje pozicije zahtevajući garancije trajnog prekida vatre kako bi započeo trofazni sporazum. Hamasov odgovor ukazuje da postoji "pristojno razumevanje šta bi se moralo desiti" da bi se prešlo iz prve faze u drugu fazu, rekao je zvaničnik.

XS
SM
MD
LG