Linkovi

Izraelski ministar odbrane: Značajan napredak po pitanju isporuke američkog oružja


Izraelska vojska tokom operacija u centralnom delu Pojasu Gaze, 26. juna 2024.
Izraelska vojska tokom operacija u centralnom delu Pojasu Gaze, 26. juna 2024.

Šef izraelske odbrane Joav Galant rekao je u sredu da je postignut "značajan napredak" u otklanjanju zabrinutosti Izraela po pitanju slanja američkog oružja u jevrejsku državu.

"Prepreke su uklonjene, a uska grla su rešena, kako bi se unapredio niz pitanja, tačnije tema jačanja snaga i snabdevanja municijom", rekao je Galant posle sastanka u Beloj kući sa Džejkom Salivenom, savetnikom predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost.

Ranije ove nedelje, Galant se sastao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i sekretarom za odbranu SAD Lojdom Ostinom. Galant se sastao i sa šefom CIA-e Bilom Bernsom, ključnim američkim zvaničnikom u pregovorima o oslobađanju talaca koje drži Hamas.

SAD su glavni snabdevač Izraela oružjem, ali poslednjih nedelja izraelski premijer Benjamin Netanjahu požalio se na, kako je rekao, usporen tempo isporuka tokom nekoliko meseci.

Zvaničnici Bele kuće rekli su da su zbunjeni Netanjahuovim izjavama.

Radnici civilne odbrane pregledaju srušenu kuću unišenu u izraelskom vazdušnom udaru u Čebai, libanskom gradu nedaleko od granice sa Izraelom, u južnom Libanu, 26. juna 2024.
Radnici civilne odbrane pregledaju srušenu kuću unišenu u izraelskom vazdušnom udaru u Čebai, libanskom gradu nedaleko od granice sa Izraelom, u južnom Libanu, 26. juna 2024.

U saopštenju Bele kuće se navodi da je Salivan "ponovo potvrdio da je predsednik Bajden posvećen tome da osigura da Izrael ima sve što mu je potrebno da se vojno brani i suprotstavi svojim protivnicima koje podržava Iran", Hamasom u Gazi i Hezbolahom u južnom Libanu.

Američki zvaničnici su ove nedelje podigli uzbunu da bi sukobi između Izraela i Hezbolaha na libanskoj granici mogli da eskaliraju u širi rat na Bliskom istoku.

Šef humanitarne organizacije Ujedinjenih nacija Martin Grifits rekao je novinarima u Ženevi da je širenje borbi u Gazi na Liban "potencijalno apokaliptično". Izraelska vojska saopštila je prošle nedelje da su planovi za ofanzivu u Libanu "odobreni i potvrđeni".

"Zabrinuti smo zbog potencijala za dalju tragediju i smrt", rekao je Grifits, upozoravajući da će rat koji uključuje Liban "povući Siriju... privući će i druge".

"To će naravno imati uticaja na Gazu; naravno da će to imati uticaja na Zapadnu obalu", rekao je on. "Veoma je alarmantno".

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je u sredu, kako je rekao, Netanijahuove planove da "širi rat" u Gazi na region.

"Izrael sada cilja na Liban i vidimo da zapadne sile iza kulisa tapšu Izrael po leđima i čak ga podržavaju", rekao je Erdogan poslanicima.

Netanjahu je rekao da će se "intenzivna faza" borbi protiv Hamasa u Gazi uskoro završiti i da će se izraelske snage prerasporediti na severnu granicu gde Izrael i militantna grupa Hezbolah sa sedištem u Libanu mesecima razmenjuju vatru. Netanjahu je ovo pregrupisavanje ocenio kao defanzivno.

Američki zvaničnici su ove sedmice izrazili svoje protivljenje, upozoravajući Izrael na poteze koji bi mogli proširiti sukob.

Ostin je rekao Galantu da bi pojačan sukob između Izraela i Hezbolaha mogao da izazove regionalni rat. Ostin je pozvao na diplomatsko rešenje.

"Još jedan rat između Izraela i Hezbolaha lako bi mogao da postane regionalni rat, sa strašnim posledicama po Bliski istok", rekao je Ostin. "Diplomatija je daleko najbolji način da se spreči veća eskalacija".

US urges Israel’s Gallant to pursue diplomacy against Hezbollah
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Galant je, u izjavi pre sastanka sa Ostinom, rekao: "Mi blisko sarađujemo na postizanju sporazuma, ali takođe moramo da razgovaramo o spremnosti za svaki mogući scenario".

Blinken, najviši američki diplomata, takođe je pozvao Izrael da izbegava eskalaciju u Libanu kada se sastao sa Galantom u ponedeljak.

Izrael i Hezbolah su poslednji put vodili veliki rat 2006. godine kada je prekogranični napad Hezbolaha izazvao 34-dnevne borbe koje su uzele težak danak u Libanu, posebno u južnom regionu zemlje.

Rat u Gazi pokrenut je napadom Hamasa na Izrael prošlog oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, prema izraelskim zvaničnicima, i koji je doveo do zarobljavanja oko 250 talaca. U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi poginulo je više od 37.600 Palestinaca, uglavnom civila, ali i hiljade boraca, saopštilo je ministarstvo zdravlja te teritorije.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG