Linkovi

SAD uvele sankcije ekstremističkim izraelskim grupama zbog nasilja na Zapadnoj obali


Arhiva - Pogled na jevrejsko naselje Efrat na Zapadnoj obali, 30. januara 2023.
Arhiva - Pogled na jevrejsko naselje Efrat na Zapadnoj obali, 30. januara 2023.

Bajdenova administracija uvela je sankcije protiv ekstremno desničarske izraelske organizacije i četiri ilegalne ispostave na Zapadnoj obali, entiteta za koje se veruje da narušavaju stabilnost u regionu pod izraelskom kontrolom.

"Sjedinjene Države su i dalje duboko zabrinute zbog ekstremističkog nasilja i nestabilnosti na Zapadnoj obali, što podriva sopstvenu bezbednost Izraela", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler u saopštenju.

Američka vlada, istovremeno uvodeći sankcije trojici izraelskih pojedinaca, pozvala je vladu te zemlje da se pozabavi ekstremističkim akcijama za koje veruje da ometaju napredak ka rešenju sa dve države između Izraelaca i Palestinaca.

"Snažno ohrabrujemo vladu Izraela da preduzme hitne korake kako bi ove pojedince i entitete pozvala na odgovornost. U nedostatku takvih koraka, nastavićemo da namećemo sopstvene mere odgovornosti", rekao je Miler.

Jedna meta sankcija u četvrtak bila je Lehava, izraelska neprofitna organizacija čiji je hebrejski naziv akronim za "sprečavanje asimilacije u Svetoj zemlji". Prema američkom Stejt departmentu, Lehava ima više od 10.000 registrovanih članova i učestvovala je u aktima nasilja nad Palestincima, koje je zahvatilo Zapadnu obalu.

Stejt department je saopštio da su četiri sankcionisane ispostave učestvovale u akcijama raseljavanja Palestinaca, kao što su ograničavanje pristupa vodi, ometanje korišćenja pašnjaka i pokretanje napada. Jedan paket sankcija odnosi se direktno na vlasnika naselja.

Takođe su sankcionisana dva izraelska lidera Tsav 9, grupe koja je napala konvoje pomoći koji su se kretali ka Gazi.

Nedavne akcije Bajdenove administracije protiv izraelskih naseljenika uznemirile su članove vladajuće koalicije premijera Benjamina Netanjahua koji podržavaju okupaciju Zapadne obale.

Izrael je, posle pobede u Šestodnevnom ratu 1967. protiv Egipta, Sirije, Jordana i Iraka, okupirao Zapadnu obalu reke Jordan, koju Palestinci žele kao deo svoje nezavisne države. Tu je izgrađeno više jevrejskih naselja, a većina zemalja ih smatra nelegalnim.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Rojters.
XS
SM
MD
LG