Linkovi

Raste broj žrtava novih eksplozija u Libanu, strahuje se od šireg rata


Stanovnici Bejruta na sahrani pripadnika Hezbolaha (Foto: Fadel ITANI / AFP)
Stanovnici Bejruta na sahrani pripadnika Hezbolaha (Foto: Fadel ITANI / AFP)

Najmanje 20 osoba je poginulo, a više od 450 povređeno u novim eksplozijama elektronskih uređaja širom Libana, saopštili su zvaničnici. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su eksplodirali voki-tokiji.

Izvor blizak Hezbolahu rekao je za agenciju Frans pres da su u južnim predgrađima Bejruta eksplodirali voki-tokiji koje su koristili pripadnici te grupe, dok državni mediji izveštavaju o sličnim eksplozijama u istočnom i južnom Libanu. Eksplozije su čuli i dopisnici Francuske novinske agencije (AFP).

Agencija Rojters javila je da se najmanje jedna eksplozija dogodila u blizini sahrane pripadnika Hezbolaha, koji su stradali kada su u utorak detonirane hiljade pejdžera širom zemlje.

U tom incidentu, za koji Hezbolah i libanski zvaničnici okrivljuju Izrael, stradalo je najmanje 12 osoba dok je oko 2.800 povređeno.

Izrael nije komentarisao incidente. Izraelski ministar odbrane Joav Galant je u obraćanju trupama u sredu poručio da rat ulazi u novu fazu i da se fokus pomera na severno pogranično područje gde se prebacuje više trupa i resursa.

"Na početku smo nove faze u ratu - koja zahteva hrabrost, odlučnost i istrajnost", rekao je Galant, prenosi agencija Asošijeted pres.

Nije međutim pomenuo eksplozije elektronskih uređaja u Libanu, ali je pohvalio rad izraelske vojske i obaveštajnih agencija, navodeći da su "rezultati veoma impresivni".

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi rekao je da je Izrael utvrdio planove za dodatne akcije protiv Hezbolaha i da je spreman za napad.

"Imamo mnoge kapacitete koji još nisu aktivirani", rekao je Halevi i dodao da će za svaku planiranu fazu Hezbolah platiti veliki cenu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u kratkom video obraćanju u sredu poručio:

"Već sam rekao da ćemo stanovnike severa bezbedno vratiti kućama. I to ćemo i uraditi", rekao je Netanjahu. Izraelska vlada prethodno je najavila da će proširiti ciljeve u ratu protiv Hamasa u Gazi, da bi obezbedila severni Izrael od raketnih napada Hezbolaha.

Hezbolah je u sredu saopštio da je napao izraelske artiljerijske položaje raketama, u prvom napadu od eksplozije pejdžera u utorak. Takođe je naveo da će se osvetiti Izraelu za detonaciju pejdžera.

U međuvremenu, u Libanu je veliki broj povređenih preopteretio bolnice u uporištima Hezbolaha.

Lekari u bolnicama u Bejrutu naveli su za Frans pres da je reč uglavnom o povredama očiju i ruku, sa "amputacijama prstiju" i "šrapnelima u očima". Neki ljudi su izgubili vid. Jedan lekar je rekao da nikada nije video takve povrede.

Žrtve i povređeni u eksplozijama pejdžera u Libanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Jedan bezbednosni izvor rekao je za Rojters da je Hezbolah kupio voki-tokije zajedno sa pejdžerima pre pet meseci.

Izraelska obaveštajna agencija Mosad, koja ima dugu istoriju izvođenja sofisticiranih napada na stranom tlu, postavila je eksploziv u pejdžere koje je uvezao Hezbolah mesecima pre detonacija u utorak, navela su za Rojters dva izvora.

Tajvanski proizvođač pejdžera negirao je da je proizveo uređaje koji su eksplodorali i tvrdi da ih je po licenci proizvela kompanija pod nazivom BAC, sa sedištem u Budimpešti. Međutim, mađarska vlada saopštila je da je reč o kompaniji koja posreduje prilikom trgovine i da detonirani pejdžeri nikada nisu bili u Mađarskoj.

Eskalacija je ponovo povećala strahovanja od šireg rata na Bliskom istoku. Libanski šef diplomatije Abdalah Bu Habib upozorio je da je "otvoreni napad na suverenitet i bezbednost Libana" opasan razvoj događaja koji bi mogao da "signalizira širi rat".

Američki državni sekretar Entoni Blinken je tokom posete Egiptu u sredu pozvao sve strane na uzdržanost i ponovio da SAD i dalje prikupljaju informacije o incidentu u Libanu u utorak.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk zatražio je nezavisnu istragu okolnosti koje su dovele do eksploziije pejdžera u Libanu. O incidentima će u petak raspravljati Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG