Linkovi

Zašto je sukob Izraela i Hezbolaha izazvao strah od sveopšteg rata?


Ova fotografija snimljena sa položaja u severnom Izraelu prikazuje bespilotnu letelicu Hezbolaha koju su presrele izraelske vazdušne snage iznad severnog Izraela 25. avgusta 2024. godine.
Ova fotografija snimljena sa položaja u severnom Izraelu prikazuje bespilotnu letelicu Hezbolaha koju su presrele izraelske vazdušne snage iznad severnog Izraela 25. avgusta 2024. godine.

Izraelska vojska i libanski Hezbolah su u nedelju ujutru pokrenuli najžešću razmenu vatre nakon višemesečnih udara i povišenih tenzija u regionu Bliskog istoka, izazivajući dodatni strah od sveopšteg rata.

Razmena vatre završena je do sredine jutra, a obe strane su saopštile da su gađale samo vojne ciljeve. Međutim, situacija je i dalje napeta.

Tokom izraelskih napada ubijena su tri militanta na teritoriji Libana, a izraelska vojska je saopštila da je jedan njihov vojnik stradao tokom razmene vatre a da su dvojica ranjena.

Izrael je saopštio da je oko 100 ratnih aviona izvelo vazdušne napade na hiljade raketnih lansera širom južnog Libana kako bi sprečila dalje napade Hezbolaha.

Ta militantna grupa navela je da je lansirano stotine raketa i dronova usmerenih na vojne baze i položaje protivraketne odbrane na severu Izraela i na Golanskoj visoravni koju je Izrael aneksirao.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je da su rakete i dronovi bili fokusirani na obaveštajnu bazu u blizini Tel Aviva, a izraelski premijer Benjamin Netnjahu je saopštio da su sve pretnje toj "strateškoj lokaciji u centralnom Izraelu" presretnute.

Bezbednosni izvor u Libanu rekao je da je najmanje 40 izraelskih udara pogodilo različite gradove na jugu zemlje u jednom od najgušćih bombardovanja od početka neprijateljstava u oktobru.

Hezbolah je napad nazvao početnim odgovorom na ubistvo jednog od njegovih osnivača i najviših komandanata Fuada Šukra, u izraelskom vazdušnom napadu u Bejrutu prošlog meseca.

Saopšteno je da su operacije Hezbolaha trenutno završene, ali je njihov lider Hasan Nasralah kazao da će oni "zadržati pravo da odgovore kasnije", ako "rezultati napada ne budu dovoljni."

Portparol Izraelske vojske, potpukovnik Nadav Šošani rekao je da je početna procena pokazala "veoma malu štetu" u Izraelu.

Iako su i Izrael i Hezbolah nagovestile da bi za sada bilo najbolje da izbegnu dalju eskalaciju, poslato je i upozorenje da bi moglo doći do još udara.

Izraelski ministar spoljnih poslova rekao je da zemlja nije tražila rat u punom obimu, ali je premijer Benjamin Netanjahu rekao da "Ovo nije kraj priče".

"Odlučni smo da odbranimo našu zemlju - ko god nama naudi, naudićemo i mi njemu", rekao je ranije.

Strah od eskalacije porastao je otkako je prošlog meseca u raketnom udaru na Golansku visoravan ubijena 12 mladića, nakon čega je kao odgovor izraelska vojska ubila lidera Hezbolaha Šukra u Bejrutu.

Hezbolah je nakon toga odložio svoju osvetu kako bi dao vremena za pregovore o prekidu vatre i isplanirao je svoj napad tako da izbegne pokretanje rata punih razmera.

I ministar spoljnih poslova Irana Abas Arakči obećao je da će njegova zemlja odgovoriti Izraelu zbog ubistva političkog vođe Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu.

"Reakcija Irana na izraelski teroristički napad u Teheranu je konačna i biće odmerena i dobro proračunata. Ne plašimo se eskalacije, ali je ne tražimo - za razliku od Izraela", napisao je Aragči na mreži Eks.

Politički vođa Ismail Hanije je ubijen krajem jula u Teheranu, a Iran je za njegovu smrt okrivio Izrael i obećao odmazdu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin naredio je prisustvo dve udarne grupe nosača aviona na bliskom istoku, čime je pojačano američko vojno prisustvo u tom regionu. Prethodno je najviši američki general Braun doputovao u Izrael na razgovore sa vojnim liderima.

U međuvremenu, u Gazi se nastavlja izraelska vojna ofanziva, a u vazdušnim udarima ubijeno je još najmanje pet Palestinaca, navodi zvanična palestinska novinska agencija Vafa.

Pregovori o prekidu vatre koji su vođeni u Kairu nisu rezultirali sporazumom, pri čemu ni Hamas ni Izrael nisu pristali na nekoliko kompromisa koje su predstavili posrednici, iako je visoki američki zvaničnik opisao razgovore kao "konstruktivne" i rekao da će se proces nastaviti u narednom periodu

XS
SM
MD
LG