Linkovi

Posmatrači: Islamska država i dalje aktivna u južnoj Siriji


Dara, u Siriji.
Dara, u Siriji.

Uprkos velikom prisustvu sirijskih i ruskih snaga na jugu Sirije, čini se da su ekstremisti povezani sa grupom Islamska država aktivni u regionu.

Prošle nedelje, lokalni borci, od kojih su neki bili povezani sa sirijskom vladom, izveli su operaciju usmerenu na nekoliko skrovišta koja pripadaju operativcima ID u gradu u južnoj provinciji Dara. Tokom racije, najmanje šest pripadnika ID je ubijeno, a tri kuće koje su korišćene kao operativni centri ID su uništene, prema izveštajima lokalnih novina.

Višednevna operacija, koja je završena u nedelju, izgleda kao odgovor na bombardovanje vojnog autobusa 13. oktobra u sirijskoj prestonici Damasku, u kojem je poginulo najmanje 18 sirijskih vojnika.

Rusija, koja snažno podržava sirijsku vladu, optužila je ćelije ID u Dari za izvođenje napada.

Sirijska opservatorija za ljudska prava rekla je Glasu Amerike da ne može da potvrdi da li su osobe koje su gađane u Dari odgovorne za orkestriranje bombardovanja Damaska.

"Ali ono što je sigurno je da su ubijeni u gradu Džasim [u Dari] bili sirijski i irački državljani koji su zaista bili članovi DAEŠ-a", rekao je Rami Abdulrahman, direktor opservatorije sa sedištem u Velikoj Britaniji, koristeći arapski akronim za terorističku grupu.

Medijski aktivista u Dari, koji je iz bezbednosnih razloga zatražio anonimnost, rekao je za Glas Amerike da je jedan od operativaca ID ubijenih tokom sukoba prošle nedelje bio lider visokog profila odgovoran za ubistvo nekoliko bivših opozicionara u južnoj Siriji.

Povremeni napadi

Od 2018. godine, kada su sirijske vladine snage i savezničke milicije ponovo zauzele region i preotele ga od pobunjeničkih snaga, u Dari i okolnim područjima povremeno su se događali napadi koje su preduzimali ID i druge ekstremističke grupe.

Sadradin Kino, sirijski istraživač koji pomno prati ekstremističke grupe u ratom razorenoj zemlji, rekao je da sirijski režim i njegovi ruski saveznici nisu očistili jug od svih radikalnih grupa, uključujući IS.

"Bezbednosna situacija u Dari i drugim južnim delovima zemlje i dalje je krhka, jer se sposobnost sirijskog režima da obezbedi stabilnost posle Islamske države razlikuje od onih drugih igrača koji su se borili protiv DAEŠ-a, kao što su Sirijske demokratske snage [koje podržavaju SAD] severoistočna Sirija", rekao je on za Glas Amerike.

Kao prvo, rekao je Kino, vojne jedinice režima u svakom delu Sirije potpadaju pod različite strane komande, uključujući Rusiju i Iran.

"Jedinice koje su povezane sa Rusijom na jugu pokazale su se poslednjih meseci kao neefikasne i neorganizovane, uglavnom zato što je Rusija bila fokusirana na svoj rat u Ukrajini", rekao je on, dodajući da su ćelije ID "prirodno iskoristile situaciju za povećanje svog prisustva na jugu".

Sirijski režim trenutno nije u stanju da potisne operativce ID u oblastima koje su u potpunosti pod njegovom kontrolom, rekao je Kino.

Drugi eksperti su rekli da je sirijska vlada mogla tolerisati prisustvo nekih elemenata ID kako bi ugrozila preostale pobunjeničke grupe koje se nisu pomirile sa vladom.

Kao deo dogovora koji je posredovala Rusija 2018. godine, sirijska vlada je dozvolila nekoliko pobunjeničkih grupa da ostanu u Dari ako pristanu da polože oružje ili se bore pod komandom režima. Neke grupe su, međutim, zadržale oružje bez borbe sa vladinim snagama.

"Narativ sirijskog režima je da su sve fundamentalističke grupe na jugu uhapšene od 2018. godine, ali stalno slušamo o pojavi DAEŠ-ovih ćelija u gradovima širom Dare", rekao je Hišam al Masalmeh, sirijski politički analitičar iz Belgije koji se javio iz Dare.

"Svaki grad u južnoj Siriji kontroliše desetine kontrolnih punktova, tako da je upitno kako su ove ćelije DAEŠ-a uspele da se infiltriraju u bilo koji grad u toj oblasti", rekao je on za Glas Amerike.

"Jasno je da režim pokušava da ih upotrebi protiv lokalnih pobunjeničkih grupa".

Tekst je prenet iz Kurdskog servisa Glasa Amerike.
XS
SM
MD
LG