Linkovi

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost sa saudijskim princom o Jemenu i Bliskom istoku


Arhiva - Prestolonaslednik Saudijske Arabije princ Mohamed bin Salman zauzima mesto uoči radnog ručka na samitu G20, 15. novembra 2022, na Baliju, Indonezija.
Arhiva - Prestolonaslednik Saudijske Arabije princ Mohamed bin Salman zauzima mesto uoči radnog ručka na samitu G20, 15. novembra 2022, na Baliju, Indonezija.

Bela kuća je saopštila da je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan razgovarao o naporima da se okonča rat u Jemenu kada je u nedelu razgovarao sa saudijskim prestolonaslednikom princom Mohamedom bin Salmanom.

U saopštenju Bele kuće se navodi da su njih dvoje razgovarali i o podršci Saudijske Arabije američkim građanima koji su evakuisani iz Sudana nakon izbijanja borbi tamo prošlog meseca.

Saudijski državni mediji navode da su razgovori vođeni u lučkom gradu Džedi i da su razgovori uključivali razmenu mišljena o "strateškim odnosima".

Bela kuća je saopštila da su njih dvoje takođe učestvovali u širim razgovorima sa savetnicima za nacionalnu bezbednost iz Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata "kako bi unapredili svoju zajedničku viziju sigurnijeg i prosperitetnijeg regiona Bliskog istoka koji je povezan sa Indijom i svetom".

Pregovori se odvijaju usred zategnutih odnosa između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije. Izvori te tenzije uključuju ubistvo kolumniste Vašington posta Džamala Kašogija 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu i smanjenje proizvodnje nafte od strane grupe OPEK+ koju predvodi Saudijska Arabija.

Američke obaveštajne agencije procenile su da je saudijski prestolonaslednik odobrio operaciju hvatanja ili ubistva Kašogija, što je Saudijska Arabija negirala.

Rat u Jemenu počeo je 2014. godine kada su Huti pobunjenici zauzeli glavni grad zemlje. Saudijska Arabija je početkom 2015. pokrenula vojnu koaliciju kao podršku jemenskoj vladi.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.

XS
SM
MD
LG