Linkovi

"Vještice iz Buče" štite nebo iznad Ukrajine


Dobrovoljci u jedinici za protivvazdušnu odbranu obaraju dronove blizu Buče, u regionu Kijeva (Foto: AP/Evgeniy Maloletka)
Dobrovoljci u jedinici za protivvazdušnu odbranu obaraju dronove blizu Buče, u regionu Kijeva (Foto: AP/Evgeniy Maloletka)

"Vještice iz Buče" su ženska dobrovoljačka jedinica za protivvazdušnu odbranu koja blizu Kijeva obara iranske dronove koje Rusija ispaljuje na Ukrajinu. Aktivne su danonoćno i koriste nekonvencionalno, ali efikasno oružje da obore bespilotne letjelice.

U dobrovoljačkim snagama za teritorijalnu odbranu Buče, blizu Kijeva, su tri jedinice koje čine žene. Glavni cilj jedne grupe od tri žene jeste da obore dronove šahed iranske proizvodnje, koje Rusija ispaljuje na region Kijeva.

Jedna od komandatkinja grupe poznata je pod imenom Ziga. Ima 37 godina, bivša je policajka i majka desetogodišnje djevojčice.

“Obučavamo se da mijenjamo položaje, ali je komandantkinja odgovorna za to koliko brzo možemo da napustimo bazu, provjerava da li su mitraljezi postavljeni na vrijeme i kako treba i da li je sve spremno za bitku”, kaže Ziga.

"Vještice iz Buče" obaraju iranske dronove iznad Ukrajine
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00


Jedinica obavlja borbene misije u kamionetima opremljenim mitraljezima “Maksim”. Uprkos tome što su razvijeni prije više od 100 godina i korišteni u oba svjetska rata, pokazali su se efikasnim protiv dronova šahed.

Rusija obično ispaljuje iranske dronove tokom noći. Oko 2 ujutro, kada se oglase sirene, "Vještice iz Buče" se postrojavaju za borbu. Mušakrci im pomažu da utovare zalihe. Ziga zatim daje naredbu da se krene. Tokom misije, prati kretanje dronova na specijalnom tabletu.

Prema podacima ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, ruska vojska je do kraja juna 2024. godine ispalila gotovo 2300 dronova šahed na Ukrajinu. Više od četiri petine je oboreno zahvaljujući mobilnim vojnim jedinicama, kao što je ona koju predvodi Ziga.

U julu, njena jedinica uspjela je da obori tri šaheda. Grupe kao što je njena oborile su još više.

“Jedne večeri je u napadu na ukrajinsku teritoriju ispaljeno oko 40 šaheda. Srećom, nisu stigli do nas”, kaže Ziga.

Vještice se vraćaju u bazu. Tokom nedelje prolaze redovnu obuku, predvođenu veteranima rusko-ukrajinskog rata. Između ostalog uče deminiranje i taktičku medicinu i naravno, obučavaju se kako da koriste vatreno oružje.

XS
SM
MD
LG