Linkovi

Putinova "čestitka": Rusija napala Ukrajinu rekordnim brojem dronova


Na fotografiji Ukrajinske službe za hitne situacije vidi se kako vatrogasci pokušavaju da ugase požar nakon ruskog napada dronovima na region Lavova, 1. januara 2024.
(Foto: AP/Ukrainian Emergency Service)
Na fotografiji Ukrajinske službe za hitne situacije vidi se kako vatrogasci pokušavaju da ugase požar nakon ruskog napada dronovima na region Lavova, 1. januara 2024. (Foto: AP/Ukrainian Emergency Service)

Rusija je lansirala rekordnih 90 dronova Šahed iznad Ukrajine u ranim satima Nove godine, saopštile su u ponedeljak ukrajinske vazduhoplovne snage. Uništeno je 87 dronova.

Dvije osobe su poginule u napadu dronom na dvospratnu stambenu zgradu u sjeveroistočnom regionu Sumi, a jedna osoba je ranjena, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova u ponedeljak. Kijev je saopštio da je u ruskom granatiranju u regionu Odesa poginula jedna osoba, te da je jedna žrtva bila i u Hersonu, takođe na jugu.

U zapadnom gradu Lavovu, ruski napadi ozbiljno su oštetili muzej posvećen Romanu Šuheviču, kontroverznom ukrajinskom nacionalisti i vojnom komandantu koji se borio za nezavisnost Ukrajine tokom Drugog svjetskog rata. Oštećene su i univerzitetske zgrade u gradu Dublianu, iako nema izvještaja o žrtvama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedeljak da će Moskva da intenzivira napade na vojne mete u Ukrajini.

"Ni jedan zločin protiv civila neće proći nekažnjeno, to je sigurno", poručio je Putin nakon ukrajinskog napada tokom vikenda na ruski Belgorod u kojem je poginulo 25 osoba, a više od 100 povrijeđeno. Putin je napad nazvao "terorističkim činom".

Rusija je prijavila nove ukrajinske napade. Prema lideru u području Donjecka koje je okupirala Rusija, Denisu Pušilinu, četiri osobe su ubijene, a još 13 ranjeno nakon ukrajinskog granatiranja. Ruski državni mediji javili su da je među žrtvama i novinar, ali nisu dali više detalja.

Posljedice granatiranja Donjecka, koji se nalazi pod kontrolom ruskih snaga, 1. januara 2024. godine. (Foto: Rojters/Alexander Ermochenko"
Posljedice granatiranja Donjecka, koji se nalazi pod kontrolom ruskih snaga, 1. januara 2024. godine. (Foto: Rojters/Alexander Ermochenko"

Jedna osoba je takođe ubijena, a druga ranjena u granatiranju ruskog pograničnog grada Šebekina, rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Najnoviji vazdušni napadi su nastavak teških bombardovanja koja su počela u petak, kada je Rusija pokrenula 18-satni napad koji je jedan ukrajinski vojni zvaničnik opisao kao najveći vazdušni napad u ratu.

Najmanje 49 ljudi je poginulo u bombardovanjima, a spasioci u Kijevu su u ponedjeljak izvijestili da su izvukli još najmanje osam tijela ispod ruševina.

U granatiranju za koje je okrivljena Ukrajina, na centar ruskog pograničnog grada Belgoroda u subotu je poginula 21 osoba, uključujući troje djece, saopštili su lokalni zvaničnici.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu za Ekonomist da Moskva i dalje tpri velike gubitke na ratištu i da je ideja da Rusija pobjeđuje u gotovo dvogodišnjem ratu samo "osjećaj".

Zelenski je dodao da nema nagovještaja da je Rusija zainteresovana za mir i da bilo kakva indikacija Moskve da želi razgovore znači da ostaje bez oružja i vojnika.

Poručio je i da su napadi na ruske snage na Krimu ključni za smanjenje napada na Ukrajinu dok brani gradove na istoku zemlje.

Ukrajinski predsjednik prethodno je rekao u novogodišnjem obraćanju da će Rusija u 2024. godini „osjetiti gnjev naše domaće proizvodnje“, uključujući „najmanje milion“ ukrajinskih dronova.

Koliko god granata neprijatelj ispalio, koliko god granatiranja i napada – podlih, nemilosrdnih, masovnih – neprijatelj izvršio u pokušaju da slomi Ukrajince, uplaši ih, sruši Ukrajinu, otjera nas pod zemlju, mi ćemo ipak ustati”, rekao je Zelenski. „Jer onaj ko donese pakao u našu zemlju, jednog dana će to gledati sa svog prozora.”

U unaprijed snimljenom novogodišnjem obraćanju naciji, ruski predsjednik pohvalio je rusko „ujedinjeno društvo“ i naglasio da Rusija nikada neće odustati u svom ratu protiv Ukrajine.

Takođe je pohvalio ruske vojne snage uključene u ono što Kremlj nazava "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini:

Ponosni smo na vas; vi ste heroji. Osjećate podršku svog naroda“, naveo je Putin.

XS
SM
MD
LG