Linkovi

Burundi zabranio Glas Amerike i BBC na šest meseci


Predsednik Nacionalnog saveta za komunikacije Burundija Karenga Ramadan, na danšnjoj konferenciji za novinare u glavnom gradu te zemlje Budžumburi (Foto: AFP)
Predsednik Nacionalnog saveta za komunikacije Burundija Karenga Ramadan, na danšnjoj konferenciji za novinare u glavnom gradu te zemlje Budžumburi (Foto: AFP)

Burundi je objavio šestomesečnu zabranu emitovanja programa Glasa Amerike i BBC-a, dve nedelje pre izlaska građana te zemlje na referendum na kojem će glasati o predloženim amandmanima na ustav, među kojima je i promena dužine mandata na položaju predsednika, sa 5 na 7 godina. Ogranjčenje na maksimalno dva mandata bi ostalo u ustavu.

Glas Amerike je najoštrije osudio potez vlade Burundija da suspenduje emitovanje programa Glasa Amerike na šest meseci, počev od 7. maja.

„Zgroženi smo današnjom odlukom Nacionalnog saveta za komunikacije Burundija da zabrani emitovanje vesti i informativnog programa Glasa Amerike“, izjavila je direktorka Glasa Amerike Amanda Benet.

„Naša publika računa na Glas Amerike kao izvor činjenica, nepristrasnih i objektivnih informacija o aktuelnim događajima, pa se ovom zabranom građanima Burundija uskraćuje verodostojni izvor informacija u kritičnom trenutku za zemlju. Još je strašnije što je ovakva odluka doneta samo dan posle Svetskog dana slobode medija - na koji se tradicionalno pozivaju vlade da ne primenjuju nikakve restrikcije i ne postavljaju ograničenja medijima“.

Sadržaj Glasa Amerike ostaje dostupan na jezicima kiriundi i kinjarvanda na kratkim talasima, na internetu i preko FM predajnika koji se nalaze u susednim zemljama.

Prema saopštenju vlade Burundija, razlozi za suspenziju su - između ostalog - to što dva međunarodna emitera - Glas Amerike i BBC - "nisu poštovala zakone o medijima" i zato što su "kršila profesionalnu etiku".

XS
SM
MD
LG