Linkovi

Oskar: Trijumf "Openhajmera", Ema Stoun drugi put najbolja glumica


Producenti Openhajmera, Britanka Ema Tomas, Amerikanac Čarls Rouen i britanski reditelj, scenarista i producent Kristofer Nolan primaju nagradu za nabolji film, tokom 96. dodele nagrada Oskar, u Holivudu, 10. marta 2024.
Producenti Openhajmera, Britanka Ema Tomas, Amerikanac Čarls Rouen i britanski reditelj, scenarista i producent Kristofer Nolan primaju nagradu za nabolji film, tokom 96. dodele nagrada Oskar, u Holivudu, 10. marta 2024.

"Openhajmer", jedini trosatni biografski film koji je postao neverovatna senzacija na blagajnama vredna milijardu dolara, proglašen je za najbolji film na 96. dodeli Oskara koja je udvostručeno krunisanjem Kristofera Nolana za najboljeg reditelja.

Pošto su godinama zaobilazili verovatno najvećeg savremenog holivudskog autora na velikom platnu, Oskari su nadoknadili izgubljeno vreme tako što je Nolanova blokbaster biografija dobila sedam priznanja, uključujući i za najboljeg glumca za Kilijana Marfija, najboljeg sporednog glumca za Roberta Daunija Džuniora i za najbolju režiju za Nolana.

Nagrađujući "Openhajmera", Akademija filmske umetnosti i nauke uradila je nešto što nije uradila više od decenije: uručila je svoju glavnu nagradu nadaleko gledanom studijskom filmu sa velikim budžetom. U filmskoj industriji u kojoj su ogrtač, dinosaurus ili Tom Kruz često bili uslov za tako pune blagajne, "Openhajmer" je doveo gomilu gledalaca u bioskope sa kompleksnom dramom o Džej Robertu Openhajmeru i stvaranju atomske bombe.

"U dobru ili u zlu, svi mi živimo u svetu Roberta Openhajmera", rekao je Marfi u svom govoru primajući nagradu. "Želeo bih da ovo posvetim mirotvorcima".

Kao film prepun nelagode zbog ljudske sposobnosti za masovno uništenje, "Openhajmer" se takođe pojavio - čak i preko svog partnerskog filma u sferi kulturnih fenomena "Barbi" - kao film koji je prikladan za slutnju za vremena puna kataklizme, koju jeste ili nije napravio čovek. Nedeljna dodela Oskara u Dolbi teatru u Los Anđelesu odvijala se u pozadini ratova u Gazi i Ukrajini, i uz potencijalno značajan događaj na vidiku - izbore u SAD.

Najbudnije praćeno takmičenje na dodeli Oskara pripalo je Emi Stoun, koja je osvojila priznanje za najbolju glumicu za ulogu Bele Bakster u filmu Poor Things ("Jadna stvorenja").

U onome što je viđeno kao najzanimljivija kategorija večeri, Stoun je pobedila Lili Gledston iz "Ubistva pod cvetnim mesecom" (Killers of the Flower Moon). Gledston bi postala prvi osoba indijanskog porekla koja je osvojila Oskara.

Umesto toga, glasači za Oskara nisu mogli da odole punim ekstremima "Jadnih stvorenja" Stounove. Pobeda za Stoun, njen drugi Oskar za najbolju glumicu posle pobede za film "La La Land" 2016. godine, potvrdila je 35-godišnjakinju kao najsitaknutiju glumicu na velikom platnu svoje generacije. Lista žena koje su osvojile nagradu za najbolju glumicu dva ili više puta je sjajna, a među njima su Ketrin Hepbern, Frensis Mekdormand, Ingrid Bergman i Bet Dejvis.

"Oh, čoveče, ovo je zaista neodoljivo", rekla je Stoun.

Nolan je ranije imao mnogo filmova u trci za Oskara, uključujući "Početak" (Inception), "Dankerk" i "Mračni vitez" (The Dark Knight). Ali njegova pobeda u nedelju za režiju je prva nagrada Oskar za ovog 53-godišnjeg režisera.

U svom pozdravnom govoru, Nolan je istakao da je bioskop star nešto više od sto godina.

"Ne znamo kuda ovo neverovatno putovanje vodi odavde", rekao je Nolan. "Ali misliti da sam značajan deo toga za mene znači sve".

Protesti i politika upali su u nedelju na dodelu Oskara u izbornoj godini, gde su demonstracije zbog situacije u Gazi besnele ispred Dolbi teatra u Los Anđelesu, a nagrade su pripale "Openhajmeru", "Zoni interesa" (The Zone of Interest) i "Dvadeset dana u Marijupolju".

Nedeljni šou, koji je vodio Džimi Kimel, imala je mnogo zadivljujućeg sjaja, uključujući opsežnu pesmu i ples hita iz filma "Barbi", "I’m Just Ken" Rajana Goslinga, uz Slešovu asistenciju na gitari. More Kenova je preplavilo binu.

Glavni pobednik, kao što se i očekivalo, bio je "Openhajmer", biografski film. Iako nije bio sasvim čist zamah koji su neki očekivali, "Openhajmer" je nadjačao svu konkurenciju - uključujući svog pratioca po datumu izlaska, "Barbi" - osvajajući nagrade za kinematografiju, montažu, muziku i sporednu mušđku ulogu za Roberta Daunija Džuniora.

Dauni, koji je ranije dva puta bio nominovan (za "Čaplina" i "Tropsku grmljavinu"), osvojio je svog prvog Oskara, krunišući tako slavni drugi čin svoje karijere, koju su obeležili usponi i padovi.

"Želeo bih da se zahvalim na svom strašnom detinjstvu i akademiji, tim redosledom", rekao je Dauni, sin reditelja Roberta Daunija starijeg.

"Barbi", prošlogodišnji najveći uspešni hit sa zarađenih više od 1,4 milijarde dolara u prodaji karata, nije osvojila nagradu do skoro tri sata od početka ceremonije. Dobila ju je za najbolju pesmu (Izvini, Ken) za Bili Ajliš i Fineasa „What Was I Made For?“ To je njihov drugi Oskar, dve godine pošto su nagrađeni za temu iz poslednjeg filma o Džejmsu Bondu, „Nije vreme za umiranje“.

Ali posle sezone dodele nagrada koja je uglavnom ostala unutar holivudskog balona, geopolitika je odigrala istaknutu ulogu. Protesti zbog izraelskog rata u Gazi izazvali su gužvu u saobraćaju oko Dolbi teatra u Los Anđelesu, usporavajući dolazak zvezda na crveni tepih i okrećući reflektore Oskara ka sukobu koji je u toku. Neki demonstranti su dobacivali "Sramota!" onima koji su pokušavali da stignu do mesta na kom se dodeljuju nagrade.

Džonatan Glejzer, britanski reditelj čija je jeziva drama iz Aušvica "Zona interesa" osvojila priznanje za najbolji strani film, pozvao se na dehumanizaciju prikazanu u njegovom filmu i danas.

"U ovom trenutku, mi stojimo ovde kao ljudi koji pobijaju svoje jevrejstvo i holokaust koji je otet okupacijom koja je dovela do sukoba za toliko nevinih ljudi, bilo da su žrtve 7. oktobra u Izraelu, bilo da je napad na Gazu u toku. Sve žrtve, ova dehumanizacija, kako da se odupremo?“

Rat u Gazi je bio u mislima mnogih prisutnih, kao i rat u Ukrajini. Godinu dana pošto je „Navaljni” osvojio istu nagradu, "Dvadeset dana u Marijupolju" Mistislava Černova, mučna hronika ranih dana ruske invazije na Ukrajinu, osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film. Pobeda, prva za Asošijeted pres i PBS-ov "Frontlajn", došla je pošto je rat u Ukrajini prošao dvogodišnjicu bez naznaka jenjavanja sukoba.

Černov, ukrajinski režiser i novinar AP-a, čiji je rodni grad bombardovan na dan kada je saznao da je nominovan za Oskara, oštro je govorio o invaziji Rusije.

"Ovo je prvi Oskar u ukrajinskoj istoriji", rekao je Černov. "I počastvovan sam. Verovatno ću biti prvi reditelj na ovoj sceni koji će reći da bih voleo da nikada nisam snimio ovaj film. Voleo bih da mogu ovo da zamenim za Rusiju koja nikada ne napadne Ukrajinu".

U početku, Frankenštajnov rif "Jadna stvorena" Jorgosa Lantimosa krenuo je snažno sa tri nagrade za svoju raskošanu izradu, uključujući nagrade za scenografiju, šminku i frizuru i kostimografiju.

Kimel, koji je po četvrti put vodio emisiju ABC, otvorio je dodele nagrada monologom koji je izmamio nekoliko hladnih pogleda (od Daunija, Sandre Hulser i Mesija, psa iz nominovanog za najbolji film "Anatomija pada"). Ali Kimel, ističući Holivud kao "grad sindikata" posle štrajkova glumaca i pisaca 2023. godine, izazvao je ovacije jer je izveo timstere i radnike iza scene - koji sada ulaze u sopstvene pregovore o radu.

Prva nagrada večeri bila je jedna od najpredvidljivijih: Da'vajn Džoj Rendolf za najbolju sporednu glumicu, za ulogu u filmu Aleksandra Pejna "The Holdovers". Emotivnu Rendolf je na scenu ispratio njen kolega iz filma "Holdovers" Pol Đamati.

"Toliko dugo sam uvek želela da budem drugačija", rekla je Rendolf. "A sada shvatam da samo treba da budem svoja".

Iako je pobeda Rendolf bila nadaleko očekivana, ubrzo je usledio uznemirenje. Hajao Mijazakijev "Dečak i čaplja" pobedio je za najbolji animirani igrani film, što je iznenađenje u odnosu na za mnoge omiljeni "Spajder-Man: Preko stiha pauka". Mijazaki, 83-godišnji japanski majstor animea, koji se vratio iz penzije da bi snimio Dečaka i čaplju, nije prisustvovao ceremoniji. Takođe nije prisustvovao dodeli Oskara 2003. godine kada je njegov "Spirited Avai" osvojio istu nagradu.

Nagradu za najbolji originalni scenario dobio je film "Anatomija pada", koji je, kao i "Barbi", napisao par reditelja - Džastin Trit i Artur Harari. "Mislim da će mi ovo pomoći da prebrodim krizu srednjih godina", rekla je Triet.

U adaptiranom scenariju, gde je "Barbi" bila nominovana - i gde su neki očekivali da će Greta Gervig pobediti pošto nije nagreađena za rediteljku - Oskara je dobio Kord Džeferson, koji je napisao i režirao svoj debi za igrani film "Američka fikcija". Zamolio je rukovodioce da rizikuju sa mladim filmskim stvaraocima poput njega.

"Umesto da snimate film od 200 miliona dolara, pokušajte da snimite 20 filmova od 10 miliona dolara", rekao je Džeferson, ranije nagrađivani TV pisac.

Oskari su uglavnom pripali filmovima koji se prvo prikazuju u bioskopima. Iako je ušao u nagrade sa 19 nominacija, Netfliks je bio mali igrač. Jedina pobeda je usledila zbog kratke akcije uživo: "Čudesna priča o Henriju Šećeru" Vesa Andersona, zasnovana na priči Ronalda Dala.

Dok je "Barbi" pobedila "Openhajmera" na blagajnama, bila je u zapećku u odnosu na Nolanov film na dodeli Oskara. Gervig je očigledno bio zanemarena za najbolju režiju, što je izazvalo negodovanje za koje su neki, čak i Hilari Klinton, rekli da oponaša patrijarhat parodiran u filmu.

XS
SM
MD
LG