Linkovi

Odbor za pravosuđe predložio članove Tužilačkog savjeta


ARHIVA - Zasjedanje crnogorskog parlamenta
ARHIVA - Zasjedanje crnogorskog parlamenta

Odbor za politički sistem, pravosuđe i odbranu predložio je u ponedjeljak Skupštini Crne Gore da usvoji predlog za izbor četiri kandidata za članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, kako bi na tekućoj sjednici parlamenta odblokirao rad toga tijela i krenulo u reformu pravosuđa koju traži EU.

Odbor je predložio da Skupština izglasa da članovi savjeta budu Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Borivoje Đukanović i Filip Jovović, a predsjednik Odbora Momo Koprivica rekao da je jasno da će na decembarskoj sjednici biti izabran Tužilački savjet i ocijenio da će to biti “garant vladavine prava u Crnoj Gori”.

Prije utvrđivanja dnevnog reda na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu poslanik DPS-a Miloš Nikolić obavijestio je odbor da se DPS neće izjašnjavati o utvrđivanju kandidata za članove savjeta, u znak protesta zbog, kako je rekao, potpunog odsustva dijaloga vlasti sa opozicijom na ovu temu.

On je rekao da takvom stavu njihove partije daje za pravo i tvit šefice delegacije EU u Crnoj Gori Oane Kristine Pope, koja je pozvala političke aktere da obezbijede široku podršku za imenovanje članova Tužilačkog savjeta.

"Nećemo učestvovati u proceduri za izbor članova TS-a. Imamo najavu da je ovo još jedan korak parlamentarne većine kojom se blokira dalji evropski put Crne Gore", kazao je Nikolić i dodao da je u prethodnom sazivu tadašnja opozicija bojkotovala parlament, ocjenjujući da je o predlozima članova savjeta “političkog dogovora bilo, ali ne sa sadašnjom opozicijom”.

Koprivica, koji je predstavnik vladajućih Demokrata, rekao je da je o predlogu kandidata odlučio javni interes a ne politički dogovor, te da njegova partija neće glasati za nekoga ko nije neutralan.

“Kad se utvrdi lista vidjećete i uprite prstom u onoga koji nije politički neutralan", dodao je Koprivica i podsjetio da je Tužilački savjet formiran 2014, te da ni tada ni četiri godine kasnije “nikakvog dijaloga nije bilo” između vlasti i opozicije.

Raško Konjević iz Socijaldemokratske partije kritikovao je vlasti zbog odsustva dijaloga na ovu temu, navodeći da je parlament ranije znao da dođe do dvotrećinske većine kada je u pitanju usvajanje Ustava, izbor sudija Ustavnog suda ili Vrhovnog državnog tužioca.

“Možete izglasati Tužilački savjet, ali nemojte zaboraviti da je sve drugo u blokadi, a vi ne otvarate dijalog. Postojeće rukovodstvo parlamenta ponaša se kao prethodno - nije željelo dijalog i nije ga otvaralo. Da smo otvorili dijalog, siguran sam da bi došli do rješenja za savjet, iako nije potrebna dvotrećinska većina", kazao je Konjević.

Očekuje se da i ostale dvije vladajuće koalicije, koje predvode Demokratski front i Ujedinjena reformska akcija, na sjednici parlamenta koja završava u srijedu, glasaju za izbor članova Tužilačkog savjeta iz redova uglednih pravnika.

Šefica Delegacije EU Oana Kristina Popa rekla je, povodom izbora članova savjeta, da EU nastavlja da prati procedure izbora i pozvala političke aktere sa obezbijede široku podršku za imenovanje nezavisnih, politički neutralnih I stručnih članova iz reda uglednih pravnika.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić ranije je proglasio izbor ostalih šest članova Tužilačkog savjeta, od kojih četiri bira Konferencija tužilaca, a dva preostala mjesta po funkciji pripadaju VDT-u i Ministarstvu pravde.

Prema Zakonu o državnom tužilaštvu, za člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika može biti birano lice koje ima najmanje deset godina radnog iskustva na pravnim poslovima i uživa lični i profesionalni ugled, da nije osuđivano za krivična djela koja čine državne tužioce nedostojnim za obavljanje tužilačke funkcije.

Tužilački savjet, pored nadležnosti utvrđenih Ustavom i Zakonom o državnom tužilaštvu, utvrđuje i predlog za razrješenje Vrhovnog državnog tužioca.

XS
SM
MD
LG