Linkovi

Amnesti apeluje na Crnu Goru da blokira pristajanje broda sa eksplozivom za Izrael


Logo međunarodne organizacije za ljudska prava Amnesti internešnel.
Logo međunarodne organizacije za ljudska prava Amnesti internešnel.

Crnogorsko Ministarstvo pomorstva saopštilo je u utorak da “nema zvaničnu najavu za uplovljavanje broda “Katrin” u Luku Bar”, nakon što je svjetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnal (Amnesty International) upozorila da “Crna Gora i Slovenija moraju spriječiti da u njihove luke pristane taj brod, koji plovi pod portugalskom zastavom, a za koji se vjeruje da nosi eksplozive za Izrael”.

Crnogorsko Ministarstvo pomorstva nema zvaničnu najavu za uplovljavanje broad “Katrin” u Luku Bar”, saopštili su kratko iz Ministarstva odbrane Crne Gore za Glas Amerike.

Ranije danas, specijalizovani sajt za pomorsku plovidbu www.marinetrafic.com objavio je da brod MV Katrin sa zastavom Portugala po rasporedu treba da uplovi u Luku Bar u četvrtak 3. oktobra.

Lokalni mediji javili su, pozivajući se na pouzdane izvore, da brod sa eksplozivom neće uploviti u barsku luku, već će navodno pristati u luku Ploče u Hrvatskoj, što nije zvanično potvrđeno.

Amnesti internešnal navodi da "prema namibijskoj vladi i portugalskom ministru spoljnih poslova, teret broda 'Katrin' uključuje eksploziv namijenjen Izraelu”.

Vlasti Namibije odbile su da dozvole brodu da uđe u njihovu glavnu luku u avgustu, pozivajući se na informaciju brodskog operatera da teret broda uključuje osam kontejnera RDKS Hekogen eksploziva za Izrael. Saopštenja kabineta slovenačkog premijera i portugalskog ministra spoljnih poslova ukazuju da brod ide ka Crnoj Gori i slovenačkoj luci Kopar, gdje će iskrcati svoj teret. Nejasno je kako će tovar nakon toga stići do Izraela", saopštio je Amnesti internešnal.

Oni, takođe, navode da je šefica slovenačkog ogranka Amnesti internešenela Nataša Posel, saopštila da “smrtonosni teret za koji se vjeruje da se nalazi na brodu Katrin ne smije stići do Izraela, jer postoji jasan rizik da bi takav teret doprinio činjenju ratnih zločina nad palestinskim civilima”.

„Namibija je s pravom ispunila svoje međunarodne obaveze tako što je osigurala da Katrin ne prenese vojni teret u Izrael kroz luku te države. Sada je na Sloveniji, Crnoj Gori i svim drugim državama da učine isto i izbjegnu omogućavanje nezakonitog transfera", dodala je ona, navodi Amnesti Internešnal.

Međunarodno humanitarno pravo, naglašava AI, “zabranjuje svim državama da prenose oružje strani u oružanom sukobu kada postoji jasan rizik da bi to doprinijelo činjenju ratnih zločina ili drugih teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava”.

Amnesti Internešnal ističe da "države koje nastavljaju da prenose oružje Izraelu djeluju suprotno svojim obavezama prema zajedničkom članu 1 Ženevskih konvencija i moraju hitno da spreče sve takve transfere”.

Kuća pogođena u izraelskom vazdušnom udaru u centralnom delu pojasa Gaze, 16. jula 2024. (Foto: Rojters/Ramadan Abed)
Kuća pogođena u izraelskom vazdušnom udaru u centralnom delu pojasa Gaze, 16. jula 2024. (Foto: Rojters/Ramadan Abed)

“Kao države potpisnice Ugovora o trgovini oružjem, Crna Gora, Portugal i Slovenija su se obavezale na uspostavljanje najviših mogućih zajedničkih međunarodnih standarda za regulisanje međunarodne trgovine konvencionalnim oružjem u cilju smanjenja ljudske patnje", navodi AI.

Da se brod Katrin nalazio na putu ka luci Bar nedavno su upozorili i iz Pokreta solidarnosti sa Palestinom u Crnoj Gori. Oni su podsjetili da je Savjet UN za ljudska prava 5. aprila usvojio rezoluciju koja poziva državu da obustave prodaju, transfer i preusmjeravanje oružja i druge vojne opreme u Izraelu.

Pozivamo Vladu Crne Gore i njenog premijera, ministra vanjskih poslova, ministra unutrašnjih poslova i ministra odbrane, da poštuju svoje zakonske dužnosti, obaveze i odgovornosti i da djeluju kako bi se osigurala usklađenost sa međunarodnim humanitarnim pravom i spriječila teška međunarodna krivična djela. Crna Gora, svi njeni organi i institucije dužni su da urade sve što je u njihovoj moći da spriječe i da ne potpomažu ili omogućavaju činjenje najtežih međunarodnih zločina. Na osnovu dostupnih podataka, zakonska je obaveza Crne Gore da spriječi dostavljanje Izraelu vojnog oružja, opreme ili robe koja je na trgovačkom brodu Katrin a koja bi se mogla koristiti za dalje kršenje Međunarodnog humanitarnog prava i Konvenciji o sprječavanju genocida”, naveli su iz Pokreta solidarnosti sa Palestinom u dopisu 23. septembra.

XS
SM
MD
LG